HTML

száz vasútat

1847.: Száz vasútat, ezeret! / Csináljatok! Csináljatok! / Hadd fussák be a világot, / Mint a testet az erek. /// Ezek a föld erei, / Bennök árad a müveltség, / Ezek által ömlenek szét / Az életnek nedvei. ///// 2012.: ????????

Friss topikok

  • Seventysix: @f.domino: Ezt lehet okosan, tisztességesen csinálni, meg lehet magyarosan. Sajnos zömmel az utó... (2014.11.02. 10:03) Rendszertelen megszüntetések
  • FrankyLon: Hasonlo rendszerbe gondolkodtam en is; -Keleti palyaudvar; megmaradna, elsosorban a nemzetkozi es... (2014.03.17. 20:14) Főpályaudvar, Budapest: Hol legyen?
  • rickyramirez: Ez az írás egy valós problémát vet fel, és magam is gondoltam már erre. Valóban: ezeket az üléseke... (2013.09.13. 17:45) A zöld műbőrülés titkai
  • nyelv-ész: Gondolom, a Volánnak kisebb kihívást jelent a 40 fokos kánikulában néhány működő légkondis buszt b... (2013.08.13. 13:34) Balatoni burjánzás
  • Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "Ami érdekes, hogy az eddigiekhez (a kelet-magyarországi 160-as pályákhoz) képest viszonylag szeré... (2013.07.29. 23:01) Uborkaszezon, Balaton (a 2013-as verzió)

20 év minden baja egy buszsávban

2011.06.02. 13:26 vonat blog

Volt-nincs buszsáv az M1-M7 budapesti bevezetőjén. 20 év fővárosi és környéki közlekedésszervezésének minden baja összegződik most egy ügyben.

Hogy mik ezek a bajok?

1. Társadalmi, gazdasági problémák. A kerületekre tagolt főváros és a vele szorosan összenőtt önkormányzatok összehangolatlan fejlesztései, a "zöldbe" menekülés, a közúti kiszolgálásra épülő ipari, kereskedelmi és szolgáltató létesítmények, munkahelyek fővároskörnyéki megjelenése.

2. Politikai problémák. Nincs igazi Pest megye és központi régió. Nincs olyan politikai egység, amely a gazdaságilag összetartozó óriási fővárosi vonzáskörzetet (tulajdonképpen Esztergom, Tatabánya, Székesfehérvár, Dunaújváros, Kecskemét, Szolnok, Eger, Salgótarján határolja ma már "Nagy-Budapestet") összefogja. A főváros még a saját belső problémáit sem tudja megoldani, ha épp egy-egy kerület ellenáll.

3. A közúti közlekedés féloldalas infrastruktúrája. A 80-as években vált egyértelművé az igény a politikusok számára: a nép autókázni akar. A 90-es és a 2000-es években elsődleges gazdaságfejlesztő szerepet tulajdonított a sajtó és a politika a az autópálya-építésnek. A politikai sikereket autópálya kilométerben mérték. Gyorsan kiépült a magyarországi autópálya hálózat, a családok pedig igyekeztek korszerű kocsikat beszerezni. Csakhogy hiába lehet a települések között gyorsan hajtani az autópályán, ha a városok (és itt elsősorban Budapest) útjai nem bírnak el ennyi autót. A városközi forgalmat megoldottuk, de (hála Istennek) a városon belüli nagy kapacitású utak, mélygarázsok ilyen ütemben nem fejlődtek. (Ez nem az USA...)

4. A közösségi közlekedés 20 éves elmaradása. A 90-es évek elejének színvonalán rekedt meg a magyar közösségi közlekedés. Húsz éve a mai BKV járműpark korszerűnek tűnt volna, és a mai vonatok 20 éve még rendben voltak.

5. Az elővárosi vasút versenyképtelensége. Budapest elővárosi vasúthálózatát nem sikerült megépíteni. Eddig nem volt elég fontos a politikusoknak. Ők is, és szerintük a választóik is autóval jártak. Csak a gyakori dugók, és a nyugat-európai példák nyomán jutottunk el oda, hogy egyre sürgetőbb, hogy valódi S-Bahn (franciázóknak RER), a várost átjáró, átszövő kötött pályás hálózat működjön.

És akkor derült égből jött egy buszsáv. De erről nem akarok írni. Arról sokkal inkább, hogyan kellene az M1 és M7 vidékéről ingázni a fővárosba: vonattal. Olyan vonattal, amelyik (1) legalább félóránként jár, (2) megáll Buda főbb csomópontjain, (2) átmegy Pestre, ahol (3) mindkét metróvonalra át lehet szállni, és (4) a pesti belváros gyalog is elérhető, (5) a nagykörúti villamosra és az 1-es villamosra is ad kapcsolatot, (6) és Kelet-Magyarország IC-vonataihoz meg valamilyen (7) reptéri járathoz is csatlakozik. Mert ilyen egy átlagos S-Bahn (vagy RER).

Vegyünk egy konkrét példát, egy martonvásári utas esetében. Elindul otthonról (a) biciklivel, amit az őrzött parkolóban hagy az állomáson; (b) helyi busszal, ami kiviszi a vonathoz; (c) autóval, de csak a martonvásári állomásig.

Martonvásár vasútállomástól legalább félóránként indul korszerű vonat a fővárosba. A vonat megáll (1) Kelenföldön, majd elindul lefelé egy alagútba. Megáll (2) Buda központi pályaudvaron, ahonnan a budai fonódó villamoshálózat révén sok célpont adódik. Ezután jön a (3) pesti belvárosi mélyállomás, átszállással a 2-es villamosra, a metróra. Majd a (4) Nyugati pályaudvar mélyállomás következik, utána a (5) Mexikói út/Hungária körút (földalatti és 1-es villamos). Innen a vonat tetszőlegesen folytathatja útját, mondjuk Sülysáp felé (Éles sarok, Rákoshegy, Rákoskert megállásokkal).

Egy civil oldal erről olvasható itt.

Ez az igazi S-Bahn előnye. Egy járművel elképesztően sok átszállási lehetőséget ad, és az utasok jó része csak legfeljebb egyszer száll át a falusi vasútállomás és az úti célja között.

Eddig annyi történt S-Bahn ügyben, hogy írtak egy hosszú tanulmányt, készítettek előzetes terveket, amely jó sok ütemre bontva mindezt majd 2030-ra megvalósíthatóvá teszi. A politika eddig nem kezelte túl sok figyelemmel ezt az ügyet, a megvalósítás araszol.

Most viszont itt ez a jó kis buszsáv, amelynek kapcsán végre a budapesti elővárosi közlekedés sok abszurditása megmutatkozott. A különböző hírportálokon kommentelők több ezres autóparkolókat követeltek a városhatáron, metróval a belvárosba; Székesfehérvár polgármesterének nyílt leveléből kiderült, hogy fel sem merült benne, hogy vonattal és metróval jusson el a Parlamentbe; és az is kiderült, hogy egy 2008-as döntés 2011-es végrehajtása milyen politikai problémákat gerjeszt.

Az S-Bahn szót eddig senki sem ejtette ki a száján. Pedig az az igazi megoldás a problémára.

Az illusztráció forrása: kevintakinggerman110 blog.

 

 

233 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://szazvasutat.blog.hu/api/trackback/id/tr182951392

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fontos emberek országa 2011.06.05. 21:25:39

A Buszsáv sokaknál kiverte a biztosítékot, s hogy ne legyen forradalom, végül a főpolgármester szólt le személyesen, hogy visszacsinálják. Most már nehéz lesz visszagyömöszölni azt a bizonyos szellemet a palackba az egész ország az "autóval vagy b...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nádasi Balázs 2011.06.02. 18:33:57

Teljesen világos, hogy modern, korszerű RER-szerű járatok kellenek Budapestre IS.

Itt a párizsi vonalhálózati térkép, imádom nézegetni. Ezek MIND metrók és RER-ek.

Metrók:
www.allfranceinfo.com/images/paris/paris_metro.gif
RER-ek:
www.bonjourlafrance.com/france-map/images/map-paris-rer.jpg

Kivancsi 2011.06.02. 18:36:16

Igen Igen!!
Pontosan ez a problem?

1. A Tarlosnak semmi mikoze, hogy buszsavot hoztak letre!!
O nem kozlekedes-szervezo szakember! Csak egy donteshozo! valami hulye vagy hulyek meggyoztek, hogy a buszsav bevezetesenek most jott el az ideje! Tarlos ocsi hitt nekik es hagyta oket dolgozni..
Vagy tudta nagyon jol, hogy igy jarnak de kellett neki, hogy beegjenek!!! :):)
Ez egy jo utokartya lesz a kezeben!

De amint kiderult hogy azok hulyek!
Technikai problemak vannak....
Jo vezetohoz merten nagyon gyorsan lefujta az egesz balfaszsagot.
Vagy csak jol taktikazott! :):):)
Hagyta hogy jol beszopjanak aztan majd jol segbe billenti a bandat!!!
2. A buszsav nem hulyeseg igenis van jogosultsaga!
DE... hogy megvalosulhasson ahhoz egy-ket egyeb dolgot meg kell valositani nem eleg 100millaert vonalat festeni az "autoplyara"

- kell tiszta, gyors, pontos, megbizhato: elovarosi vonat..
- kellenek pl Fehervartol Bp-delig 5 km-kent! jol kiepitett, megkozelitheto, vonatallomasok, ingyenes parkolokkal, hogy a szerencsetlen elovarosban lako de fovarosban dolgozo oda eljusson, autojat otthagyja meg Budaors elott es kulturalta vanattal bejusson a deliig, (egyeb budapesti nagy palyaudvarokra)
- kell egy jol szervezett korrekten mukodo, tiszata, kulturalt BKV!

Na most ezekbol egyik egyik sem all rendelkezesre!!
nyomokban vannak mar jelek DE meg egyszerre eggyutt nem keszek a feladatra!

Addig itt buszsavokat festegetni: HULYESEG!

gramercy 2011.06.02. 18:37:27

az igazi megoldás a privatizáció, a mobilitási piacon a profitszerzés kiszámítható és fair lehetőségének megteremtése versenyfelügyelettel

és akkor lenne tőke a rendszerben, amiből most minimum 4-5000 milliárd hiányzik (csak az S-bahn rendszer lenne 2-3000 milliárd)

akkor viszont nem lehetne lopni, és a pártkasszák is pár tíz milliárddal soványabbak lennének

Electrolo 2011.06.02. 19:02:15

Minden kommentelönek inkluzíve a cikkíró!

Mondjátok, ti melyik kontinens melyik országában éltek ?
Ha egy 4-es metrót 40 évig terveztek, építettek és még mindig nincs kész akkor egy S-Bahnt vajon mennyi idö alatt hoznának össze?
Ebben az országban az a probléma, hogy senki nincs tisztában a lehetöségeivel és meg sem próbálja a vágyait ezekkel összhangba hozni. Ezért is van a lakosság ugy eladósodva, - hogy rosszabb már ne is lehessen CHF-ban.
Nem értitek, hogy nincs pénz ilyenekre ? A magyar állam adósságállománya az ország éves GDP-jének 80-82%-a. Szerintetek ilyen feltételek között reális S-Bahn-t építeni ?
Talán néhány nagyságrenddel kisebb költségü intézkedésekben kellene gondolkodni, nem ?

Szabványok 2011.06.02. 19:03:17

Olyasmi kellene XXI. századi sznvonalon, mint a szentendrei HÉV. Felszáll rá az ember Pomázon, Budakalászon, Békásmegyeren és villámgyorsan ott van egy földalatti csomóponton, ahol átszállhat metróra.
Miért nincs a HÉV megállókban szép nagy P+R parkoló, biciklitároló?
Miért 40 éves, lepukkant NDK szerelvények döcögnek a HÉV vonalakon?
Miért lassú és ritka a HÉV?
Miért nincs 10 HÉV vonal, miért nincs összekötve a csepeli és a szentendrei HÉV egy nagy észak-déli tengelyként?
A HÉV-eket jobban be kéne kötni a városi közlekedésbe pl. közös HÉV/metro állomásokkal.

veny 2011.06.02. 19:16:36

Jól mondja a postíró: hosszú távon nagy tömeget hatékonyan vasúton lehet csak szállítani, minden más szánalmas tipródás.

Mondjuk pont Fehérvárról a Parlamentbe véletlenül tök jó most is a menet (vonat + M2), úgyhogy jó szokás szerint a legjobb helyzetben levő ficsúr rí a leghangosabban...

funfun 2011.06.02. 19:17:44

"fel sem merült benne, hogy vonattal és metróval jusson el a Parlamentbe" - Székesfehérvárról vonat nagyon gyakran jön Budapestre, alig egy óra (külön történet, hogy lehetne kevesebb is). Déli pályaudvarról metróval a Kossuth térig. Egy átszállás. Ha vonattal járna, beszélgethetne a zemberekkel, és megtapasztalná, milyen is a MÁV szolgáltatása, milyen a BKV szolgáltatása, hogy néz ki a Déli (gyalázatosan!). Mindjárt többet tudna arról, mi kellene a zembereknek, mint autóban suhanva. Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj...

Nabi Sirius 2011.06.02. 19:19:59

@gramercy: Mostanában úgy is terítéken van a vasútfelújításnál a kínai befektető bevonása, lehet ebbe az irányba is érdemes lenne elvinni a dolgot. Persze csak akkor, hogy összességében jól járunk.

Az ilyen dolgoknál sokan képesek csak azt látni a dologban, hogy a befektető hozza a pénzt. Ez kétségtelenül igaz, de a befektető nem azért tesz pénzt a rendszerbe, mert olyan jó fej, hanem mert ebből ő profitot remél. Azt is szemelőtt kell tartani, hogy sok esetben az extra profitért olyan eszközöket is felhasználnak, amelyek nem igen etikusak, hogy enyhén fogalmazzak.

Szerintem a kérdés sokkal összetettebb. Minden egyes esetben meg kell vizsgálni, hogy milyen előnyeink, és milyen hátrányaink származnak a privatizációból, és csak akkor szabad egy ilyenbe belemenni, ha a köz érdeke szempontjából összességében előnyös.

veny 2011.06.02. 19:21:03

@Szabványok: A HÉV-nek nem a járművei az elavultak, hanem a kocepciója.

Cinizmusprofesszor 2011.06.02. 19:21:50

S-Bahn helyett maradjunk inkább a HÉV-nél, ha nem nagy gond, mégis Magyarországon vagyunk vagy mi...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.06.02. 19:24:55

Pénz, pénz, pénz ..

Amíg egy 10 állomásos, 10 km hosszú metró az aláírástól az átadásig 13 évig tart és elvisz vagy 400 milliárdot, addig hogyan és ki merne belevágni a budapesti S-Bahn-ba?

Budapesten még egy árva gyorsvillamos sincs, nem hogy S-Bahn!

Költői kérdés: Ebből a 400 milliárdból milyen minőségi változásokat lehetett volna eszközölni Budapest és Budapest-Agglomeráció közlekedésében?

Nabi Sirius 2011.06.02. 19:25:14

@Cinizmusprofesszor: Két külön rendszerről van szó. Bécsben például létezik mind a kettő. A fő különbség, hogy a HÉV-el ellentétben az S-Bahn a vasúti hálózatot használja.

biobender 2011.06.02. 19:25:18

@Elektro_ló: Olcso megoldas pl. 100 milkaert buszsavot festeni az autopalyara. Vagy pl. kiszoritani az autokat Budapestrol. De a teherautokat is.

biobender 2011.06.02. 19:26:20

@zero: Azert vonjunk le a 13 evbol negyet vagy otot amikor tudodki leallitotta az alairt szerzodest.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.06.02. 19:29:15

@biobender:

2003-ban írta alá a szerződést Demszky és Megyó, és a tervek szerint 2015-ben utazhatunk is rajta. Ez nálam 12 év.

Zb74 2011.06.02. 19:33:37

A bejegyzés alapmondanivalójában van valami, bár a nagy városszéli P+R parkolókat NEM lehet megspórolni még így sem.

Ám most nem erről szeretnék írni, hanem egy, a téma szempontjából kevéssé lényeges, de bosszantóan butácska (fél)mondatról. Erről:

"Gyorsan kiépült a magyarországi autópálya-hálózat"

Na most: a folyamat egyáltalán nem volt gyors, a kiépüléstől még mindig messze vagyunk, hálózatról emiatt nem beszélhetünk. Ezeket az apróságokat leszámítva helytálló a mondat...:-)

(Hogy értsd, mire gondolok, nézz rá a térképre: példának okáért Pécset Szegeddel, Szegedet Debrecennel még egyszámjegyű főút sem köti össze, nem hogy autópálya. És ezek tényleg csak példák. Egyelőre még a sugárirányú autópályák sem épültek mind ki, az ezeket összekötő utak - amelyek nélkül hálózatról nem beszélhetünk - pedig még csak az elképzelések szintjén léteznek.)

Még egyszer: tudom, hogy nem ez a poszt témája, de nem lehetett szó nélkül elmenni egy ekkora szamárság mellett.

Dzsok 2011.06.02. 19:37:46

@Elektro_ló: Érdekes, hogy Magyarországon mindig a közösségi közlekedés fejlesztésével kapcsolatban merül fel, hogy nincs rá pénz.

Már csak egy kérdésem van, hogy akkor pl. a PPP konstrukcióban csak az M5, M6 autópályára felhalmozott 2500milliárd forint kötelezettségvállalást akkor miért nem említjük? Ráadásul ez csak a jéghegy csúcsa, a közúti témában.

További kérdéseim a nézzetek már körül, meg hol éltek ti témában, hogy hogyan lehet az, hogy a közösségi közlekedés fejlesztésére Csehország a 2007-2013-as EU támogatási időszakban közel 4,4X annyi forrást költ el mint Magyarország, Szlovákia pedig 2,1X annyit? (emellett még vegyük figyelembe, hogy az utóbbi vasúti hálózata kb. fele a mienknek)

Link Elek 2011.06.02. 19:50:10

bazdmeg.
te a MAGYAR politikusoktol varsz el ERTELMET?
ez nem europa bazdmeg ez a BALKAN!
itt csak idiota es/vagy korrupt majmok mennek politikusnak

readonly 2011.06.02. 19:58:51

Az írás azt akarja, hogy S-bahn épüljön. A 4-es metróból kiindulva (500 milliárd) az S bahn ára legalább 2-3 ezer milliárd lehet, esetleg 4 ezer milliárd is akár.
Ennyi pénz sosem lesz itt. Ezért kell az olcsó P+R, meg buszsáv a leállósáv helyett, az autópálya visszaminősítése városi főúttá az M0-on belül. Ez olcsón, festékkel, táblával és murvával megoldható, lopni se lehet nagyon rajta, de hatékony és legaláb az autósokkal is kicseszik. E

z itt Ny-Balkán, ehhez kell mérni mindent, így a költségeket is. Erre van pénz, S bahnos bohockodásra nincs, csak a VEKE féle agyhalottaknál, akiket rég szívlapáttal kellett volna központilag homlokon csapni.

juliusbond 2011.06.02. 19:59:43

Nyugati -> Zugló = 7 perc
Óránként kb 8 járat indul

Éppen a mai napon emlegettem egy ötletet, hogy ha a 4-es metró 600milliárdba kerül, abból az alagút 150milliárd kb. Ilyen áron kellene vonat alagutakat építeni, és Budapesten belül bárhova el lehetne jutni 15 perc alatt. Nincs autó, metró mely ezt megoldaná.

A 4-es metro vicc. 400 méterenként megáll, egy állomás 30 milliárd. Külön vonat kell hozzá.

vonat blog · http://szazvasutat.blog.hu 2011.06.02. 20:05:07

@Elektro_ló:
Az országnak volt pénze kőröshegyi völgyhídra, amelyről a számvevőszék megállapította, hogy nem volt kellő érvekkel megalapozott a szükségessége.
Az országnak volt pénze arra, hogy vasútvonalat építsen völgyhíddal, alagúttal Szlovéniába, hogy ki lehessen kerülni Horvátországot. A vonal idén készült el teljesen, mire Horvátország uniós csatlakozása a célegyenesbe ér.
Van pénz arra, hogy Vásárosnamény felé 2x2 sávos autópályát építsen. Ugyanígy volt pénz arra, hogy Szegedtől Makóig 2x2 sávos autópálya épüljön. És volt pénz arra, hogy Szekszárdnál sehonnan sehová vezető híd épüljön a Dunán.
Ha pedig Szekszárd: volt pénz arra, hogy az M6-os megépüljön, de forgalom, az nem nagyon van rajta.
Ezek után miért ne érvelhetnék amellett, hogy legközelebb, ha pénzt találnak, akkor az elővárosi vasutat építsék inkább.

rexter 2011.06.02. 20:08:37

kibaszottul kurvara sokat segiten 2 dolog:
egy giga nagy ingyenes parkolo Kelenfoldon.
És az hogy a vonaton kivul mas eszkozzel is el lehessen jutni a deliig kelenfoldrol! A vonat ezt 7 perc alatt megteszik tomegkozlekedessel meg siman fél óra! Miért?? Miért nincs Kelenfoldröl közvetlen járat a délibe/moszkva térre?? hihetetlenül bosszantó! (nem, nem számít a 139-es busz, mert az rohadt messze van gyalog) szóval egyszerűen nem értem!

