HTML

száz vasútat

1847.: Száz vasútat, ezeret! / Csináljatok! Csináljatok! / Hadd fussák be a világot, / Mint a testet az erek. /// Ezek a föld erei, / Bennök árad a müveltség, / Ezek által ömlenek szét / Az életnek nedvei. ///// 2012.: ????????

Friss topikok

  • Seventysix: @f.domino: Ezt lehet okosan, tisztességesen csinálni, meg lehet magyarosan. Sajnos zömmel az utó... (2014.11.02. 10:03) Rendszertelen megszüntetések
  • FrankyLon: Hasonlo rendszerbe gondolkodtam en is; -Keleti palyaudvar; megmaradna, elsosorban a nemzetkozi es... (2014.03.17. 20:14) Főpályaudvar, Budapest: Hol legyen?
  • rickyramirez: Ez az írás egy valós problémát vet fel, és magam is gondoltam már erre. Valóban: ezeket az üléseke... (2013.09.13. 17:45) A zöld műbőrülés titkai
  • nyelv-ész: Gondolom, a Volánnak kisebb kihívást jelent a 40 fokos kánikulában néhány működő légkondis buszt b... (2013.08.13. 13:34) Balatoni burjánzás
  • Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "Ami érdekes, hogy az eddigiekhez (a kelet-magyarországi 160-as pályákhoz) képest viszonylag szeré... (2013.07.29. 23:01) Uborkaszezon, Balaton (a 2013-as verzió)

Balatoni burjánzás

2013.07.28. 12:55 vonat blog

balatonfintermod.jpgMindenki a Balatonra szeretne utasokat vinni. A buszos is, a vasutas is. A kettő között továbbra sincs kapcsolat. Talán az uniós pénz, amit a közlekedési ágak összekötésére adnak, talán az segít végre megtalálni a vonat és a busz szerepét. Véget kellene vetni a rendezetlen burjánzásnak.

Igaz csak hétvégén, de a Volánbusz új, közvetlen járatot indít Tihanyba, reklámozza a honlapján. A MÁV-START pedig Balatonfüred kiszolgálását újította meg teljesen. Gyakorlatilag minden egész órakor itt találkoznak szembe a Budapestről érkező és oda induló vonatok.

Eközben félmilliárd forintot fordít Balatonfüred intermodális, azaz a közúti közlekedés közötti átszállást elősegítő közlekedési csomópont létesítésére. Átalakítják és fejlesztik a Volán és a vasút fogadóhelyiségeit, szolgáltatásait. (lásd: a képen)

Nem lenne nehéz elképzelni, hogy a pesti vonat érkezése után pár perccel indulna a busz Tihanyba Füredről. Egy óránkénti buszjárat Balatonfüred és Tihany között csak a mai összevissza indulások egységesítését jelentené.  Akkor valószínűleg fölösleges lenne a pesti közvetlen járat is. Érthetetlen, hogy miközben egy elég bő vasúti kínálat biztosított, mi indokolja, hogy hasonló menetidővel még buszok is járjanak Füredről Budapestre. Egy ésszerű közlekedési munkamegosztás esetén a Balaton és a főváros között nem kellene busz. Hasznos lenne viszont jó csatlakozásokat kiépíteni a vasúttal el nem érhető térségekbe: Veszprém, a Balaton-felvidék (pl. Dörgicse, Nagyvázsony), Tihany felé. A füredi csomópont erre már ma is alkalmas lenne. A menetrendeket azonban még senkinek sem jutott eszébe összehangolni.

A következő általánosságban is igaz: egy pesti busz lemondásával ugyanezt a szállítási teljesítményt rengeteg, a vonatra ráhordó rövid távú busz indítására lehetne elhasználni. A vonatok meg általában el tudnak szállítani még átszállókat. Az intermodális csomópontok kövei már épülnek, de a lelkük, az egységes közlekedési rendszer valahogy még nagyon nem.

Utóirat: Körülbelül félévente írok arról, hogy buszos ráhordás nélkül nem hatékony a vasút. Itt olvasható az egri péda.

A kép forrása: az iho.hu Együttműködés a Balaton északi partján című cikke, 2013. július 16.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szazvasutat.blog.hu/api/trackback/id/tr345429777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyelv-ész 2013.08.13. 13:34:51

Gondolom, a Volánnak kisebb kihívást jelent a 40 fokos kánikulában néhány működő légkondis buszt beállítani.

Mert a MÁV-nál ez a légkondis téma elég gyenge lábakon áll. Talán télen több kocsin működik náluk a légkondi, de az a faksznis utas meg ilyenkor fűtött kocsiban akar utazni, hogy a fene enné a válogatós fajtáját.
süti beállítások módosítása