A móriczon a 61-es vonalát átvezették. DE NEM Kelenföld felé hanem a fehrévárira!!! Érthetetlen ostobaság!!!!

+ az 1-es villamos kihuzasa Kelenfoldig.

Mindez cakkumpakk tokkal vonoval nem kerulne 50 millairdba és egész délbuda közlekedését megoldaná. ehyeltt 4-es metró 500 milliárdért, ami NEM oldja meg, nem váltja ki az Alkotás út-budaörsi út iszonyat dugókat nap mint nap!!! Ellenben egy Kelenföld/P+R parkoló/vonat/villamos/metró közvetlenól a déli/Moszkva/Kelenföld közt IGEN. Miért nem ezt csinálják?? Számomra ez az egyik legnagyobb rejtély ebben az országban.

1116001 2011.06.02. 20:19:47

@vonat blog: A völgyhiadt köszönjétek a part menti önkormányzatoknak, akik semmibe vették a szabályozásokat és a leendő nyomvonalba építkeztek.

A 25.számú Hodos-i vasútvonalra azért volt szükség, mert így gyorsabban el lehet érni a Kopert. És hiába lesz EU tag Horvátország, még mindig több mint egy napot kell arra várni, hogy a tehervonatokat átvegye/átadja.

frontember876 2011.06.02. 20:22:25

az igaz lehet, hogy bárki, aki Magyarországon a közlekedésről ír blogot, le meri írni ezt a mondatot?

"Gyorsan kiépült a magyarországi autópálya hálózat"

javaslom, hogy Hegyeshalom felé egyszer hagyd el az országot kíváncsiságból, és hamar megérted a következő szavak valós értelmét:

-gyorsan
-kiépült
-autópálya hálózat

tök igazad van abban, amit az S-bahnról írsz, de azért ésszel ezekkel a kis gondolatokkal, öregem :)

Spiro 2011.06.02. 20:23:29

MOL részvények helyett Újpalotától-Budaórsig érhetne a 4-es METRO, és még talán az 5-öst is be lehetne fejezni, ha van egyáltalán ilyen terv.

Kurva nagy biznic a Lex MOL és a MOL alapszabálya által ellehetetlenített részvénytulajdonostól a piaci ár csúcsán megvenni, a fenti intézkedések miatt kvázi használhatatlan részvény csomagot.

Drakulálok magunknak, mi aztán okosak vagyunk.

Kelly és a szexi dög 2011.06.02. 20:35:06

A 4-es metro pénzéből mindent meg lehetett volna oldani - persze, akkor nem lehetett volna ellopni a pénzt...

ropile 2011.06.02. 20:37:29

ÁÁááááá, ez egy baromság.

Minek, 20 éve is ment minden, mint az ágybaszarás.
Addig, ameddig nincs új politikai elit, addig ez csak álom marad.

( www.db.de ), imádom, hogy Alach-ban felszállok a 2 megállóra levő S-Bahn -ra és kényelmes fél óra alatt, max 1 átszállással Schwabingban vagyok.

Vagy... mint idén csinálhatnám, kisétálok az Ampang parki megállóhoz, felszállok, majd egy átszállással Cyberjayaban vagyok...

És ez az, amit magyarországon nem tudunk megvalósítani... mert egyszerűen akik erről döntenek gyökerek.

Lehet fikázni a fideszt ( kell is :)) de az mszp sem tett ebbe az irányba semmit. Plána az szdsz -es Demszky...

Ezért, új politikai elit kellene...

1-es villamos, miért nem jut át Budára? Mert Demszky nem akarta, hogy jobban indokolható legyen az a rohadt 4es metró...

Buszsáv kell és igenis szükséges, abban a pillanatban, amint van parkoló, tömegközlekedés. De komolyan mondom, amint hazaköltözök Mo -ra az kurvaélet, visszaülök a kocsimba és fel nem szállok a 30 éves buszokra, amik szétesnek, télen nyitott ablakkal közlekednek....
Ott rohadjon meg a BKV.... ( mondjuk lehet kellene ott is privatizálni, a piac valahogy jobban tud szabályozni, mint a pöcsösök a parlamentben... )

flimo13 2011.06.02. 20:38:31

@Kivancsi: "a szerencsetlen elovarosban lako de fovarosban dolgozo oda eljusson"

Ó tényleg mindjárt sajnálom szerencsétleneket, kimentek lakni a nyugiba, de falun nincs munka, vagy nem annyiért, ezért bejár, és a benszülöttek tüdejét mérgezi. Hát mindjárt gyűjtést szervezek nekik.

2011.06.02. 20:39:30

Egyszer élném meg, hogy ha valami változik, akkor pozitív irányban. Miért van az, hogy akármit bolygat a mindenkori vezetés, abból mindig szar lesz? Hamár tehetségtelen megélhetési gennyládák irányítják ezt az országot, és ezen egyszerűen nem tudunk változtatni, nem lehetne tisztességgel kérni, hogy inkább ne csináljanak semmit, ne nyúljanak semmihez?

Electrolo 2011.06.02. 20:45:02

Nem az a lényeg, hogy miért épp autópálya van és miért nincs S-bahn, hanem hogy most nincs pénz.

Hogy miért nincs az egy más kérdés.
Egyébként talán épp azért, mert van valamennyi autópálya. Ezek ugyanis sokba kerültek és nagyban hozzájárultak az adósságállomány növekedéséhez.
Ez egy szegény ország és nincs pénz mindenre. Ez itt nem Ny. Európa és nem is lesz soha, de még csak nem is Csehország. Kevés az értékes cég,így kevés az adóbefizetés. A csehekkel ellentétben itt alig van vasúttechnikát (jármüveket) gyártó cég. Nézzétek meg a www.skoda.cz/cs/ lapot, már ebböl is kiderül milyen különbség van a 2 ország ipara között. Igaz voltak ehhez hasonló cégek, de azokat a Fordulat után sikeresen eladogatták, szétzüllesztették.
Mondjuk ki öszintén: ez itt a Magyar Ugar.
A gazdálkodás itt = a vezetöség meggazdagodása, minden más ennek van alárendelve. Ez a politikára éppugy igaz, mint a cégekre. Itt a közérdek a legutolsó dolog ami számít.
Ilyen milliöben hogyan lehet azokat az eredményeket, teljesítményeket elvárni, mint Ny. Európában ?

Voxx · http://andrasmuller.com 2011.06.02. 20:45:09

Egyszer rá kéne nézni a most meglévő Budapesti vasúthálózatra. Akár most is közlekedhetne pl. kelenföld és keleti/nyugati között vonat. Nagyjából negyed óra-húsz perc lenne a menetidő (a 4-es metrónál rövidebb :)). A most kelenföld és keleti között menő vonatok nagy részét lehet használni BKV bérlettel, de ezt nem nagyon tudja senki és ilyen formában a menetrend sincs kint sehol. Csak egy kis szervezésre lenne szükség. Kelenföld-Déli viszonylat detto. Mikor tavaly volt a BKV-sztrájk közlekedtek keleti-kelenföld vonatok és érdekes módon nagyon sokan használták (nem csak a sztrájk miatt).

Juzer 2011.06.02. 20:45:14

@rexter: Kelenföld már nagyon bent van. Jóval kintebb kell hogy legyen.

tükörfúró 2011.06.02. 20:46:47

ESBÁÁN..azb@zmeg!
holélsz te ecsém?

ki járassa azt, a szutykos getszis lusta pártpénzszivattyú munkanélküliség elfedő havertelep máv?

ahol az EU szinvonalunak képzelt IC jó, ha csak egy órát késik, nem rohad szét alatta a sin amin gurul, mert a fagy vagy a gaz összetartja!!

És az IC vagonok beszerzésekor a 90es évek végén übermoderrnek ható üvegfalas, plüskárpitos műanyagbelű kocsi örülsz, ha csak mocskos és szétvert, mint a kádárkorban az átlag szeparé, de legalább nem cicereg és nyikorog meg kattog a pofádba egy 3órás uton megállás nélkül ugy, hogy a zenét a füledbe üvöltetve is _csak_ azt hallod..

És ez még csak a vonatok, voltam nemrég az egyik legpatinásabb régi nagy központi pályaudvar forgalmi irodájában, ahol ezt az egészet "irányitják"..
b@zmeg, ha valaki ott nekem kellően meggyőzően aszondja, 1950be kerültél ecsém, itt az ujság mit mondott tegnap rákosi, esküszön csontnélkül beveszem.!

1950 b@zmeg..ott ragadt le az egész máv kb!
rohadó vakolat, nyikorgo foszló parketta, igénytelen kosz, bakelit 40éve zárlatos feketére égett konnektorok, az üléstől feketére rohadt faszékek, asztalok, stb..elképesztő..

és akkor jönnek az álmok, hogy esbán..óhogyne

talán nem kellet volna az országot szétb@szni, csavaronként szétlopni, munkahelyeket, cégeket, mindent felszámolni, privatizácio cimén keveseknek átjátszani, az embereket megtakritás helyett olyan hitelbe hajszolni, hogy egy odakint mondjuk 3 nillios kocsit mire mindennel, adóval, vámmal, istenf@szával kifizet 7,2 millio!!

és akkor talán lenne lé, lenne termelőképesség, tellne iskolára, szakképzésre, közlekedésre, infrastrukturára, mindenre

de igy b@zmeg, mindig ez van, miből..?

Semmiből, mert az EU amit ad, azt kéri is vissza más cimen kamatosan, plusz az önrész, amire rögtön a nyugati bankár, IMF, nyugati befektető adja a hitelt..nem 2ft kamatra ám!

nem hülyék vannak ám ott sem, minden szeget és betonrögöt 3x-osan fizet ki ez a kis putri ország, aminek a felét-kétharmadát azonnal el is lopják a helyi menőcsávók-politikusok és haverjaik

ide esbán? itt megépült szuper autópályák? hol?
az a zergecsapás, ami ki sem ér a hatásokig nomrálisan, és 70-80%-a pontigy létezett a rendszerváltás másodpercében mint most?

ébresztő ecsém, rossz világba teccel lenni

Kivancsi 2011.06.02. 20:46:47

@flimo13: en igy gondolom csak ironikusan irtam :):):)

Voxx · http://andrasmuller.com 2011.06.02. 20:47:07

Azt ki is hagytam, hogy közben ott van több most nem igazán kihasznált (Ferencváros, vagy Józsefváros) megálló/pályaudvar.

TRAXX P160AC2 2011.06.02. 20:48:51

Azért az elgondolkodtató, hogy amikor hazajövök Berlinből, milyen kontraszt áll fenn. Kint este tízkor is jó esetben 10 percet kell várni a Stadtbahnon az S-Bahn-ra (jó, kintebb 15-20, neadjisten 30 percet...). Itthon meg? A Keletiből hétvégén legjobb esetben 30 percenként van vonatom hazáig – de ha hétvégén bátorkodom hazaérni, akkor várhatok egy órát a következő vonatig, ha éppen elmegy. És azért Berlin a maga 3,5 milliós lakosságával nagyjából jól tükrözik a Budapest+agglomeráció kombót (városszerkezet szempontjából is) szerintem.

TRAXX P160AC2 2011.06.02. 20:49:41

Egyébként S-Bahn 0.1 változatnak már ez is sokat jelentene...:
www.iho.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1687

De politikai akarat az nincs...

jassz 2011.06.02. 20:58:57

"Ugyanígy volt pénz arra, hogy Szegedtől Makóig 2x2 sávos autópálya épüljön."

1. Azt remélem tudod, hogy ezt nem a szegedieknek vagy a makóiaknak építették hanem a nemzetközi teherforgalomnak. Ne keverjük az M6-al ahol ilyen nincs. Csongrád megyén keresztül mennek a románok, a bolgárok, a törökök, a horvátok, szerbek, soroljam?

2. Nézd meg ki finanszírozta. Segítek, nem a te adódból épül.

Bartoki 2011.06.02. 21:03:47

@veny: "Mondjuk pont Fehérvárról a Parlamentbe véletlenül tök jó most is a menet (vonat + M2)"

Az a baj hogy még ezen a relatíve jól ellátott vonalon sem versenyképes a tömegközlekedés:

Székesfehérvár(központ)-Kossuth tér az utvonalterv.hu szerint:

tömegközlekedéssel: 1:40 perc
autóval: 49 perc

Igaz, az autóval ehhez még befigyel a dugó.

Vonattal meg az, hogy nem akkor indulok amikor szeretném, hanem amikor a menetrend mondja, és vagy kapok IC helyjegyet vagy nem, vagy lesz ülőhelyem vagy nem, és ha a városközponttól messzebb lakom (mondjuk a kertvárosban) akkor ennél sokkal több idő és kényelmetlenség az oda való kijutással együtt.

Nem kérdés, hogy ezen még igen sokat kell fejleszteni hogy versenyképes legyen.

Bartoki 2011.06.02. 21:04:55

"Olyan vonattal, amelyik (1) legalább félóránként jár"

Negyedóránként, vagy még gyakrabban.
Kb. mint a villamos vagy a metró.

Jofiu 2011.06.02. 21:06:18

@zero:
Penz is, de nem penz es penz es penz, hanem inkabb penz, osszefogas, szervezes.
Az utobbi ketto nincs meg, az elso meg mindig akadna innen onnan, mint ahogy hirtelen akadt 500milliard egy eszetlenul es hudefontos azonnali reszvenyvasarlasra, csak hogy boldogok legyenek a valasztok (lofaszt!).
Nem kell azonnal uj palyakat es uj alagutak halozatat epiteni.
Az osszes kotott palyat (vasut, HEV, metro es villamos) itt ott atjarhatova tenni egymas kozott, (majdnem) mindegyiken elfuto jarmupark, osszehangolt kozlekedes es dijszabas es maris sok minden jobb lenne, sokkal jobb.
Persze, hogy nincs ingyen a technikailag kompatibilis kotottpalya rendszer, de nem is uj metroalagut szint. Aranyaiban ugyanannyi osszegbol joval hosszabb es praktikusabb nagy halozat lenne, nem csak egy par kilometeres alagut.
Persze ez csak a penz sikja, olyan aki egy ekkora osszefogast le tudna szervezni nincs, meg ha lenne is akinek megvan a kompetenciaja elakadna a kis tyukudvarukat vedo resztvevokben elobb utobb. Lokalis erdekekben. A buszsav a legutobbi allatorvosi lo (akar hulyeseg, akar nem), de biztos tudunk hozni meg peldat. Meg egy kurva Lagymanyosi lehajtot sem lehet normalisan osszehozni ebben a kupiban! Valaki valami aprosagnak keresztbetesz es nekifeszul, csakazertis.
Hasznalni kellene jobban ami van, nem kell mindent nullarol, de sajna talan ez meg nehezebb mint ujat letrehozni.

Csillagszemű Juhász 2011.06.02. 21:06:48

Münchentől közlekedés szempontjából hány évvel van lemaradva Budapest? 30, 40, 50? Ott ha jól tudom 8 S-Bahn és 6 metró van. 1,2 millió lakosra. És két S-Bahn megy ki a reptérre.

Bartoki 2011.06.02. 21:10:11

@juliusbond: "Éppen a mai napon emlegettem egy ötletet, hogy ha a 4-es metró 600milliárdba kerül, abból az alagút 150milliárd kb."

Az alagút sokkal olcsóbb - az "csak" 30-34 milliárd Ft.

Pont ezért érdekes hogy hogy jön ki a végösszeg annyira, amennyi. :)

Öregnándi 2011.06.02. 21:11:15

A martonvásári példához egy vízió:
A vonat (és az összes elővárosi vonat valahogy hasonlóan) bejön Kelenföldig, (ahol át lehet szállni egy 5 percenként a Déli pu.-ra járó ingajáratra) majd tovább indul a Déli összekötű felé, megáll a Fehérvári/Budafoki út felett, a Soroksári út/Mester u. felett, az M5 bevezető felett (bocs alatt), az Üllői út, a Kőbányai út, a Kerepesi út, a Thököli út, felett, a Mexikói útnál, a Váci útnál, a Szentendrei útnál, és mehet tovább Esztergom felé. Ez így valószínűleg nem a legjobb, lehet, hogy inkább Hatvan felé lenne érdemes mennie, de az lényeg az, hogy az összes sugárirányú vonat felmegy a gyűrűre (ami persze nem pont így van, és vasútállomásokat is kellene építeni, de olyan nagyot nem kellene rombolni a városban, hogy így lehessen), aztán valamelyik átellenes sugárirányban lejön a gyűrűről és elmegy egy környéki végállomásig.
Hogy például az Ecseri úti metróállomás a 70-es években az Ecseri út másik oldalára kerül? Igen, már akkor sem volt jó a terv. Pedig a metrókocsi hossza a két kivezető lépcsővel, aluljáróval együtt éppen oda való lett volna.
A villamosokhoz: Vajon miért nem vitték tovább a 4-es villamost a Kosztolányi Dezső térig (mennyi ez, 500 méter?), aztán fordultak be vele a Bartók Béla útra, és el Kelenföldig?
A gyűrűvasút, meg az ilyen négyes mellett az 1-es villamos már szinte luxus lenne.

Hogy pmetróállomásokat nem gy

Kopi3.14 2011.06.02. 21:11:35

Definiáljuk már, S-bahn alatt melyik rendszert értjük: amelyik Münchenben, vagy amelyik Kölnben létezik?

Jofiu 2011.06.02. 21:15:10

@Kopi3.14:
Barmelyiket bazdmeg!!! Nem mindegy melyik nincs?
Hivhatjuk TÜTÜ-nek is, csak legyen valami!!!

kese a maffiozo 2011.06.02. 21:15:42

Én Pécsről is vonattal jönnék, ha:
- Lenne tisztességes őrzött parkoló a vasútállomás mellett, hívjuk P+R-nek.
- Az IC nem közel 3 óra alatt érne fel.
- Nem kerülne a vonatjegy + 2-4 BKV jegy annyiba, hogy összehasonlítható egy kisebb dízel kocsi költségeivel.

Pl. Semmi gondom nem lenne a Déli Pályaudvarral mint érkezési hellyel. De a 3 órás vonatozás a koszos és lelakott IC-n valamint a mocskos pályaudvarok nem eltántorítanak.
Ehhez sok-sok pénz nem is kellene. Régen 2 órán belül lehetett az IC-vel tisztességes körülmények között Pestre érni Pécsről. Visszafelé fejlődünk...

turwall 2011.06.02. 21:17:25

Hogy az S-Bahn-t még senki sem ejtette ki a száján?
Évek óta, ahányszor Budapest agglomerációval való közlekedési kapcsolatáról, az épülő(?) metro vonaláról ill. végállomásairól stb. esik szó, nem mulasztom el megemlíteni a már létező példákat, közülük legközelebb nyugati szomszédunkét, ahol egy valamire való S-Bahnnal szemben támasztott, a blogban is leírt követelmények remekül megvalósulnak.
Utoljára a a mai, buszsávval kapcsolatos cikkre reagálva utaltam az osztrák S-Bahn-ra.

auth.gabor · http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor 2011.06.02. 21:17:33

S-bahn? Úgy érted HÉV? :)

Gyakorlatilag az kellene, hogy egy HÉV-szerű dolog a kelenföldi pályaudvaron lemegy az alagútba:
- A vonat megáll (1) Kelenföldön, majd elindul lefelé egy alagútba. - kipipálva
- Megáll (2) Buda központi pályaudvaron, ahonnan a budai fonódó villamoshálózat révén sok célpont adódik. - megáll a Móricz Zs. téren, ahol ott a 4-6 villamos, illetve egy csomó egyéb villamos a szélrózsa minden irányába, kipipálva
- Ezután jön a (3) pesti belvárosi mélyállomás, átszállással a 2-es villamosra, a metróra. - kipipálva
- Majd a (4) Nyugati pályaudvar mélyállomás következik, - nyugati felé nem megy
- utána a (5) Mexikói út/Hungária körút (földalatti és 1-es villamos) - A Keleti pu. környékén feljöhetne a lyukból és végig a 7-es busz vonalán.

Ugyanígy hasznos lenne, ha például a Szentendrei HÉV végig tudna suhanni egészen a Lágymányosi hidat érintve a budafoki részen át egészen Százhalombattáig.

Ugyanez igaz a többi irányra és meglévő HÉV vonalakra, a gödöllői például a 3-as metróvonalon végig tudna menni, ha az Örs Vezér téren le tudnák vinni a csomópont alatt a HÉV vonalat, mert keresztben ott a metró végállomása.

A probléma az, hogy HÉV rendszer nagyon el van öregedve, de ami pénzt a 4-es metróra költöttek, abból sokkal többet ki lehetett volna hozni a HÉV vonalak javításával és fejlesztésével...

juliusbond 2011.06.02. 21:22:09

Veresegyház-Nyugati kb 25 km lehet. 48 perc. Gyors járat, ami tényleg csak 4 helyen áll meg, 39 perc.

És nem a Nyugatiba szeretnék menni, hanem Zuglóba.
Nincs közvetlen járat, csak átszállás. Plusz 7 perc vonat + kb 10 perc várakozás.

És ez csak egy példa. Az emberek szívesen fizetnének...ha lenne minősége.

Luxusmoszkvicsslusszkulcs 2011.06.02. 21:36:46

@rexter: Rohadjak meg, ha értelek. :) Miért nem lehet eljutni Kelenföldről a Délibe tömegközlekedéssel? Jó, vonaton kívül minden mással tényleg szar, de eltiltott az orvos a vonattól, vagy mi van? :) Kb 10 percenként jön valami, a pécsi IC-n kívül (ez 2 óránként 1 vonat) mindenre fel lehet szállni budapesti alias BKV bérlettel, ha meg nincs bérleted, akkor 5 km-es jegyet kell venni, ami 155 forint (ha diák vagy akkor 80), szemben a 320 forintos BKV vonaljeggyel. Ja, plusz a személyvonatok jelentős része Stadler Flirt motorvonat, ami fényévekkel kulturáltabb a BKV teljes flottájánál, talán a Combinok kivételével. Olcsóbb, gyorsabb, kényelmesebb, hol a probléma?

A kelenföldi P+R parkolóval az a gond, hogy már túl bent, a dugózónán belül van. P+R-nek ott van értelme ahova még nem nyúlik ki a dugó, ez pl a budaörsi állomás, ami a Tesco mögött van. Van egy halom lepukkant raktár, meg rakodó a környéken, ott ki lehetne alakítani valamit. A másik vasútvonalon pedig Érden, ha jól tudom már épült P+R, viszont elég alacsony a kihasználtsága, pedig nem rossz a vasúti közlekedés arra. A marketingre kicsit rá kéne gyúrni, szerintem az autósok simán nem ismerik ezeket a lehetőségeket. Óriásplakátot az M1/M7 bevezetőre, hogy "Kerülje ki a dugót, utazzon velünk!", vagy valami kevésbé szocialista jelszóra hajazó szlogent, no de nem én vagyok a reklámszakember. :)

Transylvanianmixedgrill 2011.06.02. 21:38:28

Hihetetlen, hogy senki nem képes megérteni a dolog lényegét: a magyar ember szerzett jogként tekint a gépkocsira. Ennek történelmi okai vannak, a szocializmusban aki autóhoz tudott jutni, az ritkasága miatt rögtön státuszszimbólumhoz is jutott. Rendszerváltás után nem volt ember, aki az elavult (többnyire első) gépjárműve után "letette" volna az autót, mert családok százezrei nőttek fel úgy, hogy az autó családi kincs, a ház-autó-tévé szentháromság oszlopos tagja, ami az élet boldogságának egyedüli kulcsa.

Nem foglalkozva azokkal, akik munkára használják a kocsijukat (őket meg lehet érteni felháborodásukban), a maradéknak építhettek ide TGV-t, százezres parkolót, 5 percenként járó buszokat, a magyar ember NEM FOGJA LETENNI AZ AUTÓT, HA MÁR MEGVETTE!!!Amikor lezársz egy buszsávot, ő nem úgy gondolkozik, hogy ide eljutok hamarabb tömegközlekedéssel, hanem hogy akadályoztatják őt az élete kiteljesedésében! Amikor lezársz egy sávot a busznak, az olyan a magyar autósnak, mint amikor a tűzoltótól el akarod venni a kedvezményes nyugdíjat! És még egy hasonlat: a magyar autótulajdonos úgy használja a kocsit, mint a magyar dohányos a cigit! Attól hogy megemeled a cigi költségeit, senki nem szokott le a cigiről még idehaza! Attól hogy akadályokat állítasz elé, ő nem fogja letenni a kocsit, mint láttuk most is, inkább pöcsöltek egy órát a dugóban, egy sávban, mintsem elhajtottak volna a Nagyszőlősi út két sávján.

Waldorf Rolandó 2011.06.02. 21:51:53

@Transylvanianmixedgrill: szar családban nőhettél fel, de legalább látszik

Jofiu 2011.06.02. 21:54:27

@Transylvanianmixedgrill:
"HA MÁR MEGVETTE"
Meg ha megvette volna (ertsd kifizette), de sokan meg azt sem.
Lehet valami abban amit mondasz, bar en ezt nem tudom aterezni, szerencsere nekem mas fixacioim vannak.

Transylvanianmixedgrill 2011.06.02. 21:56:27

@Waldorf Rolandó: Sose volt autónk, világ életemben tömegközlekedéssel jártam.

galicius 2011.06.02. 22:12:21

Á,nem kell ilyen nagy feneket keríteni a dolgoknak.Budapest határában ki kell tenni az autóval és egyéb közlekedési eszközzel behajtani tilos táblát.Onnét mindenki menjen tovább,ahogy tud.Van egy olyan érzésem,hogy 1 hét után a MOL letérdelve fog könyörögni,mindenféle benzin árengedmény mellett,hogy inkább járjunk autóval.Attól tartok,hogy a (k)ormány is mellé fog állni.Van egy másik megoldás is.Utakat kell építeni,kiszélesíteni a meglévőket,az utak melletti házakat szanálni.Az nem teljesen korrekt,hogy minden autós maximális adót,sarcot fizet,a másik oldalról meg minimális kiszolgálást kap.Mondjuk a levegő munkacsoportnak nem nagyon tetszene az ötlet,de végül is,ott sok a küretmaradék.Kritizálni mindent tudnak,de megoldást nem javasolnak.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.06.02. 22:55:30

@vonat blog:

Tökéletesen egyetértek, a kötöttpályás közelekedés lenne a jövő. Nem vagyok szakember, de szerintem ez:
Olcsóbb. Tisztább (zöldebb). Nagyobb a kapacitása (utasszám). a menetidő jobban tervezhető, jobb a szolgáltatás élményértéke.
Több külföldi nagyvárosban jártam, szinte mindenhol élveztem a JÓL szervezett tömegközlekedést. Itthon meg, sajnos...

A két dolog (S-Bahn és a P+R parkolók) nem külön fejezet, együtt, egymás mellett kellene megoldani őket.

Pénzt lehetne szerezni, de ehhez először akarat kell - nem szabad megállni egy tanulmány szintjén.

Jó cikk, teccik.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.06.02. 23:16:00

@Transylvanianmixedgrill:

tökéletesen értelek és egyet is értek veled. Nálunk a fejekben is nagy bajok vannak.

Hahó, magyarok, 2011 van, ideje lenne kicsit váltani, változtatni !

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.06.02. 23:19:56

@juliusbond: "Az emberek szívesen fizetnének...ha lenne minősége. "

Mennyire jó meglátás! A jobb szolgáltatási minőség kicsit segítene abban, hogy az autó misztifikációja a normális szintre kerüljön.

De addig, amíg a BKV azt nyújtja, amit, erre vajmi kevés esély van. Marad a dugó, zaj, kosz és a vágyálom, hogy Budapest egyszer végre élhető város lesz.

Hogy is tartja a mondás: mi nem haldoklunk, mi így élünk...

histar007 2011.06.03. 00:04:40

A versenyről olyan sokat hallottunk '90 óta. Kérem szépen a közlekedésben is versenynek kell lennie. Ami az utazó igényeihez leginkább igazodik, azt fogja választani.
Ha valahova autóval gyorsabb és kényelmesebb eljutni, és a költségben sincs nagyságrendnyi különbség, akkor az autó mint alternatíva verhetetlen.
Ha az autó a dugóban áll, vagy a hálózat átjárhatósága nem kielégítő, és drágább is, akkor nyilván nem nyerő.

A megoldás nem az, hogy addig kell rontani az autózás feltételeit, hogy végül egy pontatlan, néha lerobbanó, koszos, büdös, környezetszennyező buszt kelljen választani.

Ha lenne gigaparkoló mondjuk az M3-ason, Fótnál, ahol megállok ingyen és még őrzik is (cserébe veszek bérletet), onnan 20 perc a belváros, nem lenne kérdés sokak számára, hogy autó vagy nem.

De amíg ezek a tervek csak egyesületek fiókjainak mélyén hányódnak, addig egy-egy felböfögött kósza ötletnek nem lehet sikere.
Egyátalán, hatástanulmány készült?

zum trucc 2011.06.03. 00:19:32

Előbb S-Bahn és csak azután buszsáv. Persze akkor már minek?

6437345 2011.06.03. 00:36:33

Jön majd a 600-700 forintos benzin és az megold mindent, az emberek átszoknak az elővárosi tömegközlekedésre. Azt kell fejleszteni főleg, nem az úthálózatot.
Ami a belvárosban most kialakult koncepció, hogy minél több teret visszavenni az autósoktól a gyalogos/bicajos/kiülős/nemtommilyen életformának az teljesen jó.
(pl: Ferenciek terének van olyan keresztmetszete ahol 6 sáv + alagútfeljárósáv van. Ez nem "tér", ez a város közepébe bevágott autópálya, a régi várostervezés teljes kudarca)

orczy tér 1. 2011.06.03. 00:45:11

Azért mondjuk az is megérne egy komoly tárgyalást,hogy ki a fene tervezte meg ilyen balfasz módon a 4-es metrót.A pesti oldaltól egymás mellett megy két vonal cirka 500 méteres távolságban.Mi a jó fenéért nem lehetett bevinni a Deákra a 4 -es végét,és azon a vonalon ment volna tovább az egész.Nem kellett volna átszállni,semmit,csak utazni.És a pénzböl vagy tovább épiteni,vagy szerelvényt venni.Bár lehet,hogy akkor nem tudtak volna ennyit elsibolni belöle.Én azért felhuznám lámpavasra mindegyiket,akinek benne volt a mocskos kis praclija.

rexter 2011.06.03. 01:05:36

@Luxusmoszkvicsslusszkulcs:
néha azért rohadtul nem 10 percenként volt vonat. egy szombat délután például vonatra vártam kelenföldön a délibe ÉS NEM IS JÖTT fél óráig "figyelje a hangos utaztájékoztatást" persze h semmit se mondtak be!! mehettem BKV-val +fél óra...
ezenkivul van a vonatsztrájk, akkor szivtam evvel mindig...
+ a kelenföldi pályaudvar kibaszottul lehangoló, ha hideg van a csövessyagban várhatsz és rohanhatsz ki a vonathoz, 9 kor bezár ott a sarki kocsma, egyszerűen SZAR. szóval ha valamilyen okból nem tudok a déliig eljutni a vonattal, egyszerűen nincs értelmes megoldás a Moszkva tér felé, csak átszállás és nagy kerülővel.

ráadásul kelenföldre jön egy csomó távolsági busz, és ha valaki mondjuk a délinél, moszkva térnél, margit hidnal dolgozik nem fog elmenni a vonatsinekig (eleve tök messze van) vonatra várni a csövestanyán csöves aluljáróban a ki tudja melyik vágányra. ezért kelle oda norméális megoldás, a metrót kihozni legalább idáig. de nem a négyest, hanem a kettest..

ZBR 2011.06.03. 01:12:21

Közlekedési szakembernek tanulok. Azt hiszem, tudom mit beszélek.

Sajnos, senki, aki itt posztot/kommentet írt, nem látja át valójában a helyzetet. Mindenki a saját jelenlegi közlekedési módja, vérmérséklete, személyes élményei és véleményei alapján akar dönteni egy SZAKMAI kérdésben.

1. Ingyenes gigászi parkolók.
Nagyon szép ötlet. Ezeket a parkolókat bontják Amerikában jelenleg jobb helyeken. Vannak kutatások ebben a témakörben és vannak helyek, ahol figyelnek ezek eredményeire. És ez alpján elkezdték bontatni a parkolókat. Miért? Nagyon egyszerű: a parkoló a vasútállomás melletti területet felemészti. Persze, mélygarázs a sínek alatt, meg parkolóház, igen meg holdkomp kikötő, rendben van. Szóval, a parkolászás elveszi a területet. Azt a területet, ami éppen a legértékesebb a vasútállomás közelsége miatt. Mire használjuk parkolás helyett? Google: "Transit Oriented Development". Aztán: ugye nagy parkolók kellenek, rengeteg pénzből. De kevés embernek. Egyszerűen nem költséghatékony egy 600 autóra méretezett parkoló 600 utasért. Hatszáz hely nagyon sok, de egy hosszabb vonatba lazán befér ennyi ember. Gyakorlatilag akkora terület kell egy hatszáz helyes parkolónak, mint (még) egy vasútállomás. Ezt persze ki kell világítni, le kell burkolni, vízelvezetést meg kell oldani. Mert ha kicsit is balkáni, akkor már meg se áll ott senki a kocsival! Aztán ugye a parkolónak INGYENESNEK kell lenni, ahogy itt néhány nagyokos kifejtette. Rendben. Na, de ellopják az autót! Legyen tehát őrzött is a parkoló, mert különben le nem tesszük oda a kocsinkat. Ki fizeti az őrzést? Vagy az önkormányzat (kishazánkban ez a valószínűbb), vagy a vasúttársaság (USA). Namost, tessék megnézni a végeredményt: gyakorlatilag a vasúttársaság a saját ellenfelét, az autót szponzorálja! Van két utas a vonaton. Az egyik gyalogolt az állomásra, a másik P+R-ezett. Ugyanannyiba kerül a jegyük, az egyik mégis TÖBB szolgáltatást kap érte! Teljes nonszensz, igazságtalan. Ha nálunk az önkormányzat fizetné, akkor is arról lenne szó, hogy az autósokat támogatja az önkori.

2. S-Bahn
Nagyon szép, alagút a város alatt, halk suhanás és mindenki odaér, ahová menni akar. Ez tényleg jó dolog. De nem a jelenlegi (világ)gazdasági helyzetben. Vagy ha igen, akkor ehhez sokaknak bele kell tenni a kalapba. Az autósoknak is. Kevésbé megalomán fejlesztésekkel is nagyjából hasonló eredményeket lehet elérni. Egy teljes szakdolgozatot írtam belőle, így nem fejteném ki. Maradjunk annyiban, hogy ha magatok elé veszitek a térképet, akkor úgy próbáljatok vasútvonalat húzógatni, hogy a lehető legrövidebb szakaszon kelljen csak alagútat építeni. Budapesten nagyon jók a kiindulási adottságok...

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2011.06.03. 03:56:30

Mocskos vidékiek. Még a budapestieknek sincs mind munkájuk. Ide ne járkáljo senki, aki nem itt lakik. Énn lezárnám a városhatárt. Élőskődőtetves vidékiek.

gyarló 2011.06.03. 05:47:57

@Nabi Sirius: "Két külön rendszerről van szó. Bécsben például létezik mind a kettő. A fő különbség, hogy a HÉV-el ellentétben az S-Bahn a vasúti hálózatot használja."

Ez NEM igaz! Az S-Bahn egy márkanév a német nyelvterületen. Nekünk száz éve létezik egy jól bevált betűszavunk, ne cseréljük már le egy (számunkra) teljesen értelmetlen kifejezésre! Ráadásul a logója is van, ami analóg az európai társaival.

Bécsben speciel 2005 óta hívják így az elővárosi vasutakat, az általad emlegetett Wiener Lokalbahn pedig csak egy agglomerációba kijáró villamos. De említhetném a berlini S-Bahnt, ami egy métert nem megy a vasúti pályán (messze nem kompatibilis vele). Sőt ha már Auszria, akkor a Salzburgi S-Bahn rendszer része (S1/S11) a Salzburger Lokalbahn, mely a mi HÉV-ünkkel meglehetősen sok közös vonást hordoz.

gyarló 2011.06.03. 06:15:02

@Elektro_ló: Csehország már Nyugat-Európa! Egyébként meg itt van két link, mennyire nincs vasútgyártás Magyarországon:

hu.wikipedia.org/wiki/Bombardier_M%C3%81V_Kft.
infovilag.hu/hir-12703-ketszaz_munkahelyet_teremtett_stadler.html

Mind a kettő gyárban fejlesztéseket terveznek.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.06.03. 06:22:50

Nálunk mindenki mindenhez ért, van véleménye és elég vastag bőr a képén, hogy még el is mondja pironkodás nélkül. Jobb lenne ha mindenki azzal foglalkozna amihez ért, aki meg nem ért semmihez se az halgasson.

Németh András 2011.06.03. 06:26:40

@rexter: mi a szösznek akarsz busszal menni a kelenföldről a délibe? amikor te is írod hogy vonattal 7 perc?

pont az ilyen párhuzamosságokat kell felszámolni, csoda hogy veszteséges a-ból b-be eljutni ha két-három egymással konkuráló tömegközlekedési megoldás van rá? és egymás elől szívják el az utast...

irdesmond 2011.06.03. 06:44:13

Szerinte ott lett az egész elcseszve, amikor a városvezetők a moszkvai metrót akarták utánozni Pesten, ha a földalattit feljlesztik tovább most lenne közlekedés.

Tovább tart le és fel menni a metóba, mint feszállni a 7-es buszra, és leszállni. Szerencsére az útvonal majdnem megegyezik.

Don Quixote de la Ferko 2011.06.03. 06:53:13

@Szabványok:
"Miért lassú és ritka a HÉV? "

Ez vicces volt.

Nem ritka, amikor a Békási HÉV átjárkban 15-20 percet ücsörög az ember, és nézi, amint felmegy a sorompó, átjut egy autó, majd sorompó le, mert érkezik a következő HÉV, délutáni üzemben cirka 5 utassal.

Don Quixote de la Ferko 2011.06.03. 07:02:12

@Transylvanianmixedgrill:
Nem nagyon olvasod a blogot, csak mellébeszélsz.
Pont arra vágyik a magyar autós (egy részük), hogy letehesse az autót, és tömegközlekedéssel mehessen, de a szituációból jelen pillanatban a tömegközlekedés az ami hiányzik. Mi marad? Az autó. Na ennek függvényében gondold újra, amit leírtál.

Don Quixote de la Ferko 2011.06.03. 07:13:09

@ZBR:

"Közlekedési szakembernek tanulok. Azt hiszem, tudom mit beszélek."

Háááát...

"1. Ingyenes gigászi parkolók.
"Az egyik gyalogolt az állomásra, a másik P+R-ezett. Ugyanannyiba kerül a jegyük, az egyik mégis TÖBB szolgáltatást kap érte!"

Kifelejtettél egy apróságot a képletből. Aki gyalogol, az eléri gyalog is. ezért gyalogol, hülye lenne autóba ülni. Aki autóval jár, az nagy valószínűség szerint messzebb lakik, és nem másfél órás gyaloglással akarja kezdeni a napot, bármennyire is szeretnéd. Ha meg tömegközlekedik az állomásig, akkor ugyi az okoskodásod szerint többet kap, hiszen gyaloglás helyett busszal urizálhat.

2. S-Bahn
Oda is el kell jutni, és onnan is el kell jutni.

Szóval inkább bővítgesd még azt a szakdolgozatot, erősen hiányos.

EvilHedgehog 2011.06.03. 07:18:54

@flimo13: Ők már megszervezték neked a gyűjtést, úgy hívják iparűzési adó....

nemecsek ernő áruló 2011.06.03. 07:20:28

@Elektro_ló: Az Egyesült Államok adósságállománya 100-120% GDP-arányosan, mégis New Yorkban metróval, és elővárosi vonattal sokkal gyorsabban eljuthatsz bárhová, mint autóval; nem ez a fő probléma, hanem az, hogy nálunk még mindig nem volt rendszerváltás, és mindenhol káderek ülnek, akik talán még egyszer sem lépték át az országhatárt magánrepülős, és audis protokoll-utakat leszámítva.

Szlovéniában 10 éve még lőttek egymásra, ott vannak a golyó-nyomok a falon, és mégis ausztriával verseng életszínvonal tekintetében.

Észtország a Szovjetúnióból kiválva a totális összeomlás, és az államcsőd határán lavírozott, aztán kaptak egy 3-Bokros csomagnyi megszorítást, ÉS értelmes terveket a vezetőségtől, most 10-15 évvel később a finnek hozzájuk járnak vendégmunkásnak. A finnek! Akik még a németeknél is érzékenyebbek a fizetésekre...

Ezen kéne szerintem elgondolkozni, mert ez rohadtul nem arról szól, amit veled elhitettek.

Electrolo 2011.06.03. 07:21:24

@gyarló:
Az általad prezentált üzemek bérmunkában elöállított termékeket bocsájtanak ki, nyugati cégek itteni lerakatai.
Ezek nem önálló fejlesztések.
Ócska bérmunka, mint a Hankok, meg az összes egyéb szar amik itt bármit elöállítanak.
Nem tudom megfigyelted-e a Skoda honlapján milyen termékek voltak ? Szerinted egy felújított 40 éves magyar vagon (Bombardier - MÁV Kft.) aminek még a forgóvázát sem cserélik ki, ezekkel egy lapon szerepeltethetö ?

midnight coder 2011.06.03. 07:24:49

@Kivancsi: Ha jól tudom, ez nem Tarlós ötlete volt, hanem egy évek óta húzódó, százmilliárdos EU-s pályázattal megvalósított beruházás, amit változatlan műszaki tartalommal kell megvalósítani különben ugrott az EU-s száz milliárd. A változatlan műszaki tartalomban pedig ott a buszsáv, azaz biztos hogy az átadáskor lesz. Az más kérdés hogy utána aztán két hét múlva ismét megszüntetik.

EvilHedgehog 2011.06.03. 07:33:51

Itt maguk az emberek lehetetlenítenek el bármilyen beruházást. Emlékezzetek a Combino-k első fél évére amíg új típus révén még felléptek hibák. Ment az óbégatás hogy egy halom szemetet hozott nekünk a siemens stb. Hibákat kijavították és azóta is gond nélkül mennek....
Ez persze már nem tűnik fel senkinek...

Electrolo 2011.06.03. 07:37:03

@Gerzsonka: A new york-i metró gondolom akkor épült - ugy kb. 80-90 évvel ezelött - amikor még nem volt 100-120% az adósság. Ezenkívül az USA 20-30 -szor több lakossága gondolom több metróvonalat elbír anyagilag, mint a magyar. Egészen pontosan 20-30 szor annyit, ha a teljesítöképességet ugyanannnak vesszük. De ez sem ugyanaz, hanem kicsit több, különben nálunk is lennének olyan cégek, mint a General Electric, ...Motors, Microsoft, HP, stb., stb., stb.
Dehát nincsenek és nem is voltak.
Ennek fényében viszont nem tudom értelmezni a megállapításodat.

gyarló 2011.06.03. 07:41:19

@luciferko: Nézd át még egyszer! Az állítás az volt, hogy a gigantikus P+R parkolók nem hozzák be a befektetett pénzt. Konkrét adatok nélkül meg nem tudom mit okoskodsz. Azt lehet tudni, neked mi a szakmád?

A második részt sem sikerült megértened, legalábbis a válaszod rá teljesen irreleváns. Lehet nem a szakdolgozat az erősen hiányos...

tocibacsi 2011.06.03. 07:42:15

@Kivancsi: kellenek pl Fehervartol Bp-delig 5 km-kent - fehérvár 60 km kb. ha 5 km-enként van megálló, az 12 stop. Ha csak 1 percet áll, az önmagában majdnem negyedóra... de kérdés, h van e 12 település :D

a cikk amúgy jó, de amúgy a meglévő HÉV és metró se bír összekapcsolódni, mi a szart várunk?!

Amúgy nagyonsok esetben már a településen belül a pályaudvarra való eljutás miatt már önmagában bukik a tömegközlekedés, és az ember kocsiba ül...
Itt a budai oldalon Érd és Budaörs tipikusan ilyen... Kocsival hiába mész, nincs hova tenni, bringával a gyereket nem tudod vinni meg szarrá ázol - elég kinézni az ablakon, minden napra jut egy felhőszakadás mostanság, a meló utáni nagybevásárlásról nem is beszélve; plussz a bringát el is lopják... aztán helyi közlekedéssel... csak egy példa: Érd felső részéről bejutni a móriczra kész horror, órában mérhető. Mire kiérsz a HELYI buszhoz, megodod kocsival kaputól kapuig...

nemecsek ernő áruló 2011.06.03. 07:42:43

@Elektro_ló: A NY vonalakat csak a NY-i adózók pénzéből fejlesztették, nem a 260 millió amerikai adójából de ezt hagyjuk. Ott nonszensz lenne, hogy egy Denveri lakos fizeti a NY-i közlekedést, ne a magyar példából indulj ki, ilyesmi csak itthon elfogadott.

Afölött viszont elsiklottál, amit Szlovéniáról, és Észtországról írtam, szóval inkább hagyjuk. Inkább utazz el az említett országokba, beszélj egy-két emberrel, és istentelenül dühös leszel oldaltól függetlenül a hazai magas helyen ülő káderekre, és politikusokra.

Ha a pénz, ami elment a 4-es metróra, valóban közlekedés-fejlesztésre lett volna fordítva, megújulhatott volna a teljes BKV járműpark. A Margit híd felújítására szánt pénzből az egyesült államokban másfél völgyhíd nulláról felhúzása kijönne.

Roy 2011.06.03. 07:51:27

@Nádasi Balázs: Ilyen tömegközlekedési hálózat nálunk a büdös életbe nem lesz.
Nem csak a párizsi, de a londoni se lesz.
Addig meg rá lesznek kényszerülve, hogy az aglomerációban lakók az autójukat használják.

azekezetnelkulitelseolvasom 2011.06.03. 08:02:17

@juliusbond: egy szépséghibája van, az elővárosi vonatok a külső vágányokról indulnak, (a Keletiből is), és onnan elég sokat kell gyalogolni. (A Nyugatinál a jobboldali, a Keletinél a baloldali külső vágányok azok, amelyek kissé távol esnek a tömegközlekedési kapcsolatoktól). Talán ha korszerűsítenék a biztositóberendezést, pörgősebben mozgathatnák a szerelvényeket, és kevesebb vágány is elég lenne.

gyarló 2011.06.03. 08:04:41

@Elektro_ló: Ezek az üzemek Magyarországon adóznak, magyar munkaerőt alkalmaznak. Teljesen lényegtelen kinek a tulajdonában teszik, üdvözöllek a globalizált világunkban!

Egyébként idézek a wikiről, mert szemmel láthatóan nem olvastad el: "1999-ben az üzem _saját tervei_ alapján legyártott 20 db fekvőhelyes kocsit az ÖBB részére." (Bombardier MÁV) Továbbá ismét a figyelmedbe ajánlom, hogy mind a két üzemben bővítést terveznek a tulajdonosok.

Egyébként ha már annyira a Skoda a mániád, akkor azért nézd meg ezt is: www.skoda.cz/cs/o-spolecnosti/spolecnosti-skoda/ganz-skoda-kzrt-madarsko/

Don Quixote de la Ferko 2011.06.03. 08:06:28

@gyarló:
Nagy arc, kevés tudás. Ennek tökéletes példája vagy.

A P+R nem a befektetésről szól.

látom, a második pontodra adott válasz meghaladta képességeid. Akkor újból:

A föld alatt futó akármi, teljesen mindegy, mi a neve, kevés a boldogsághoz.
Oda el kell jutni, onnan el kell jutni.

Kapís, vagy rajzoljak belőle képregényt, hogy felfogd?

Don Quixote de la Ferko 2011.06.03. 08:12:14

@gyarló:
Próbálj meg komplex rendszerben gondolkodni.
A rendszer kiinduló eleme a polgár otthona, végeleme a polgár munkahelye, célpontja.
Este ugyanez, fordított kezdéssel.

Kezded érteni, vagy segítsek még?

Hogy a saját szakmámnál maradjak, kevés egy gyors processzor, ha a kiszolgáló buszrendszer lassú.

Érted az analógiát, vagy ezt is lerajzoljam?

Kivancsi 2011.06.03. 08:23:04

@tocibacsi: nem szoszerint ertsd az 5km...
a jozanesz hataran belul!
de he megis kell 5m-ent megallo akkor meg kell csinalni!
Fehervarrol indulhat gyors jarat is nem all meg csak a fontos helyen! allomasokon elozheti a 12 megallost!

Amugy!!

Erden vagy Budaorson laksz es mar beinditottad az autot! akkor ajanlom neked a Camponai vonat megallot: INGYENES, fedett, nagy, bizonyos resze kameras, es orok is vannak!

Vagy ajanlom az egy megalloval elottit!
Campona es Dios-Nagyteteny kozottit!
Csut ucta vegen! Ez egy uj magallo kb 2 eve epitettek... be is tutsz allni az eso elol!
Az utcaban ures parkolok vannak mert a sok hulye nem vonattal jar hanem ugrik be az autoba..

Amig nem volt az utca vegen megallo addig en is kiautoztam a Camponaig!

Igy az autot pont a nagy dugo elott lehet lerakni..
Most persze csak kisetalok a Csut utca vegere 5 perc nos ha a Delig metgyek innet az ut 20 perc..
Onnet meg metro!

Megsporolok 30percet, feszkot a dugoban, es parkolasi mizeriat a varosban..

Szoval ajanlom ezeket a megoldasokat!!

gyarló 2011.06.03. 08:31:50

@luciferko: Gondolom velem szemben te meg az élet császára lehetsz...

MINDEN beruházás a befektetésről szól, sajnálom hogy 20 évvel a rendszerváltás után még nem alap. A második pont a te képességeid haladta meg, teljesen irreleváns a válaszod, akkor is ha fejre állsz.

Ha már ennyire nagyképűen sugallod hogy informatikus vagy, akkor nem ártott volna hozzá rendesen megtanulni a rendszerelméletet. Akkor ösztönösen nem használnál ilyen hülye kifejezéseket, hogy "rendszer kiinduló eleme". Ajánlom olvasd át még egyszer a megboldogult Fodor György tanár úr könyvét, már ha ismered egyáltalán.

Rajzolgass nyugodtan, hátha ahhoz értesz is!

nemecsek ernő áruló 2011.06.03. 08:32:08

@Elektro_ló: Egyébként az észt államadósság is valahol 70-80% környékén jár.... Maga az államadósság nem ördögtől való, csak most trendi ezzel dobálózni, mert jó nagyokat lehet mondani, és a nép úgyse tudja, mit jelent, láthatóan te sem... :S

bob-croche 2011.06.03. 08:33:24

Tisztelt cikk író!
Legalább a témában tollat ragadótól elvárható lenne, hogy olvassa a naprakész szakirodalmat. Az AUTÓKÖZLEKEDÉS c. lapban már hónapok óta megy egy sorozat "Félbemaradt projektek.." címen. Ebben többek közt szó esik a budapesti körvasútról is - Budapest S-bahn -. Sajnos az ott leírtakat nem csak Ön, de a döntésre hivatott szakemberek sem olvassák, legalább is úgy látszik.
www.mkfe.hu/mediamenu/autokozlekedes/lapszamok.html

Don Quixote de la Ferko 2011.06.03. 08:38:01

@gyarló:
Bizony. Erre legjobb bizonyíték a hisztid.

P+R bevételi oldalát, ha kérhetném. Amire te gondolsz, az a fizető parkoló. Itt nem arról volt szó.

Közöm nincs az informatikához. Szerencsére. Informatikusnak az megy, aki másra nem alkalmas. Gondolkozz még egy picit, talán rájössz magadtól is, de tudod, ha kell rajzolok.

A "rendszer kiinduló eleme" kifejezésre értelmi képességeid határai miatt volt szükség. Bár így sem fogtad fel, de ha nagyon muszáj, leírhatom nagycsoportos kifejezésekkel is, akkor talán megérted.

Vergődj még, mulattatsz.

Transylvanianmixedgrill 2011.06.03. 08:42:43

@luciferko: Sok jó hasonlatom van, erre amit mondasz pont illik a Való Világ szindróma. Bárkit megkérdezel, ő aztán nem nézte, de hát az az Alekosz meg az az Éva olyan hülyék...
Hát persze. Mindenki letenné legszívesebben az autóját - írja be a blogba, fórumba. Aztán szépen egymaga beül a kocsiba és elhajt a szomszéd utcába pár zsemlét venni.
Meg amikor a világháború után itt mindenki partizán és ellenálló volt, nyilas és náci kollaboráns meg senki.
A magyar ember már csak ilyen.

Electrolo 2011.06.03. 08:47:00

@Gerzsonka: Nem, persze, hogy nem... és a görög államadósság sem probléma. Alig alig hallani erröl mostanában...
Az államadósságnak kamata van, amit az adókból - azaz a megtermelt nemzeti jövedelemböl - az emberek pénzéböl, adójából fizetnek. Amennyivel több a kamatot kell fizetni, annyival kevesebb marad egyéb célokra.
Mit gondolsz miért korlátozza az euro övezet az államadósságot a GDP 60%-ára ? Viccböl ?
Te a privát adósságod szintjétöl függetlenül költesz havonta?
Ehhez sok logika kell ám, hogy ezt átlássa valaki.
Kiszállók innen, mert ennyi okos emberrel nem bírok egyszerre.

Don Quixote de la Ferko 2011.06.03. 08:48:11

@gyarló:

"RENDSZERELMÉLET I
Félév: páros
Típus: Eladás
Óraszám/hét: 2+0
Kredit: 4
Státusz: Választható
Oktatási módszer: Eladás
Elfeltételek: Alkalmazott matematika
Vizsgáztatási módszer: Írásbeli/Szóbeli
Tantárgyfelels: Barczy Mátyás
Rendszerelméleti alapfogalmak: bemenet, kimenet,"

Az utsó két szót figyeld.
Érted már, miért, és hogyan csináltál hülyét magadból?

Na páááááá, további jó vergődést.

Picsasereghajtó 2011.06.03. 08:50:56

@luciferko: Hát nem tudom, az autósok hány része ilyen. Saját ismerettségi körömben is akad olyan, aki Zuglóból a Batyi környékére autóval jár. Villamossal és metróval 1 átszállással 20 perc lenne az út, de ő inkább ücsörög a dugóban negyvenet. Persze a parkolást már derogálna fizetni, úgyhogy rokikártya - na az ilyet remélem, mielőbb mebgasszák de nagyon a hatóságok.

Teljesen igaz amit Transylvanianmixedgrill ír: itthon az autó státusszimbólum (még egy szakadt 15 éves Swiftet is annak tekintenek egyesek) és foggal-körömmel ragaszkodik hozzá, aki megszerezte. Igenis fentről kell nyomást gyakorolni rájuk.

nemecsek ernő áruló 2011.06.03. 08:52:59

@Elektro_ló: Persze. De tudod, az euro-zonában ma hány állam teljesíti a maastrichti kritériumokat? Egy sem. Mert valami válság féle volt, vagy mi a szösz, bedőlt egy csomó hitel, ez megdobta a kamatokat, ez újabb kötvény-kibocsátásokat eredményezett, satöbbi, úgy hívják domino-elv. Ennek ellenére Észtországban továbbra is épülnek a tömegközlekedési vonalak, veszik az új metrokocsikat. Londonban egy 20 méter hosszú, Victoria Station fölött átívelő híd leaszfaltozása, és forgalomnak átadása 1 hét volt (Ecclestone bridge, épp megérkeztünk, amikor elkezdték a munkát, távozóban voltunk, amikor a járda a másik oldalon közel használható állapotban volt, és ott mindig dolgoztak munkások. Ráadásul fiatal szakmunkások)

Tudod a legnagyobb probléma nem a pénz! Ha nem balfasz politikusaink lennének, akkor bekérnék az árajánlatokat, a legolcsóbb-legrövidebb idő alatt dolgozónak odaadnák a munkát adott pénzért, viszont ha nem fejezi be, kifizettetnék vele a kötbért - mert nyugaton ezt csinálják. Itt a fővállalkozó nem fizeti ki az alvállalkozót, majd közli, hogy nem készültek el, még 100 milliárd kell.

Tényleg csak az államadósságon múlna? Áááá dehogy is. Köze nincs hozzá!!!!

Don Quixote de la Ferko 2011.06.03. 08:53:13

@Transylvanianmixedgrill:

Igazad van, de sajnos tényleg nem tudom, ki az az Alekosz, legalábbis a személyére nincs semmi rálátásom, ha elém teszel egy fotót, fogalmam nincs, hogy azon Ő van, vagy más. Azon kívül, hogy tisztában vagyok a figurával, megesküszöm bármire, hogy a Való világból nem éri el a 30 másodpercet a full időtartam, amit láttam.
Jogos, amíg megtehetem, megyek autóval. Szerencsére munkába járásnál még nincs forgalom, ha meg más ügyben kell bemennem a városba, akkor megtehetem, hogy várok addig, míg lecsitul a 8-10 óra között munkába "rohanók" tömege.

Picsasereghajtó 2011.06.03. 08:54:24

@gyarló: A gigaparkolók nem hozzák be a pénzt, de a tömegközlekedés se, sehol a világon. Egy jól szervezett közösségi közlekedés haszna nem GDP százalékban és utaskilométerben mérhető, hanem leginkább a környezetre gyakorolt hatásai azok, amik miatt mégis hasznosak: kisebb dugó, tisztább levegő, egészségesebb környezet.

budai zöld 2011.06.03. 08:57:04

A háború előtt volt ám HÉV Budaörsön át Törökbálintra - csakhát a haladás (úgy tudom az autópálya-építés) áldozatául esett, hasonlóan az Erzsébet-hídi villamosokhoz. Valószínűleg az ilyen marhaságokat sikerül elkerülnie a legtöbb olyan városnak, ahol most jól működő S-Bahn/RER/hév rendszer van.

Egyébként ha lenne csúcsidőben 6 vagy 10 percenként ütemes menetrend szerint közlekedő, rövid menetidejű vonat (s-bahn) Budaörsről/Martonvásárról, stb. a Délibe (meg mondjuk a Ferencvárosi pályaudvarra), akkor egyből kevesebben akarnák kocsiban végigülni a dugót a bevezetőn.
Csakhát azzal is lenne munka meg beruházás, hogy a rendszer (pl. a Déli előtti alagút) ennyi vonatot ilyen sebességgel és követési idővel átengedjen.
Kb. az elő lépés @Öregnándi: víziójához.

@1116001: (völgyhíd Szlovéniába témában) Igen, sőt. Hódoson nem csak koperi forgalom jön, hanem trieszti is. Ez a vonal szerintem simán behozza az árát mérhető GDP-ben. Aztán, hogy lehetett volna-e olcsóbban építeni, nemtom. (És nemcsak azért mondom, hogy kell ez a vonal, mert én még buszoztam Zalalövőről Őriszentpéterre.)

gyarló 2011.06.03. 08:59:30

@luciferko: Te nagyokos! A bemenet/kimenet hol "kiinduló elem" meg "végelem"? Tényleg áruld már el a szakmád, mert lövésem sincs. Informatikus nem vagy, szövegértésed alapján magyartanár se lehetsz. Pénzügyi vonalon se nagyon lehetsz, akkor tudnád mi az a megtérülés. Le is rajzolhatod. De valami olyat találj ki, aminek köze van a processzorhoz is!

Electrolo 2011.06.03. 09:01:34

@gyarló:
"...Teljesen lényegtelen kinek a tulajdonában teszik, üdvözöllek a globalizált világunkban!"

Ekkora baromságot még az életben nem hallottam.

Ha mindegy ki a tulajdonos, akkor miért a Skoda rúgta ki az egykori 150 Ganz-Transelektro alkalmazottat amikor megvette a céget, miért nem a Ganz Transelektro a 12600 cseh alkalmazottat ?
Most ne mondd, hogy nem is rúgta ki, mert akkor hol vannak ? Van egy kollégám, aki egykoron ott volt és ö mondta, hogy 10-15 embert hagytak, akik a trolik trakcióját szervízelik, aztán öket is kirúgják.

Te mondd, te normális vagy?

Kiszállok innen, mert itt 1 azaz egy objektív hozzászólást még nem olvastam.

Don Quixote de la Ferko 2011.06.03. 09:04:18

@Dönekszt sztop iz nyugati rélvély sztésön:

Ez rendben is van, de a megfelelő körülményeket elsőként fentről kell megteremteni, ha nincs legalább azonos minőségű, és árú alternatíva, mint jelen szituban, akkor botrány a vége.

gyarló 2011.06.03. 09:07:13

@Dönekszt sztop iz nyugati rélvély sztésön: Alapvetően egyetértek! Nem is az enyém volt a kiinduló állítás, én csak rá akartam mutatni, mennyire nem bírta értelmezni a szöveget. Nem sikerült.

Még ide a margóra csak annyit, hogy mára ez a "tömegközlekedés nem lehet nyereséges" dogma eléggé elterjedt, a tömegközlekedési cégek lehetnek azok! Alapesetben az állam/város mint megrendelő számára egy szolgáltatás, amiért ő fizet, így nincs is értelme nyereségről beszélni. Az más kérdés, hogy nálunk sokszor a megrendelő és a szolgáltató tulajdonosa megegyezik.

luxuszaporozsecslusszkulcs 2011.06.03. 09:07:54

@Luxusmoszkvicsslusszkulcs:

A Kelenföldi pályaudvarnál nemhogy p+r parkoló nincs, de épp most szorították ki a személyautókat a leprás állomásépület előtti terecskéről, így a módusváltás sem lehetséges. Tegyük fel, jön az ízületes nagymamád Pusztaszabolcsról, és Kelenföldön tud leszállni a vonatról, és mondjuk valamelyik dél-budai dzsungelben laksz családi házban. Nagyit Pusztaszabolcson feltették a vonatra bőröndöstül, te meg leveszed Kelenföldön.

És?

OrrSir 2011.06.03. 09:09:05

Egy egy szót írnék le ehhez azt csak kis betűvel.
demszky

Don Quixote de la Ferko 2011.06.03. 09:09:31

@gyarló:

OK.

Akkor a te analógiád szerint hőmérséklet mérésnél nem a hőszenzor a kiinduló elem, hanem az USB port, amin keresztül beviszem a számítógépbe.

Gratulálok, végtelenül buta vagy, csak azt nem értem, miért hirdeted ezt ekkora vehemenciával.

Azért elmagyarázhatnád, elég a saját szavaiddal is, ne félj, a te szintedet még egy ovis is megérti, hogy utazásnál mi számít kiindulási és érkezési pontnak, ha a lakás-munkahely konstelláció szerinted nem az.

Tiéd a pálya, úgy tűnik megvan mára a fórum bohóca, mulattass mindenkit.

luxuszaporozsecslusszkulcs 2011.06.03. 09:12:51

Valaki el tudná árulni, hogy a déli vasúti összekötő hídról (ez tulajdonnév?) miért nem lehet eljutni a Nyugati pályaudvarra, és a váci vonalra?

Valaki el tudná árulni, hogy egy Pest körüli félkörnyi körvasút ellenére miért nem lehet Budapestet vasúton megkerülni? Azt elárulná valaki, hogy miért nincs olyan Dél-Buda - Pest vasúti kapcsolat sem, amihez egyébként megvannak a sínek? Mondjuk egy Érd-Ferencvárosnak konkrétan mi az akadálya?

szekertabor · provo.blog.hu 2011.06.03. 09:13:26

Abból a pénzből, amit a haszontalan, és soha meg nem valósuló 4-es metróra EDDIG elköltöttek, már nem hogy Budapest, de az egész ország kötöttpályás tömegközlekedését meg lehetett volna oldani, ráadásul úgy, hogy azok területfejlesztő hatása révén CSÖKKENJEN a főváros forgalomelszívó hatása, így a mindennapossá váló forgalmi torlódások is maguktól megszűntek volna. Ha a döntéshozók nem csak azt értenék tömegközlekedésen, hogy hogyan lehet minél több embert minél rövidebb időn belül benyomni a Budapest legszűkebb értelemben vett belvárosába, hanem azt is, hogy hogyan lehet minél több emberrel elkerülni a belvárost, akkor lényegesen olcsóbban, kényelmesebben és hatékonyabban érnénk el a céljainkat.

luxuszaporozsecslusszkulcs 2011.06.03. 09:15:27

Valaki elárulná, hogy mi a retkes tavasziszendvicsér' nem lehet a vonatra elővételi jegyet vásárolni? Miért van az, hogy a városon belüli jegyet aznap kell megvenni, de ha megvetted előre, akkor (a nemlétező) pénztárnál le kell bélyegeztetned?

luxuszaporozsecslusszkulcs 2011.06.03. 09:17:22

Valaki írja már le a vasútfanok közül (vagy még jobb,filmezze le, és tegye fel a tecsőre) azt a folyamatot, hogy Budaörsről elindulok otthonról, leteszem az autót a budaörsi vasútállomás közelében, felszállok a vonatra, és eljutok az Uzsoki kórházig.

gyarló 2011.06.03. 09:18:33

@luciferko: Jézusisten! Te használsz zavaros analógiákat. Értsd meg, rendszerelméleti szempontból ezek a fogalmak nem léteznek. Ennyi.

Sírva könyörgök, csak azt az egyet áruld el, mit dolgozol? Eladó vagy a Saturn számítástechnikai részlegén?

Don Quixote de la Ferko 2011.06.03. 09:22:40

@gyarló:

Érdekes, pedig amit bemásoltam, mint rendszerelméleti előadás összefoglalója, ott a rendszertechnikai alkotórészek első két eleme az, ami szerinted nem létezik.
Ezt talán velük beszéld meg, amivel kezdik az oktatást, az szerinted nem létezik.

Emlékeztetőül: "Rendszerelméleti alapfogalmak: bemenet, kimenet,"

Csak így tovább, egyre jobb vagy a bohócszakmában.

Don Quixote de la Ferko 2011.06.03. 09:25:04

@gyarló:

"A bemenet/kimenet hol "kiinduló elem" meg "végelem"? "

A világ minden részén. Kivéve a te világod, de az, mint látjuk, nem releváns ezen témakörben.

luxuszaporozsecslusszkulcs 2011.06.03. 09:26:43

Megjön a nehézfém banda Sárbogárdról, vonattal. Dobszerkót nem hoznak, de náluk van egy basszer meg egy szólógitár, a hozzájuk tartozó vállról indítható Marshall csövessel, meg egy doboznyi mikrofon, hörgésre optimalizálva.

Írja már le valaki az útjukat részletesen a TM-ig please.

gyarló 2011.06.03. 09:27:37

@Elektro_ló: "Ha mindegy ki a tulajdonos, akkor miért a Skoda rúgta ki az egykori 150 Ganz-Transelektro alkalmazottat amikor megvette a céget, miért nem a Ganz Transelektro a 12600 cseh alkalmazottat ?"

Talán mert gazdasági szempontból így volt racionális? Természetesen tök jó lenne, ha magyar kézben lenne egy nagy járműgyártó cég, de a leggazdagabb magyarok nem ebbe fektetnek.

gyarló 2011.06.03. 09:29:16

@luciferko: Mutass egy rendszerelméleti szakirodalmat, ahol az általad említett kifejezéseket használják! Nem tudom mit erőlködsz, nyilvánvalóan nem értesz hozzá szart se.

Don Quixote de la Ferko 2011.06.03. 09:31:41

@gyarló:

De tényleg tetszik, hogy számodra egy utazásnak nincs kiinduló pontja. Bájos.
Minek hívjuk? Legyen Nemzeti Távolbajutási Pont Kezdő Lépése?

Vagy Alakítsunk ki egy orbán központú koordináta rendszert, és ahhoz viszonyítsunk?
Indulási pont orbán 13,45,17,34, vagy valami hasonló, ennek kidolgozását rád bízom, hiszen te nem tudod felfogni utazási ügyekben a kiindulási pont, érkezési ponttal összefüggő elnevezéseket.

gyarló 2011.06.03. 09:32:28

@luciferko: Te teljesen hülye vagy!

Don Quixote de la Ferko 2011.06.03. 09:33:46

@gyarló:
Nem hát. Tiszteletben tartom a véleményed, de nagy ívben leszarom.
De ugyi nincs harag, nem venném a szívemre, ha infarktust kapnál egy olyan kifejezés miatt, amit rajtad kívül mindenki felfogott.

luxuszaporozsecslusszkulcs 2011.06.03. 09:34:18

@luxuszaporozsecslusszkulcs: És akkor utolsó kérésként azt filmezze már le valaki, hogy a pusztaszabolcsi vonal valamelyik déli, pénztár- és utastájékoztatásmentes állomásán felszáll mondjuk a tízezer forintos BK* bérlettel, és elmegy Budaörsre úgy, hogy leszáll Kelenföldön, átnyomja magát a bűzbarlangon, a galambszar-erőtéren át a vadnyugati lengőajtós szarszagú Kusturicza-váróterembe, megváltja a menetjegyét Budaörsig, vissza a bűzbarlangon az OSB-karanténig, majd kényelmesen elutazik Budaörsre. A szókincsem szegényes, ezt valaki leírhatná helyettem úgy, hogy jobban kitűnjön e módus felsőbbrendűsége, kényelme és ésszerűsége.

Don Quixote de la Ferko 2011.06.03. 09:34:45

@gyarló:
Bizony. Nekem így jó. Amíg az okosok halmazába tartozónak vallod magad, addig inkább állok a hülyék közé.

Picsasereghajtó 2011.06.03. 09:34:46

@luciferko: A budapesti tömegközlekedés alapvetően közel nem annyira rossz, mint amilyennek páran megpróbálják beállítani. Persze, a járművek átlagéletkora és helyenként a hálózat kialakítása is erősen problémás, viszont én még mindig bármikor szívesebben ülök metróra, mint hogy a dugóban szenvedjek.

Egyébként a P+R parkolókat szerintem úgy lehetne megoldani a magántőke bevonásával, hogy törvénnyel kötelezzük a városszéli bevásárlóközpontokat ilyenek kialakítására: pl a Pólus Centernek megmondjuk, hogy a parkolóját kötelező jelleggel alakítsa ki úgy, hogy ott X darab autó elférjen pluszban - cserébe mondjuk kap egy villamost a belváros felé. Ami neki is jó, mert ha a júzer munka után elindul haza Gödöllőre, nagy valószínűséggel ott fog estére bevásárolni, mielőtt beül a reggel ott hagyott autójába.

gyarló 2011.06.03. 09:36:35

@luciferko: Rendben. Búcsúzóul rajzold már le mégis mit dolgozol?

Don Quixote de la Ferko 2011.06.03. 09:41:45

Legfőbb munkám az, hogy a magát feleslegesen, és indokolatlanul túlzottan nagyra értékelő fórumozókat hozzásegítem ahhoz, hogy saját maguk bizonyítsák be azt az idiotizmust, ami valójában a lényegük.

Te voltál a mai alany, tökéletesen csináltál hülyét magadból. Piros pontot érdemelsz.

onlame 2011.06.03. 09:47:05

Mintha a bátyámat hallanám 4-5 évvel ezelőtt. :) Egyébként mindenki a budapesti elővárosi közlekedést akarja csak megoldani, de senki nem beszél az ország decentralizálásáról, hogy ne legyen mindenki rászorulva, hogy ide járjon dolgozni, ügyintézni. Mert ugye ez is az ország (nem pedig a város) pénzéből menne... mint a legtöbb ilyen fejlesztés.

gyarló 2011.06.03. 09:47:43

@luciferko: Értem, tehát ciki ezek után bevallani. Csak kíváncsi voltam, hogy mire van ekkora arcod, hogy egyszerre savazod a közlekedésmérnököket és informatikusokat.

Don Quixote de la Ferko 2011.06.03. 09:48:55

@Dönekszt sztop iz nyugati rélvély sztésön:
Mint minden, ez is politika.
Most ebből lehet politikai tőkét kovácsolni, ergo melyik politikus nem tojja le nagy ívben a dugóban ücsörgőket. A fehérvári speciel a felkarolás mellett reagált, de nem elfeledni, amint egy politikai döntés neki is kényelmetlenséget okozott, csak akkor kezdte el szívén viselni az utazókat, hiszen a dugók pár éve ugyanígy megvoltak ezen a szakaszon, oszt mégse írogatott akkor leveleket.

Ezzel kapcsolatosan érdemes elgondolkodni azon az apróságon, hogy a mostani, szerintem jóval hidegebb télben lazán üzemeltek azok a BKV buszok, amelyek egy évvel korábban minden fánál lefagytak.

A TESCO előtt működik hasonló, csak ugyi az az egy nyamvadt busz kevés lenne. Viszont ott van-volt Kamaraerdőn a sínpár vége, azt kéne felfejleszteni, talán elérhetőbb alternatíva lenne, mint arra ácsingózni, hogy a Metró kiérjen Budaörsre.

Don Quixote de la Ferko 2011.06.03. 09:52:23

@gyarló:
Közlekedőnként teljes joggal savazom a közlekedésmérnököket. Náluk idiótább és kárt okozó társulat max. a politikusok faja.

Informatikusokkal is vannak munkahelyi gondjaim, de azzal nem untatlak, inkább égesd még magad, az szórakoztatóbb.

Úgy tűnik az említett kettőbe tartozol, nagyon kibuktál azon, hogy válaszoltál valamire, ami nem neked szólt, sértegettél benne, oszt te vagy kiborulva, mert ugyanazt kapod vissza.

Bogyo65 2011.06.03. 09:57:52

@Panther_V: Én is lezárnám, de úgy, hogy Te se tudjál kijönni soha többé, ott rohadj meg a tetves büdös városodban...

luxuszaporozsecslusszkulcs 2011.06.03. 10:10:10

@kala majka: Azért ezt részletesebben gondoltam kifejteni.
1) Gépkocsival Budaörsről a vasútállomásra, átverekedni valamelyik autópályahídon, mert Budaörs gyakorlatilag a pályától a hegy felé, az állomás pedig az autópályán túl, a dzsuvában.
2) Letenni Budaörsön a gépkocsit. Pontosabban hol is tennéd le az autódat a Budaörsi állomás közelében? Az állomás P + R parkolójában? A Tesco parkolóban? Kérlek, részletezd, és azt is részletezd, mennyire éreznéd biztonságban az ott hagyott autódat.
3) MÁV menetjegy vásárlás Budaörsön. Élmény.
4) Budaörs - Keleti vasúton, ismerd meg hazádat. Bár van sínkapcsolat, az eljutás csak átszállással lehetséges.
5) Keleti. Na hogy is kell kijutni a Keleti Pályaudvarról? Hogy találod meg a buszmegállódat? Mondjuk rutinból lecuccolsz az egykori Baross-téri nagy aluljáróba, senki nem szól, hogy te barom, innen nem jutsz el sehova, mehetsz vissza a felszínre. Elbuszozol a Róna utcáig. És? Mondjuk való igaz, nem nagy szám elgyalogolni az Uzsokiig, de cuccal, esőben azért élmény. Mondd, ha nagymamát Börsből az Uzsokiba vinnéd gyomortükrözésre, így vinnéd? Vagy ha egy doboz röntgenfilmet vinnél a radiológiára, egy cserekártyát a labor szünetmentesébe, így mennél?

Szabványok 2011.06.03. 10:46:49

@luciferko:
Nézőpont kérdése, mert amikor 40 percet várok a HÉV-re és 30 perc a menetideje, akkor inkább megyek 20 perc alatt autóval.
A megoldás, hogy minimalizálni kell a szintbeli vasúti átjárókat. Olyan nyomvonal kell, illetve alul- és felüljáró, a jobban beéíptett területen meg föld alá a helyiérdekű vasúttal.
Nézd csak meg, a Mozaik utcánál már nem olyan zavaró a HÉV, mert a forgalom nagyja átmegy a felüljárón. A Margit-hídnál pedig már nem zavarja a keresztező forgalmat a HÉV, mert föld alatt megy.
Ezt kell csinálni! A csepeli HÉV-t meghosszabbítani a föld alatt a belvárosig.

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2011.06.03. 10:57:14

@Bogyo65: A franc se akar kimenni innen. Itt minden van, csak ne lenne itt ez a sok gy"kér vidéki meg külföldi.

Szabványok 2011.06.03. 10:58:16

@luxuszaporozsecslusszkulcs:
Az elv jó. De sok hiányosság, sőt hiba van a kivitelezésben.
Miért is nem lehetne egy vasútállomás P+R parkolójában kamerákat felszerelni? Akár fizethetné a vasút, mert ettől többen használják. (Na jó ez csak egy vicc volt, mert csak piacgazdaságban van így.)
Miért is kell negatív élménynek lenni a menetjegy vásárlásnak a XXI. században?
Természetesen adott esetben pl. gyomortükrözésre, nagy cuccal, autóval megy az ember. De a többség nem gyomortükrözésre megy, hanem dolgozni. Ha megfelelő lenne a tömegközlekedés és annak illeszkedése az egyéni közlekedéshez, akkor nagy mértékben lehetne csökkenteni Budapest autóterhelését. Mert az emberek többsége (én is) nem elvi okokból megy autóval Budapest közepébe, hanem azért, mert sokkal-sokkal rosszabb minden más lehetőség.
Ha lenne őrzött parkoló a budaőrsi vasútállomáson, ott felszállnál a légkondicionált, wifivel felszerelt, 100-zal csendben suhanó, kényelmes, tiszta ülésű vonatba és pillanatok alatt (az utolsó pár km-en a föld alatt) odaérnél a belvárosi metróhoz, akkor Te sem autóznál a körúton.
Ne keverjük, hogy van egy elv, amit jól megvalósítva nagyszerű lenne, azzal, hogy itt szarul van megvalósítva.

gyarló 2011.06.03. 11:10:40

@luciferko: Persze, ha közlekedni tudsz, automatikusan értesz a közlekedésmérnökök munkájához is. Gondolom a focihoz is kellő rálátásod van, meg úgy mindenhez, nálad a bölcsek köve, legalábbis ezt képzeled magadról.

Igen, valóban a kettő közül az egyik a szakmám. Én vállalom is, te viszont szégyelled a tied, gondolom nem ok nélkül. Égetni te égeted magad, csak túl buta vagy ahhoz, hogy észrevedd. Kibukva sem vagyok (mire is lennék?), csak kíváncsi voltam az érveidre. De sajnos azok nincsenek csak a fröcskölődés, nagyképűség és intelligencia hiánya.

osos 2011.06.03. 12:06:18

A posztíró által vázolt megoldás lenne az ideális megoldás a bp-i agglomeráció közlekedésére.
Nem kellene átszállni, hanem a lakóhelyről a belvárosba, vagy adott esetben a város/agglomeráció másik végébe lehetne eljutni kényelmesen, idegeskedés nélkül. Szerintem az agglomerációban lakók többsége ezt a közlekedési módot választaná szgk. helyett.
Nem pöfögne a Bp-en lakó orra alá az elővárosi.
Nyilván tiszta, pontos, gyakran és ütemesen járó vonatokkal, többféle közlekedési eszközzel jól megközelíthető állomásokkal megvlósítva.
Többen írták már, hogy nem lenne rá elég pénz. Szerintem pedig csak akarat kérdése.
Vegyük csak a mai belvárosi pályaudvarokat és az azokhoz tartozó rendező-pályáaudvarokat, egyéb területeket. Ezek, a mélyállomásokkal többnyire kiválthatók lennének. Hatalmas értékük van ezeknek a területeknek! Eladva, bérbeadva, hasznosítva a források egy része már meg is van.
Az EU hatalmas összegeket szán a közlekedés, ezen belül a tömegközlekedés, intermodális közlekedés támogatására. A következő EU-s költségvetési ciklus(ok)ban erre is kellene szánni pénzt a (majd ki tudja, milyen nevű) Fejlesztési Tervben. (Források másik része.)
Aztán közvetetten nagy értéket/megtakarítást képvisel az is, hogy a munkahelyre eljutási idők lecsökkennek.
Nem mellékes hatása lenne az, hogy immár az is perspektíva lenne egy mondjuk Vácott élő munkát kereső embernek, ha mondjuk százhalombattán hirdetnek neki való állást.
Szóval ez a megoldás nagyon sok előnnyel járna.

Igazából a 4-es metró helyett már ezt a vasúti alagutas megoldást kellett volna finanszírozni. Nagyságrendileg kb. ugyanannyi pénzből ki lehetne hozni legalább az alagutat és a mélyállomásokat. A 4-es metró 10-ed annyi embernek hasznos, mint a vasútak ilyen fejlesztése. Ugyanakkor a vsúti fejlesztéssel a 10-ed annyi ember nagy része is jól járt volna (Dél-Budáról a belvárosba jutott volna 3 belvárosi megálló is lenne).

luxuszaporozsecslusszkulcs 2011.06.03. 12:39:23

@Szabványok: "Az elv jó"... Pontosan melyik elvre is tetszett gondolni?

"Miért is kell negatív élménynek lenni a menetjegy vásárlásnak a XXI. században?" Vásároltál te már vonatjegyet Budaörsön, a Déliben, Kelenföldön vagy a kies Háros állomáson?

"De a többség nem gyomortükrözésre megy, hanem dolgozni. " Leírtam egy scenáriót. Tegyük fel, hogy az Uzsoki melletti magáncégbe mész dolgozni beosztott dolgozóként. Figyelembe véve a felsorolt járatok menetbizonytalanságát és az átszállások számát biztos, hogy az általam felvázolt módon szeretnél bejárni dolgozni? Abból indultunk ki, hogy egy kertes házban laksz, és van autód, azzal jutottál el Budaörs vasútállomásának kiváló parkolójába. Igen vagy nem?

"Ne keverjük, hogy van egy elv, amit jól megvalósítva nagyszerű lenne, azzal, hogy itt szarul van megvalósítva."

De, igenis keverjük csak össze. Szép elvekkel szép gyakorlatot fejben én is elképzeltem már, de fizikailag eljutni Börsről az Uzsokiba nem elvben, hanem gyakorlatban kell. Hiába a szép elv, ha soha nem valósul meg. Volt két alternatíva, az autó és a tömköz. Az autót eddig csak elátkozták és gazdaságilag büntették vérbe, most fizikailag is ellehetetlenítették. Most itt állok készen, hogy átálljak. A hívek legyenek szívesek leírni, levideózni lépésről lépésre, percről percre, hogy hogy csináljam. Úgy fogom.

luxuszaporozsecslusszkulcs 2011.06.03. 12:49:14

Új vagyok még itt, az ilyen posztok csak addig élnek, amíg kint vannak az Index címlapon? Mert akkor megint lekéstem. Volt egy-két kérdésem, amire a vasútrajongók tudják a választ, komolyan érdekelne. Szóval miért nem működik Pest körbevonatozása, úgy tűnik, a pályák megvannak hozzá, csak egy fontos átjárót nem látok, és nem értem, mikor és miért tűnt el. Mert régi anyagokból rémlik, mintha Dél-Budáról száz éve el lehetett volna vonatozni a Nyugati Pu-ba, és a váci vonalra is. Ma még a Ferencvárosi állomásra sem.

gyarló 2011.06.03. 13:04:03

@luxuszaporozsecslusszkulcs: Az a nagy probléma, hogy (nem olcsó) beruházások kellenének hozzá. A fejpályaudvarok nem nagyon tudnak több vonatot fogadni (motorvonatokkal ez valamivel növelhető), szintén nagyon leterhelt a Déli összekötő híd illetve a legtöbb fővárosi vasútvonal. Ezen akadályok megszüntetése viszont sok pénz és politikai akarat függvénye, ez eddig nincs.

Egyébként szerintem is ebbe az irányba kéne elmozdulni 8-as metróról álmodozás helyett.

luxuszaporozsecslusszkulcs 2011.06.03. 14:11:53

" Az a nagy probléma, hogy (nem olcsó) beruházások kellenének hozzá. A fejpályaudvarok nem nagyon tudnak több vonatot fogadni (motorvonatokkal ez valamivel növelhető), szintén nagyon leterhelt a Déli összekötő híd illetve a legtöbb fővárosi vasútvonal. Ezen akadályok megszüntetése viszont sok pénz és politikai akarat függvénye, ez eddig nincs. "

Akkor viszont nem értem, hogy miért és milyen alapon akarják kinyírni a sínen közlekedés legreálisabb és legrugalmasabb alternatíváját, az egyéni közlekedést.

luxuszaporozsecslusszkulcs 2011.06.03. 14:14:51

@gyarló: Egyébként te honnan hova jársz gyarolni?

ZBR 2011.06.03. 14:43:36

@luciferko:
"Háááát..."
Igen. Veled szemben informatikuskám, tudom miről beszélek.

"Kifelejtettél egy apróságot a képletből. Aki gyalogol, az eléri gyalog is. ezért gyalogol, hülye lenne autóba ülni. Aki autóval jár, az nagy valószínűség szerint messzebb lakik, és nem másfél órás gyaloglással akarja kezdeni a napot, bármennyire is szeretnéd. Ha meg tömegközlekedik az állomásig, akkor ugyi az okoskodásod szerint többet kap, hiszen gyaloglás helyett busszal urizálhat."

Kifelejtettél néhány apróságot a képletből. Aki olyan messze lakik az állomástól, hogy autón kívül mással nem is érheti el, az miért is költözött oda? Google: urban sprawl. Az a baj, hogy elég komplex társadalmi-gazdasági problémák ezek és attól félek, hogy még ha tisztességesen meguglizod még akkor sem fogod érteni, hogy mi a baj vele. Remélem, hogy nem lesz igazam és megérted. Aki tömegközlekedik az állomásra, az pedig vesz egy jegyet a buszra. Fizet érte, külön. Nem úgy, mint a szép nagy ingyenes, ám őrzött P+R-ért. A buszmegálló nem foglal annyi területet, mint egy hatszáz autóra méretezett parkoló. A busz fajlagos károsanyag kibocsátása kevesebb. Egy busz (vagy akár hat is) a teljes termék életciklusán keresztül is kevésbé károsítja a környezetet, mint 600 autó.

Az autó-tulajdonolás folyamatosan emelkedik, egészen egy szaturációs szintig egy S-alakú exponenciális függvény mellett (Tanner-modell). Ennek fényében vizsgálva a P+R-t: ugye igény jelentkezik egy parkolóra, ezért létrehozzuk. Hatszáz hely. Azonban az évek alatt csak több autó lesz, az igény továb emelkedik. Még háromszáz hely. És ez így megy tovább egészen a szaturációs szintig, amikor már majdnem minden utas autóval megy a vasútállomásra.
Ha folyamatosan építgeted és bővítgeted a parkolót, akkor valamire nem lesz pénzed. És az pont a vasút lesz. Ez persze jó, mert minél megbízhatatlanabb és lassabb lesz a vasút, annál kevesebben használják majd a P+R-t, mert nekik csak a tökkkkéletes felel meg, különben mennek autóval. Így nem kell majd bővíteni, lehet költeni a vasútra. Szép egyensúlyi játék ez.

Ami a lényeg viszont, hogy amit itt fentebb leírtam (több autó=parkoló bővítés) az a hetvenes években (kishazánkban is) már lejátszódott. Nő a kereslet és erre a válasz a kínálat növelése. Ez vezetett az olyan gyönyörű közlekedési megoldásokhoz, mint Budaörsi út, Rákóczi út, BAH-csomópont és sorolhatnám. Konkrétan tehát a városi autópályákhoz. Tessék észrevenni, hogy ez nem csak a közvetlen környezetvédelmi célok ellen játszik már, hanem a lakosság egészsége és az épített (történelmi) környezet ellen is. Sokkal nagyobb károkat okoz tehát. Épp ezért a P+R sem lesz soha önmaga a megoldás. Talán-talán a nem olyan távoli múltban így tekintettek rá. De sok helyen, ahol épültek ilyenek, ott a gyakorlat bebizonyította, hogy kontraproduktívak is tudnak lenni. Magyarországon még nem épültek ki, ezért mindenki a nagy bombabiztos megoldásnak látja. Ez azonban erőteljesen részigazság, csak nagyon kevés esetben lehet valóban a P+R a jó megoldás. Annyira lemaradtunk, hogy egy hibás részt (afféle zsákutcát) át is ugorhatnánk. Ennyi. Ha nem érted, akkor légy kedves nem fikázni, hanem kérdezni. Nem vagy szakember, nem szégyen, ha valami nem világos, mert ezek komplex folyamatok, ahogy fentebb is írtam.

"2. S-Bahn
Oda is el kell jutni, és onnan is el kell jutni."
És ezt hol vitattam? Azonban megint kifelejted az urban sprawl-t. Ha az nincs/mérsékelt, akkor ráhordással, kerékpárral, gyalogosan, stb. megközelíthető.
Ha nagyon érdekel a dolog, nézz utána a megállótávolságoknak. Az S-Bahn azzal növeli a hozzáférhetőséget, hogy rövidebb megállótávolságokat használ, mint a hagyományos nagyvasút.
Ez egy külön problémakör (google: accessibility) amire a hálózat tervezésekor a lehető legjobban oda kell figyelni. Ennyi.

"Szóval inkább bővítgesd még azt a szakdolgozatot, erősen hiányos. "
Ötös lett, javasolták a TDK-zást. Ha menni akarok rá, ne félj, fogom bővíteni.

ZBR 2011.06.03. 15:07:26

@luxuszaporozsecslusszkulcs:

Rossz a nézőpont. Az egyéni közlekedésre ugyanis van pénz is, meg politikai akarat is. Pontosan azért, mert azt annyira "legreálisabb és legrugalmasabb" alternatívának nézik. De tényleg az?

Nézzük meg a Budapest dunai átkelőket:
Hány vasúti vágány keresztezi a Dunát?
13. (Metró+villamosok is!)
Hány közúti sáv keresztezi a Dunát?
36. (Lehet, hogy elszámoltam)

Nos, ha ezt megnézed, akkor azt látod, hogy majdnem háromszor annyit költöttek a közúti átkelésekre, mint a vasútira. De tegyük hozzá a vasúthoz a Lágymányosi-híd két vágányát és az épülő négyes metrót, 17. (Mellékesen: a Lágymányosi-híd remek példája a politikai akarat hiányának.) Ha 18 lenne, akkor mondhatnánk azt, hogy na, 50-50. Így nagyon könnyű az egyéni közlekedést legreálisabbnak és legrugalmasabbnak nézni.
Viszont, ha mondjuk a 4-6-os villamos kapacitását nézed (ami nem egy metró, nem is vonat, de villamosból a felső szegmens), akkor 15 000 utas/óra/irány nagyjából amit visz. Egy sáv kapacitása 1800 autó/óra. Ha minden autóban 5-en ülnek, akkor azon a sávon 9000-ren kelhetnek át. 9000-ren, de valójában jó ha 2-3000 ember átkel, hiszen nem kihasználtak az autók. A hasonló szélességű villamosvonalon meg 15 000-ren.
Ebből látszik, hogy gondok vannak a hatékonysággal. Amikor elköltesz egy zsák pénzt, de, ha másra költenéd ugyanazt a zsák pénzt, több hasznot hajtana. Miután pedig elvered -hatékonytalanul- a pénzt, hopppppá, nem maradt a tömegközlekedésre! Bocsi, így járás.

ZBR 2011.06.03. 15:19:41

@luxuszaporozsecslusszkulcs:

"Mert régi anyagokból rémlik, mintha Dél-Budáról száz éve el lehetett volna vonatozni a Nyugati Pu-ba, és a váci vonalra is. Ma még a Ferencvárosi állomásra sem. "

Ez így van, ez a körvasút. Erre írtam azt fentebb, hogy Budapestnek jók a kiindulási adottságai. Azonban ez a pálya jelenleg ingázó, S-Bahn jellegű forgalomra nem alkalmas. Részben hiányzik az utasforgalmi infrastruktúra (peronok, állomások, azokhoz vezető utak), részben a városszerkezet sem adaptálódott a körvasúthoz (ez egy hosszútávú dolog lenne, 20-30 év min.). Részben pedig a vasúti infrastruktúra sem tökéletes... Vannak szűk keresztmetszetek, mint a déli összekötő, vannak villamosítatlan szakaszok (Angyalföld-elágazás - Óbuda), vannak biztosítóberendezési gondok, vannak pálya problémák (sebesség), vannak hálózati problémák (esetleges delta-vágánykapcsolatok hiánya).
A körvasút eredeti rendeltetése teherszállítás volt. Emiatt nem idomult hozzá kellően a városszerkezet, ipari területek környékén halad el. És nem csak a pesti oldalon létezett, hanem teljes kört volt képes leírni. Igaz, személyforgalomra a budai oldalon se nagyon használták (végig legalábbis nem), de létezett, működött.
Kelenföld-Óbuda egyenesen végig Budán! A budai körvasút az, ami mára a legcsökevényesebb, lényegében a Margit-híd környéki HÉV-villamos összeköttetés hiánya miatt nem létezik. Bár persze a fennhéjazók azt mondják, hogy a jobbparti körvasútnak mára két szakasza van (Óbuda-Batyi és Déli-Kelenföld-északi összekötő), de ez ugye csak viccnek jó.

Németh András 2011.06.03. 16:08:14

@Gerzsonka: Szlovéniában nem 10 hanem 20 éve lőttek egymásra! Összesen 10 napig voltak harcok és meghalt 60 ember...
Nem mondom hogy jó volt nekik, de azért elég olcsón megúszták ha már a GDP-ről van szó :)
itt egy hosszabb cikk: index.hu/belfold/tegnapiujsag/2008/07/06/1991_befejezodik_a_szlovaniai_tiznapos_haboru/?rnd=352

Németh András 2011.06.03. 16:22:44

@budai zöld: a törökbálinti hévről ezt találtam: veke.hu/2004/09/90-eves-a-torokbalinti-hev/ habár ugyanaz a VEKE jegyzi mint aki a buszsávot, szóval lehet hogy most visszamenőleg minden baromság amit írtak :D

az érdekes hogy már 1910-ben tervezték hogy Érdre kiviszik a HÉV-et...

hát igen, az elszalasztott lehetőségek országa a miénk...

luxuszaporozsecslusszkulcsalapanyagsarzsadatlapkar 2011.06.03. 16:24:43

@ZBR: Legrugalmasabbnak az üzemeltetést, a környezetvédelmi szabályokhoz való alkalmazkodtatás lehetőségeit, és a pillanatnyi forgalmi igényekhez való alkalmazkodás lehetőségeit tekintve értem. Magyarán egy vonat ötven évig üzemel, egy busz harmincig, egy autót pedig egy év alatt ki lehet tiltani a forgalomból, ha hozunk egy szigorúbb rendeletet (kultúrhelyeken azért évtizedes távlatban előre szólnak, hogy mikortól nem lesz már elfogadható az adott technikai színvonal...

Egy mávon, egy bkv-n a kegkisebb változtatást eszközölni, daru kell hozzá, évek és milliárdok. A személygépkocsiforgalom átrendezésére meg elég volt egy hétfő reggel.

luxuszaporozsecslusszkulcsalapanyagsarzsadatlapkar 2011.06.03. 16:26:29

@ZBR: "Részben hiányzik az utasforgalmi infrastruktúra (peronok, állomások, azokhoz vezető utak), részben a városszerkezet sem adaptálódott a körvasúthoz (ez egy hosszútávú dolog lenne, 20-30 év min.). Részben pedig a vasúti infrastruktúra sem tökéletes... "

Akkor meg mire föl erőltetjük?

Németh András 2011.06.03. 16:32:24

@luxuszaporozsecslusszkulcs: VÉGRE!!!

ezekre tényleg válaszoljon valaki, ugyanis a meglévő állomásokat és vonalakat miért nem használják?

elő lehetne szedni a kispiroskákat és csapatni velük pár hétig és kiderülne hogy érdekli-e az embereket?
amióta van ez a közös bksz-es dolog pl a hatvani szolnoki vonalon lévő rákosborzasztókon egyre több az utas (más kérdés hogy néha már alig férnek fel a vonatra az emberek, és sokat érsz a szép új vonattal ha 5 ember áll egy négyzetméteren, erre nem szoknak át a kényelemmániákusok

a másik (inkább költői) kérdés pedig hogy mi van ha az emberek a dugók helyett a tömegközlekedést választják és megszűnnek a dugók? akkor visszaszoknak a kocsira (hisz már kocsival is lehet haladni) és újra lesznek dugók? ez a 22-es csapdája

luxuszaporozsecslusszkulcsalapanyagsarzsadatlapkar 2011.06.03. 16:32:38

@ZBR: Ez a nagyon tudományos fejtegetés, aminek felét nem is értettem, valószínűleg arra azért nem ad magyarázatot, hogy Budapest miért nem építette meg a fejlett világból már ismert norma-mennyiséget a parkoló- és rakodóhelyekből (helyette kiadta az építési engedélyeket a nagy forgalmat generáló lakó-, iroda- és kereskedelmi épületerkre messze a racionális beépítettségen túl. Valószínűleg arra sem ad magyarázatot, hogy miért nem készültek el azok a fejlesztések, javítások, karbantartások, amelyek már száz éve is elvégezhetők voltak, és amelyeket akkor el is végeztek.

luxuszaporozsecslusszkulcsalapanyagsarzsadatlapkar 2011.06.03. 16:36:39

@Németh András: "elő lehetne szedni a kispiroskákat és csapatni velük pár hétig és kiderülne hogy érdekli-e az embereket?"

Pár hét alatt semmi nem derül ki. Az emberek nem szórakozásból utaznak, hanem dolgozni és tanulni. Ha egyáltalán találnak munkahelyet és olyan iskolát, amit meg tudnak fizetni, a döntés alapfeltétele, hogy lehessen értelmesen közlekedni. Ha létrejön egy kapcsolat, idő kell ahhoz, hogy azt "belakják", ha pedig elvesznek egyet, akkor sokak munkavégzése, tanulása lehetetlenülhet el. Ismerek olyan embereket, akiknek a napi feladatuk elvégzése (több telephely) és a munkába járás napi bruttó ÖT óra békávézást jelent. Közig határokon belül.

Németh András 2011.06.03. 16:47:35

@luxuszaporozsecslusszkulcs: nagyit gyomortükrözésre, asszonyt szülni, orvosi műszerhalmokat vigyél kocsival

És ha az aki csak a nagyit megnézi hogy kapott-e ebédet (látogató), meg a járóképes járóbeteg, meg a portás, nővérke, büféslány, liftesnéni meg mittomén hogy ki kocsi helyett a tömegközlekedést választja. És nem nem csak a budaörs uzsoki hanem minden egyéb viszonylatban. Akkor kiderül hogy az autójukat szügségtelenül használó egyének nyomán keletkező űrben, azok az emberek akiknek a dolguk végzéséhez szükséges a kocsi be tudnak érni dugómentesen és mindenki boldog lehetne.

...egy gond van, ebben az országban a magyar árampógárok vannak többségben és mint így a dolog kivitelezhetetlen....

ZBR 2011.06.03. 17:14:45

@luxuszaporozsecslusszkulcsalapanyagsarzsadatlapkar: "Akkor meg mire föl erőltetjük?"
Oké, ne erőltessük. Akkor hogyan teszel eleget az egyre növekvő igényeknek?

"Legrugalmasabbnak az üzemeltetést, a környezetvédelmi szabályokhoz való alkalmazkodtatás lehetőségeit, és a pillanatnyi forgalmi igényekhez való alkalmazkodás lehetőségeit tekintve értem."
Azért nem alkalmazkodik túlságosan egy római hadiút ezekhez, ugye? Ugyanúgy be kell ruházni. Ahogy írtam fentebb, kapacitás szempontjából kevesebbet kapsz. Ez a rugalmasság csak bizonyos határokig, ideig-óráig megy. Környezetvédelem: lokális levegőszennyezés nélküli szgk. a távoli fényes jövő. Ugyanez vasútban: bármelyik állomás Bp-n... Pillanatnyi forgalmi igények: valóban, a vasút mozgat jellemzően csúcson kívül üres kapacitást. De ezt egyrészt alacsony költségből teszi, másrészt csúcson kívül, míg az autó csúcsban is mozgat üres kapacitást, nagy (főként extern) költséggel.
Az, hogy a vasúti járművek élettartama hosszabb, környezetvédelmi szempontból az autók ellen szól.

"helyette kiadta az építési engedélyeket a nagy forgalmat generáló lakó-, iroda- és kereskedelmi épületerkre messze a racionális beépítettségen túl" Hogyan lehet túllépni a racionális beépítettséget? Hol húzódik a racionális beépítettség határa? Miért van akkor minden irodaháznak, új építésű akárminek mélygarázsa?

"Valószínűleg arra sem ad magyarázatot, hogy miért nem készültek el azok a fejlesztések, javítások, karbantartások, amelyek már száz éve is elvégezhetők voltak, és amelyeket akkor el is végeztek." Ez nem is értem, hogy hogyan jön ide. Köze nincs ennek ahhoz, amit írtam. Valószínűleg tényleg nem értetted. Egyébként pedig elég ködös. Mire gondolsz konkrétan?

"Ismerek olyan embereket, akiknek a napi feladatuk elvégzése (több telephely) és a munkába járás napi bruttó ÖT óra békávézást jelent. Közig határokon belül."
Ezért kell gyorsítani a közösségi közlekedést. De azért azt hiszem, elég extrém a példád.

"Ha létrejön egy kapcsolat, idő kell ahhoz, hogy azt "belakják", ha pedig elvesznek egyet, akkor sokak munkavégzése, tanulása lehetetlenülhet el."
Eleje igaz, vége nem. Ahogy idő kell belakni a kapcsolatot, ugyanúgy idő kell, hogy megváltoztassák. De működik, meg lehet változtatni. Pl.: tartósan magas üzemanyagárak hosszú távon megjelennek mind az egyéni, mind a közösségi közlekedésben. Még hosszabb időtávon pedig csökkentik az utazási távolságok, hogy mérsékeljék a kiadást. Már ha feltételezzük, hogy döntéseik racionálisak, informáltak és nincs annyi felesleges pénzük, hogy a problémát ignorálják. Reurbanizáció.

Electrolo 2011.06.03. 17:24:21

@Németh András:
Igazad van, a meglevö vonalakat kellene használni, talán bírnák is. Még szerintem is van bennük tartalék. Csak sajnos a Keleti pu. fullon van. Ezt feltétlenül bövíteni kellene. De hova ? A Kerepesi utból, meg a Tököly útból biztos nem lehet elvenni. Új pályaudvar kell, vagy valahol bövíteni kell valamelyiket, ahol van hely. Nem tudom hol van.
Ez biztos olcsóbb megoldás, mint új "S Bahn"-t építeni.

De erre sem lesz pénz elöre megmondom.

Majd írnak 3 tanulmányt és elköltenek rá 100 millert, mint Gyurcsány elvtárs a Kormányzati negyedre és nem lesz belöle semmi. Viszont a Haverok zsebe tele lesz és ez a legfontosabb.

20 éve ingázok Bécs és Budapest között. Bécsben épp most épül az új Hauptbahnhof amire természetesen szintén felveszik az EUs pénzeket.
És nem 1 év alatt épül fel, hanem 4-5.
Lehetne miröl példát venni, ha akarnánk. De nem akarunk. Nyilván kisebb volumenü terveket is támogatna az EU csak reálisaknak és megvalósíthatóknak, ezáltal hasznosabbaknak kellene lenniük.
Kiszálltam.

Németh András 2011.06.03. 17:28:26

@luxuszaporozsecslusszkulcs: szóval leírva Budaörs-déli pu vonattal, onnan a keletibe metró onnan 7-es busz, onnen meg 700m gyalog, az utvonalterv szerint 1:40 perc, szóval két óra és akkor ugye még nincs benne hogy ki kell mennen a budaörsi vasútállomásra amitől gondolom messze laksz az autót kizártad így marad hogy veszel egy lepukkadt montit 5000-ért mert az oda lehet láncolni és ha elég szarul néz ki akkor nem lopják el... A bicós részt ki lehet váltani helyi tömegközlekedéssel, de azt sem én sem a net nem ismeri.

Ha tényleg igaz amiről sokan panaszkodnak hogy órákat állnak a dugóban hogy bejussanak a városba akkor ez is alternatíva, de csak ott vagyunk hogy a nagyon szar helyett van szimplán szar megoldás.

De azért azt ne felejtsük el hogy a tömegközlekedés jelenlegi állapotát kizárólag magunknak köszönhetjük (az hogy Budaörsön ami az ország egyik, ha nem a leggazdagabb települése nincs egy normális vasútállomás az nagyrészt annak köszönhető hogy egyszerűen nincs rá igénye sem a lakosoknak sem a vezetőknek (írt már például nyilvános levelet a polgimesteretek azért mert nem tudnak a lakosok jegyet venni a vonatra?), meg oké hogy az egy adottság hogy a vasútállomás az nem a város közepén van hanem a szélén, de azért Budaörsnek futná két darab buszra ami kihordja a vonatozni vágyó lakosokat az állomásra (ha van/lenne ilyen). Ugyanígy nincs elég igény Pesten arra hogy a kihasználatlanul álló vasúti viszonylatokat elkezdjék használni. Amíg konkurál a bkv meg a máv még meg is lehetett érteni (na jó megérteni nem, de látni lehetett az okot). A keleti-kelenföld például rohadtul adná magát de ugye vinné az utast a 4-metrótól!
De a kelenföldről el lehet jutni kőbánya felsőn át rákosra, meg el lehet jutni kőbánya alsóra is A két kőbányáról meg a Nyugatiba. És ne is beszéljünk a körvasútról. Annyi lehetőség van a jelenlegi rendszerben hogy csak csoda.

De ahelyett hogy elindítanák a vonatokat inkább álmodoznak, pl a kőbánya felső állomás milliárdokért történő átépítéséről, de minek hisz a kutya se használja. Indítsák el a városban grasszáló vonatokat, szoktassák át a népet aztán jöjjenek a nagy fejlesztések. De hogy álmodunk 2000 milliárdért és mivel nincs annyi pénz amiatt semmit nem csinálunk az szerintem luxus(zaporozsecslusszkulcs, hogy stílusosan zárjak)

luxuszaporozsecslusszkulcsalapanyagsarzsadatlapkar 2011.06.03. 17:52:09

@ZBR: Rugalmasság: mennyit változtak környezetvédelem és biztonság szempontjából a gépkocsik az elmúlt húsz évben, és mennyit a tömegközlekedés?

Kinek a feladata a karbantartás, a színvonal fenntartása? A gépkocsinál a tulajdonosnak, a tömköznél egy tehetetlen, irányíthatatlan, pénzügyileg ellenőrizhetetlen, minden eresztékében szivárgó szervezetnek. Nem megfelelő színvonal, karbantartás esetén ki vonható ki a forgalomból? Egyéni közlekedés igen, tömköz nem - mint láthatjuk.

"Miért van akkor minden irodaháznak, új építésű akárminek mélygarázsa? "

Szívesen tartanék egy átfogó mélygarázsrazziát. Ahol megépülnek a mélygarázsok, ott is elképesztően alacsony a kihasználtságuk. Érdemes lenne hivatalosan megerősíteni a gyakorlati megfigyelésemet, és rájönni, hogy miért van ez így. A garázsokra hivatkozva engedik a sűrű beépítést, majd teletömik a házat forgalomvonzó létesítményekkel, és nem használják a garázst. Mi ez, ha nem alapvető városirányítási, -üzemeltetési hiba? Ha ezt rendesen kezelnék, az egyéni felé billentené a mérleg nyelvét.

"üres kapacitások mozgatása": teljesen elrontották a gépkocsik szabályozását, propagandáját. A városban futkározó autóknak nem kell ilyen nehéznek, és biztonság szempontjából ilyen túlméretezettnek lenni. Sokkal nagyobb autók járnak ma, mint negyven éve, cipelik a feleslegesen előírt sok tömeget. Ugyanakkor nem honorálják azt, aki kisebbet gyárt, kisebbel jár. Pedig érdemes lenne.

"Egyébként pedig elég ködös. Mire gondolsz konkrétan?" Konkrétan a vasúti és villamossínekre gondoltam. Azoknak az építésére, karbantartására jóval több, mint száz éve megvolt a készség, a tudás és az akarat is. Légy szíves, menj már végig bármelyik villamosvonalunkon. Nem génmanipuláció, nem űrtechnológia, egyszerű krampácsolás, karbantartás, odafigyelés és ősi technika kellene ahhoz, hogy a villamosok ne gyökkettővel vánszorogjanak. Valamint a körvasút likainak befoltozása sem tűnik tudományosan megoldhatatlan feladatnak.

Öt úra bákávézás: igen, extrém a példa. De nem azért, mert extrém emberről vagy extrém élethelyzetről van szó, hanem mert extrém rossz városról.

"Eleje igaz, vége nem." Neken me mondd, hogy nem igaz, gyakorlatból ismerem a helyzetet. Nekem már ellehetetlenítették a gépkocsiközlekedésemet a szándékos "keresztmetszetszűkítésekkel". Maradt a tömegközlekedés, de az adott munka már nem viseli el azokat a hirtelen változtatásokat, amikkel a tömegközlekedés megörvendeztet. Ha rendszeresen nem érek be munkába a járatok kiszámíthatatlansága miatt (számold össze fent, hány átszállásból mennyi bizonytalanság adódik), az a munka ugrott, az meg nem pálya, hogy biztonságos rátartás miatt rendszeresen egy - másfél órával korábban járjak munkába.

Amikor a hév árát tanévben brutálisan megnövelték, volt szentendrei diák, akinek abba kellett hagyni a budapesti tanulmányait, mert nem tudták fizetni. Nekem most ha egy viszonylat megszűnik (amit rendszeresen belengetnek), az is kilövi az egyik munkámat.

ZBR 2011.06.03. 19:10:55

@luxuszaporozsecslusszkulcsalapanyagsarzsadatlapkar: "mennyit változtak környezetvédelem és biztonság szempontjából a gépkocsik az elmúlt húsz évben, és mennyit a tömegközlekedés?"
M41, M44: remotorizáció során olyan korszerű motort kaptak, mint bármelyik új teherautó. Pontosan ugyanazt a technikai színvonalat képesek hozni... Sőt, számítógép vezérelt makro-tapadással még hatékonyabb az energiafelhasználás. Combino: olyan fékezési képessége van, hogy félelmetes. Biztonság: mindigis magasabb volt a biztonsági szint. Össze sem hasonlítható. Az autó kezdi utolérni azzal a hihetetlenül sok és szofisztikált eszközzel, amivel újabban felszerelik őket. De elég gyengén áll, amíg pépet csinál a gyalogosból, biciklisből, motorosból.

"Kinek a feladata a karbantartás, a színvonal fenntartása? A gépkocsinál a tulajdonosnak"
Szabálytalanul megrakott, raksúly fölött megrakott teherautók, az útképes állapotnak sem megfelelő járművek. Vizsgán kenőpénzzel áttolt autók. Szabálytalan átalakítások a fóliázástól a kipufogóig. Hihetetlenül sok pénzért rendőri ellenőrzéssel próbálják ráerőszakolni a tulajdonosra, hogy a minimumot teljesítse. Még jó, hogy kivonható. BKV-buszok is kivonható. Szedtek már le rendszámtáblát az NKH-sok.

"a tömköznél egy tehetetlen, irányíthatatlan, pénzügyileg ellenőrizhetetlen, minden eresztékében szivárgó szervezetnek"
Az, hogy JELENLEG, Magyarországon ez van, nem jelenti azt, hogy ez csak így lehetséges.

"Mi ez, ha nem alapvető városirányítási, -üzemeltetési hiba?" Most az a baj, hogy megkövetelik a garázsokat, vagy az a baj, hogy nem tudják kikényszeríteni a használatukat? Nem is értem, hogy mit akarsz ezzel. Vannak garázsok. Nem használják? Rendben, ez azt jelenti, hogy nem kocsival mennek. Hol itt a gond? Vagy tán kötelező lenne kocsival menni?

"Ugyanakkor nem honorálják azt, aki kisebbet gyárt, kisebbel jár." Nem is kell. Mi, adjon adókedvezményt, állami támogatást, csak azért, mert hajlandó volt bálnamerci helyett pöcsköszörűbe ülni? A királynőtől köszönőlevelet is írjunk mellé? Majd a piac kikényszeríti! Mindenki megveszi a nagyobb autót, hogy majd pakol bele, meg viszi a kiccsaládot, meg minden. Rendben van, fizessen. Ha jól tudom az adók egyébként a fentebbi mondatommal ellentétben függenek a hengerűrtartalomtól, ÜA.-fogyasztástól (jövedéki+ÁFA) tehát tulajdonképpen az anyagi jellegű ösztönző megvan a kisebb autókhoz. Úgy tűnik, túl nagy a jólét, hogy nem élnek vele.

"Valamint a körvasút likainak befoltozása sem tűnik tudományosan megoldhatatlan feladatnak." Erről szól a poszt. Hogy tudniillik, rendszerbe foglalva, helyrerakva a körvasútat, S-Bahnt csinálunk belőle. Nemn űrtechnika, nem génmanipuláció. Csak látnám már!
Egyébként feszegetett itt a korszerűséget, meg hasonlókat. Azért van infrastruktúrában is változás rendesen. Ma már nem egy hat főből álló krampácsolóbrigád kell és a villamosoknak sem elég jó a 20-30 km/h-s pálya, mint a hőskorban. Ma heggeszteni kell a síneket, az előírt hőmérsékleti tartományon belül. A fenntartás, létesítés, bonyolultabb (=általában forgalmat kizáró), eszközigényesebb feladat lett. Talán drágább még úgy is, hogy élő munkaerőt spórol. Cserébe az eredmény is egészen más.

"De nem azért, mert extrém emberről vagy extrém élethelyzetről van szó, hanem mert extrém rossz városról. "
Tévedés, ez extrém élethelyzet. Hány ilyen van és hány fix munkahelyű?

"Neken me mondd, hogy nem igaz, gyakorlatból ismerem a helyzetet."
A helyzetet talán, a megoldásait kevésbé. Megoldás a tömegközlekedés fejlesztése. De ezt nem lehet úgy csinálni, hogy közben igyekszünk az autósoknak minél rózsásabb keresztmetszeteket biztosítani, hogy nehogy ellehetetlenüljenek.

Ha jól értem, visszaülhetnél az autódba. És meg is tennéd, ha jobb lenne. De nem jobb, mert nem lehet jobb. Mert túl sok az autó és egyszerűen nem megy az igények kielégítése. Se térben, se költségben, sehogy nem működik. Mindenhogy késel, tehát ezért:
Megoldás egyéni szinten az elköltözés (közelebb a munkahelyhez), vagy a munkahelyváltás. És persze, ezek drasztikus lépések, de ha kirúgnak a munkahelyedről a késések miatt, az is drasztikus lesz...

Kopi3.14 2011.06.03. 19:33:29

@Jofiu: A kurva anyád, hülyegyerek. Előbb tájékozódj már, s aztán káromkodj. Pont azért kérdeztem, mert kibaszottul nem mindegy. A kölni rendzser ugyanis nem más, mintha midnen második személyvonatot ami vecsés fele megy s-bahnnak hívnánk. Csak ti nagyon hozzáértők, akik annyit láttatok a világból, s midnenkinél mindent jobban tudtok, az S-bahn kifejezéstől azonnal elélveztek, mikor fingotok sincs pontosan mi is van mögötte.

luxuszaporozsecslusszkulcsalapanyagsarzsadatlapkar 2011.06.03. 19:40:55

"M41, M44:" nem tudom, hogy ezek a kódok mit jelentenek. Azt én is látom, hogy a kölcsönpénzből vett új járművek olyanok, amilyennek lennie kell egy villamosnak, vonatnak, nem is ezekre gondoltam, hanem azokra a baromi nehéz vonatokra, amikkel járok, amit ugyanazok a mozdonyok húznak, mint negyven éve, és ugynúgy csikorog a fékjük, tanúskodva arról, hogy a mozdony azért a fékkel is küzd. A piroshetes vonalán járó buszokról beszpélek, meg azokról a Manokról, amelyek beszerzésük után, az első pbakörön is koromcsíkot húztak maguk után. Ami a biztonságot illeti, a gépkocsinak meg kell állni bizonyos távon, a vasút a mai napig nem tudja megmondani, hogy képes lesz-e megállni a szerelvény, ezért már jó előre le kell zárni a sorompót. Akkor is, ha előtte még van egy megálló.

luxuszaporozsecslusszkulcsalapanyagsarzsadatlapkar 2011.06.03. 19:46:37

@ZBR: "Szabálytalanul megrakott, raksúly fölött megrakott teherautók, az útképes állapotnak sem megfelelő járművek. Vizsgán kenőpénzzel áttolt autók. Szabálytalan átalakítások a fóliázástól a kipufogóig. Hihetetlenül sok pénzért rendőri ellenőrzéssel próbálják ráerőszakolni a tulajdonosra, hogy a minimumot teljesítse."

Lehet, hogy nem vetted észre, de nagyon sokan költöttek arra, hogy minden érvényes szabálynak eleget tevő korszerű, tiszta autót vegyenek. A hatóságok valószínűleg azért nem szedik ki a füstölő, szakadt kisebbséget, hogy ezzel is hiteltelenítsék a özúti közlekedést. És mivel nem szedik ki, egyre többen választják a számukra olcsóbb szakadék járgányokat. Ez nem csökkenti azok érdemét és hozzájárulását, akik elképesztő összegeket tolnak a közösbe a korszerű jármű megvásárlása és üzemeltetése során elvett pofátlan mértékű sarcokkal.

luxuszaporozsecslusszkulcsalapanyagsarzsadatlapkar 2011.06.03. 19:47:41

@ZBR: "Az, hogy JELENLEG, Magyarországon ez van, nem jelenti azt, hogy ez csak így lehetséges. "

Egy emberöltőn keresztül nem láttam jelét annak, hogy ez megváltozna, most sem látom. Miben bízzak?

luxuszaporozsecslusszkulcsalapanyagsarzsadatlapkar 2011.06.03. 19:53:49

@ZBR: "Most az a baj, hogy megkövetelik a garázsokat, vagy az a baj, hogy nem tudják kikényszeríteni a használatukat? Nem is értem, hogy mit akarsz ezzel."

1) Az nem baj, hogy megkövetelik a garázsokat, hanem helyes. Azt állítom, hogy az épületek építtetőitől elvárt parkolóhely-építésen felül a városnak is kellene parkolóhelyeket építenie. Ezek viszonylag olcsó, többszintes, falak nélküli épületek, amelyeknek a teteje parkosítható, az ég felé zöld felületet mutat. Így megszűnne az úttesten parkolás, és az út arra lenne használható, amire készült: közlekedésre.

"Vannak garázsok. Nem használják? Rendben, ez azt jelenti, hogy nem kocsival mennek. Hol itt a gond?"

2)A gond ott van, hogy a garázsok alibiből épülnek, nem teljesítik azt a funkciót, amiért építtették azokat. A tulajdonosok ugyanis nem biztosítják a lejutást, a bérlők nem bérlik ki az arányos mennyiséget. Egyet tanácsoltam: garázsrazzia. A már meglévő parkolók képesek lennének elnyelni a ma utcán lévő autók egy részét, és ha az önkormányzat is megépítette volna a maga részét, minden utca használható lenne.

luxuszaporozsecslusszkulcsalapanyagsarzsadatlapkar 2011.06.03. 19:55:59

@ZBR: "Azért van infrastruktúrában is változás rendesen. Ma már nem egy hat főből álló krampácsolóbrigád kell és a villamosoknak sem elég jó a 20-30 km/h-s pálya, mint a hőskorban. Ma heggeszteni kell a síneket, az előírt hőmérsékleti tartományon belül. A fenntartás, létesítés, bonyolultabb (=általában forgalmat kizáró), eszközigényesebb feladat lett. Talán drágább még úgy is, hogy élő munkaerőt spórol. Cserébe az eredmény is egészen más."

Én úgy látom, az eredmény siralmas. Rosszabb menetidők vannak, mint száz éve. Nem a flirtre és nem a combinora gondolok, hanem a maradékra. Komolyan az az érzésem, hogy te még nem utaztál külvárosból villamossal. Próbáld ki, érteni fogod, miről beszélek.

Németh András 2011.06.03. 20:00:13

@ZBR: huhh, azért nem meredek a sávok vágányok arányát egy az egyben átváltani pénzre (3szor annyit költöttek rá) ugyanis a 6 sávos közúti híd nem hiszem hogy 3 szor drággább a kétvágányos vasútinál. meg mi van azzal amin meg kötött és nem kötött pálya is? (de egyetértek veled hogy a kötött pálya az elmúlt év(tized)ekben el lett hanyagolva a másikhoz képest

meg az utasszámmatematika is sántít (jelezve hogy egyetértek vele hogy jobbak a kötött pálya arányszámai), de ha már beleszaladunk ennyire a matekba akkor nem kellene kifelejteni hogy a példul ott vannak a buszok. Egy erzsébet hídon például szerintem jelentős mennyiségű utast visznek át ők is (habár a buszsávot akár nagyon lazán kötött pályaként is lehet értelmezni)

luxuszaporozsecslusszkulcsalapanyagsarzsadatlapkar 2011.06.03. 20:00:32

@ZBR: "Nem is kell. Mi, adjon adókedvezményt, állami támogatást, csak azért, mert hajlandó volt bálnamerci helyett pöcsköszörűbe ülni? A királynőtől köszönőlevelet is írjunk mellé? Majd a piac kikényszeríti! Mindenki megveszi a nagyobb autót, hogy majd pakol bele, meg viszi a kiccsaládot, meg minden. Rendben van, fizessen. Ha jól tudom az adók egyébként a fentebbi mondatommal ellentétben függenek a hengerűrtartalomtól, ÜA.-fogyasztástól (jövedéki+ÁFA) tehát tulajdonképpen az anyagi jellegű ösztönző megvan a kisebb autókhoz. Úgy tűnik, túl nagy a jólét, hogy nem élnek vele."

Fordítva ülünk a lovon. A korszerű jármű sokkal drágább, így sokkal több közterhet is fizet a tulajdonos a megvásárlásakor. A szabályozók, a társadalom ezt a többletet nem honorálja, ez az olcsóbb, szennyezőbb megoldások igénybevételére ösztönzi a vásárlókat. Nem tűnt fel, mennyivel több a szakadék és a túlméretes jármű, mint évekkel ezelőtt? A város megtámadja a közlekedőket, azok védekeznek. Talán nem így kellene. Láttál már olyan hangversenyt, ahol a zongorista fojtogatja az elsőhegedűst és tökönrúgja a karmestert, hogy ő nyerjen?

luxuszaporozsecslusszkulcsalapanyagsarzsadatlapkar 2011.06.03. 20:04:39

@ZBR: "Tévedés, ez extrém élethelyzet. Hány ilyen van és hány fix munkahelyű?"

Kérdezd meg azokat a diákokat, akiknek ugyanabban az intézményben, ugyanabban a városban, de a város különböző pontjain vannak óráik úgy, hogy az egyetem nem hajlandó segíteni a megindított szak óráinak összehangolásában. Ha egy külvárosban lakik, egy óra a város. Egy tanóra itt, aztán utazás amoda. Utazás vissza, majd este (gyakran nyolc után, ha az óraadónak úgy tartja kedve), majd zötyöghet haza, hogy elmélyítse tudását. Kérdezd meg a hallgatókat, ritka-e az eset. És akkor nem beszéltem arról, akinek dolgoznia kell, hogy a tandíját fizetnie kell. Szerinted extrém ritka a példám?

luxuszaporozsecslusszkulcsalapanyagsarzsadatlapkar 2011.06.03. 20:07:22

@ZBR: "A helyzetet talán, a megoldásait kevésbé. Megoldás a tömegközlekedés fejlesztése. De ezt nem lehet úgy csinálni, hogy közben igyekszünk az autósoknak minél rózsásabb keresztmetszeteket biztosítani, hogy nehogy ellehetetlenüljenek. "

Szó nincs arról, hogy az autóknak bárki rózsás keresztmetszetet adna. A várostól kiszámíthatatlanságot, lenézést, kizsigerelést, válogatás nélküli támadást, pofátlan sarcokat kapnak, és közben a várost egy olyan iskola irányítja, amely az "autós problémát" az autósok fizikai kiszorításával, életük ellehetetlenítésével véli megoldhatónak, és ennek jegyében mesterséges dugókat épít.

luxuszaporozsecslusszkulcsalapanyagsarzsadatlapkar 2011.06.03. 20:10:33

@ZBR: "Ha jól értem, visszaülhetnél az autódba. És meg is tennéd, ha jobb lenne. De nem jobb, mert nem lehet jobb. "

Én minden közlekedési eszközt szeretek. Amikor indokolt, bizony autóba ülnék, amikor nem, akkor meg nem. Most viszont akkor sem tehetem, ha indokolt. Viszont meggyőződésem, hogy lehetne sokkal jobb. Nem a többi módusok kárára. A közlekedés irányítóinak lecserélésével, és jelenlegi eszméik száműzésével a busznak, a motornak, a bringának, a vonatnak, mindnek lehetne sokkal jobb.

ZBR 2011.06.03. 20:13:13

@luxuszaporozsecslusszkulcsalapanyagsarzsadatlapkar:
No hát a külvárosi pályákra nem jutottak még el ezek a modern dolgok :) Ott többségében 70-es évek vannak: a zárt pályán kisgépes fenntartás, a közös használatún meg általában BKV-panel. Ami olcsó, gyorsan telepíthető, cserélhető, satöbbi. Csak épp nem túl tartós.
A menetidőnövekedést sokszor a lámpák, kerezseteződések, zajvédelmi lassújelek okozzák. Ezek mind nem voltak 100 évvel ezelőtt. De sehol nem is mentek 30 fölé és nem is úgy gyorsultak, mint a mai járgányok.
Szóval, ha meglesz a pálya, akkor nagyon jó lesz. A BKK most nagyobb lélegzetvételű munkákat tervez, több villamosvonalon. Hátha...Kezdetnek... Remélem :D

Németh András 2011.06.03. 20:39:45

@Elektro_ló: írod hogy a keleti tele van, de akkor meg lehetne próbálni azokat az állomásokat ahol nincsenek tele: a déli vasúti összekötőre fér még vonat? mert az lehetne jó próbálkozás kelenföld össze van kötve a két kőbányával Dél-buda és Dél-pest összeköthető lenne. Sőt szerintem például érdekes lehetne egy Gödöllő-Tatabánya személyvonat is (vagy csak egy Pécel-Budaörs) kihagyva a fejpályaudvarokat. Vagy egy Györmő-Érd vonat. Vagy a híd sem bírja el ezt akkor lehet Észak-Dél irány is: Vecsés - Dunakeszi (kihagyva a Nyugatit) (vagy van rengeteg variáció)

Ezek azok a viszonylatok amelyek nagyjából 0 forint ráfordítással indíthatóak. És nem hiszem hogy őrületes pénz lenne pl egy Ferencváros-Kőbánya-felső-Rákosszentmihály-Anygyalföld-Óbuda járat indítása.

Lehet hogy nem a legkorszerűbb, de miért csak Cominóval Flörtel meg önjáró metróval lehet valamit csinálni. Nem kell mindig drága luxus, nézzük meg hogy mink van és hajrá. Ha nem elég jó a kispiros vegyünk pár használt elővárosi szerelvényt nyugatról és állítsuk rá a ezekre a belső vonalakra. Nem kell hogy királyi váró legyen kőbánya felsőn. Hanem az kell hogy legyen valami további közlekedési szál ami bevisz egy újabb központi helyre.

luxuszaporozsecslusszkulcsalapanyagsarzsadatlapkar 2011.06.03. 20:41:10

@ZBR: Na még egyre szeretnék reagálni, nem biztos, hogy te voltál: a költözzön oda dumára.

Egyrészről a hatalom és a sajtó folyamatosan cseszteti a lakosságot, hogy nem elég rugalmas, és nem megy a munka után. Pedig a lakosság rugalmas, és nagyon menne a munka után csak a Tisztelt Főváros Tisztelt Fotrgalomszervezői és a Tisztelt Adószedő és Kurátor Uramék egyfolytában basztatják és gáncsolják.

Ja, hogy adja el a lakását? Egyrészt forgalomképtelenek a lakások, másrészt állami segédlettel egy elképesztő lakásmaffia-rendszer jött létre, egy megkerülhetetlen polip. Az sem tudja kisebbre cserélni a lakását, aki anyagi okból rákényszerülne, gyakoslatilag az alakult ki, hogy aki alatt megmozdul a lakást, azt kisemmizik, kicsontozzák, mehet koldusnak. Na és ha sikerül egy munkahelyet találni? Mire biztosíték? Egy családban több embernek kell dolgozni, egy tanári fizetésből például egy rezsit nem lehet kifizetni. Most akkor ha egyiknek új munkahelye van, költözzön a család?

Bassza meg kéremalássan az, aki kitalálta ezt a mesterséges dugó koncepciót, emberek életével szórakozik. Hát szórakozzon azzal, ami vele egykorú. A városvezetésnek, a közlekedéstudományi intézetnek, a kormánynak, az összes akadályozó bagázsnak az a dolga, hogy a maga területén elősegítse az emberek életét, munkáját, nem az, hogy keresztbetegyen.

gyarló 2011.06.03. 21:05:47

@luxuszaporozsecslusszkulcsalapanyagsarzsadatlapkar: Félreérted ezt a mobilis munkaerő dolgot. Valójában az arról szól, hogy hajlandó vagy Nyíregyházáról Győrbe költözni ha ott kapsz munkát, nem pedig arról, hogy 20-30-40 km-t ingázol naponta.

A mesterséges dugóról meg annyit, hogy jelenleg a Kossuth Lajos utcán áll az a dugó, ami pár napig a város szélén volt kénytelen. "Bassza meg kéremalássan az", aki kiköltözött a városból mert nagyobb házat akart, most meg elvárja, hogy itteni adókból oldják meg, hogy továbbra is fél óra legyen neki a Deák tér. Budapest költse a pénzét az itt lakókra (parkok, játszóterek, tömegközlekedés). Az ilyen P+R parkolók ügyében is tessék a budaörsi, biatorbágyi satöbbi önkormányzatot zaklatni, mert elsősorban az ott lakók érdeke lenne.

luxuszaporozsecslusszkulcsalapanyagsarzsadatlapkar 2011.06.03. 21:50:05

Nem én értem félre a mobilitás dolgot. Lakáspiac és lakáspiaci bizalom, rugalmasság híján a munkaerő most onnan kénytelen a munkahelyre menni, ahol éppen lakása van.

A mesterséges dugó meg sehol ne álljon. A város vezetése eddig arra törekedett, hogy eldugítsa a várost, és ez nagyon jól sikerült. Most itt az ideje kihúzni a dugókat. Ez valamivel nehezebb lesz, mert dolgozni kell.

ZBR 2011.06.04. 02:07:37

@luxuszaporozsecslusszkulcsalapanyagsarzsadatlapkar: "Egy emberöltőn keresztül nem láttam jelét annak, hogy ez megváltozna, most sem látom. Miben bízzak? "
Az internet gyógyító erejében, az EU-n belüli knowledge-transferben (magyar szakemberek tanulhatnak az EU-ban), abban, hogy a választópolgárok a magyar demokrácia csiszólódása folyamán válnak annyira öntudatossá, hogy kikényszerítsék az állami beavatkozást... Vagy én nem tudom. Persze, ezek szépen csengő vígaszoknak tűnnek és lehet, hogy azok is. De nem volt mindig ilyen itthon sem; egyszer biztos megváltozik...

"Fordítva ülünk a lovon. A korszerű jármű sokkal drágább, így sokkal több közterhet is fizet a tulajdonos a megvásárlásakor. A szabályozók, a társadalom ezt a többletet nem honorálja, ez az olcsóbb, szennyezőbb megoldások igénybevételére ösztönzi a vásárlókat. Nem tűnt fel, mennyivel több a szakadék és a túlméretes jármű, mint évekkel ezelőtt? A város megtámadja a közlekedőket, azok védekeznek. Talán nem így kellene. Láttál már olyan hangversenyt, ahol a zongorista fojtogatja az elsőhegedűst és tökönrúgja a karmestert, hogy ő nyerjen?"
Nem láttam ilyen hangversenyt, de az általad említett überszakadt járműveket sem. Másrészt nem gondolom, hogy ez az állami szabályozók elleni lázadás. Az új autónak az első években nagy az értékvesztése (ami nem az állam hibája), az emberek félnek a lopástól, baleseti kártól, mert a biztosítók nem feltétlenül fedezik. Inkább nyüstölnek egy használtat. A túlméretes járműveket még mindig nem értem. Túlméretes az, ami az előírt rakszelvényen túlér. Sokan azért nem szállítanak kombájnt. Ha a nagyobb járművekre gondolsz: aki ilyet vesz, az még mindig meg tudja és akarja fizetni. Akinek nincs pénze, régi Suzuki Swiftet vesz, három hengereset, hitelre.

"a várost egy olyan iskola irányítja, amely az "autós problémát" az autósok fizikai kiszorításával, életük ellehetetlenítésével véli megoldhatónak, és ennek jegyében mesterséges dugókat épít."
Azért ez az iskola nem csak erről szól. Rossz volt a kommunikáció. A buszsáv egy nemzetközileg elismert forgalomtechnikai megoldás. Olyan országokban is, ahol külön hatóság van arra, hogy az autópályák a lehető leghatékonyabban működjenek. Külön embereket alkalmaznak, akiknek az a munkájuk, hogy ezt biztosítsák. Sőt, ilyen országban még (valódi) autópályás buszsáv is van. Sőt, tankönyvi példa lett belőle.:) A forgalomtechnika célja: az adott útfelület lehető legoptimálisabb kihasználása. Tehát olyan átalakítások, amikhez nem, vagy csak minimálisan (kereszteződéseknél) kell építkezni. Elviekben tehát a buszsáv célja a helyzet javítása lett volna. Még ha nem is az egyéni közlekedőknek.
Aztán sajnos Budapesten nem beszélhetünk olyanról, hogy "a várost irányítja". Azaz de. Csak nem éppen egységesen. A kerületi kiskirályságok, a kiskirály főépítésszel. Nézd meg az indexes videót, ahol az első kerület főépítészének az a véleménye a budai kerékpárútról, hogy a kerékpár passzió. Nem hiszem, hogy ez az építész egyáltalán el tudná helyezni Amszterdamot a vaktérképen... A forgalom tudatos, sőt INDOKOLT korlátozása nem egyenlő az esztelenséggel. Például a Belváros új főutcája sem biztos, hogy ragyog a jobbnál jobb forgalomtechnikai megoldásoktól. Helyi lakos vagyok, végignéztem, végimentem párszor...

"de a város különböző pontjain vannak óráik úgy, hogy az egyetem nem hajlandó segíteni a megindított szak óráinak összehangolásában."
A közlekedés társasjáték. Ez a probléma az egyetem része, neki kell dobnia ebben. De azért gyakorló egyetemistaként elmondhatom, hogy ez sem túl gyakori. A probléma talán inkább a koleszok campustól való távolságával van, hiszen ezek csúcsidőben terhelik a közlekedési hálózatot - indokolatlanul.

"A közlekedés irányítóinak lecserélésével, és jelenlegi eszméik száműzésével a busznak, a motornak, a bringának, a vonatnak, mindnek lehetne sokkal jobb. "
MINDEN közlekedési módnak? Autó és BKV? MINDNEK? Nos, tény, hogy tudnék kitalálni olyan változtatásokat, hogy minden autós elégedetten csettintene és igazából másnak sem okozna nagy károkat. Ilyen lenne mondjuk az egységes sebességhatárok bevezetése (Váci út az 50-70-50-70 váltakozásaival, amit néha traffival is megpróbálnak kierőszakolni, nevetséges). Vagy ugye ilyen az ami már működik, a közlekedési lámpák éjszakára sárga villogóra kapcsolása.
De az a helyzet, hogy egy-két megoldástól eltekintve nincs ilyen csodaszer. Nem véletlenül küzdenek az egész világon közlekedési gondokkal. Ugyanazokat a problémákat, amik Budapesten vannak, ugyanúgy nem tudják máshol sem megoldani.
Akármennyire is vannak néhányan, akik ácsingóznak a Nyugat felé és különböző ott látott ötleteket egyenként (mikor mivel van gond) áthoznának. Én sem kínálok csodaszereket. Átgondolt, indokolt megoldások vannak, amik enyhítik a bajokat. Aztán idővel újra kell gondolni. A Budaörsi úton ma buszsáv, de holnap már gyorsvasút kellhet. Változik a város, változnak a szokások, az igények, minden. A közlekedésnek erre kell reagálnia.

"Na még egyre szeretnék reagálni, nem biztos, hogy te voltál: a költözzön oda dumára. "
Én voltam. Az, hogy a lakáspiac mélyponton van, igaz. De nem volt és reméljük nem is lesz mindig így. Mindenesetre, amíg így van, addig a közlekedéi hálózaton ne csináljunk semmit? Status quo? Ha nem változtatnak, akkor is lesz, aki dugóban fog ülni...
Két dolgozó egy családban? Igen, költözzön a család. Főleg, ha véletlenül egy irányba esik a két melóhely. Jellemzően agglomerációból befelé jövőknek például. Ha nem, az pech, akkor fel kell vállalni a költségeit a bejárásnak. Legyen az pénzben, vagy időben (korábbi kelés). Ismerek olyat, aki képes elindulni ötkor Albertirsáról, mert a korai kelést meg tudja szokni, de a dugóban később csak az idejét és pénzét pazarolná. Szerencsére a munkáját akár hajnalban is el tudja kezdeni (könyvelő). Ez is egy lehetőség, máskor elindulni, nem a csúcsidőben...

@Németh András:
"de egyetértek veled hogy a kötött pálya az elmúlt év(tized)ekben el lett hanyagolva a másikhoz képest"
Tulajdonképpen ezt akartam kihozni, szemléletesen, sávokkal. Valóban hiba volt költségeket írni, hiszen forintra nehéz ezt kiókumulálni. De, ha arra gondolok mondjuk, hogy egyetlen vasúti öszekötőnkre se költöttek a mostani Északi új hídszerkezetéig. És ott is azért minimál felújítás volt (pl. pilléreket érintően)....

"(habár a buszsávot akár nagyon lazán kötött pályaként is lehet értelmezni)"
A buszsávot a kéklámpások, taxisok és robogósok (bünti híján) is használhatják. A buszsáv csak akkor lehet kötöttpálya, ha exklúzív, más nem tudja használni. Ilyenek mondjuk az oldalgörgős busz rendszerek (KGB-Kerb Guided Bus).
És való igaz, a buszsáv is az átlagos 1800 fő/óránál nagyobb teljesítményű, főleg ugye az Erzsébet-híd a hetes családdal. De összességében az összehasonlításon ez alig változtat, már csak azért sem, mert a vasúti vágányok, főleg a déli összekötőn többre képesek, mint a 4-6.

luxuszaporozsecslusszkulcsalapanyagsarzsadatlapkar 2011.06.04. 08:14:04

@ZBR: "Az internet gyógyító erejében, az EU-n belüli knowledge-transferben (magyar szakemberek tanulhatnak az EU-ban), abban, hogy a választópolgárok a magyar demokrácia csiszólódása folyamán válnak annyira öntudatossá, hogy kikényszerítsék az állami beavatkozást... "

Kedves ZBR, valószínűleg kétszer annyit éltem Magyarországon, mint te, és bizony éltem, dolgoztam más országokban is, ahol nagyon sokat közösségi közlekedtem. Sokkal pesszimistább vagyok nálad, és ez sok, keserű tapasztalaton alapul.

Az internet gyógyító ereje? A gyógyír, ami segíthetné az embereket együttgondolkodni és közösen dolgokat megalkotni, a politika legmocskosabb mérgező eszközévé vált. Néhány extrém csoport, mint pl. a VEKE létre tudott jönni az internet segítségével, de 1% alá becsülöm Magyarországon az interneten megvalósult eredményes alkotó munkát, kooperációt ahhoz képest, amire lehetőségünk volt csak az utolsó egy évtizedben.

Knowledge-transfer? Álomvilágban élsz. Annyi knowledget-t hoztam haza, hogy talicskán tolták utánam, szerinted befogadta a magyar ugar? Money-transfer, az igen. Az európai polgárok összeadnak a pénzükből és ideadják, hogy kapjuk már össze magunkat. Halászhálót adnak, mi meg elhasználjuk egyszer használatos bulidekorációnak.EU-s projektek tömege (including buszsáv) használ fel adomány pénztömegeket úgy, hogy a pénz nem arra, és nem úgy kerül felhasználásra. A pénz magánzsebekbe vándorol "okosba", a projektek pedig kamuprojektek maradnak. Le van papírozva mind korrektül, de messze nem jön ki belőle az az eredmény, amire a segélyt kaptuk. Teljesen analóg az újonnan kapott lakás feltüzelt parkettájával. Ilyen pénzekből vannak az új piroskák meg a kombínó villamos is, de kétlem, hogy felkészültünk volna arra, hogy a pénzcsapok elzárása után önállóan is üzemeltetni, fejleszteni tudjuk ezeket a magyar ugartól testidegen, modern rendszereket. Basszus, egy megállót nem vagyunk képesek felseperni a szép új piros vonatjainkhoz, nemhogy elektronikus utastájékoztató rendszereink lennének, a csálén kiragasztott csíkos fénymásolt menetrendet is aznap leszaggatják. Az üzemeltetéshez tartozna az is, hogy az eszközök épségét, karbantartását biztosítjuk. Egy egyszerű esőbeálló bódé épségét nem tudjuk egy hónapnál hosszabb ideig fenntartani, és még nem hallottam olyan ról, hogy egy rongálót elkaptak, megbüntettek, kártérítésre köteleztek és a nyilvánosság előtt pellengérre állítottak volna.

Álmodj fiatalember, nem tudod még, milyen mocsárba születtél.

Don Quixote de la Ferko 2011.06.04. 12:25:33

@ZBR:

""Háááát..."
Igen. Veled szemben informatikuskám, tudom miről beszélek."

Valóban. Igaz, annak ellenére, hogy közöltem már a nagyérdeművel, köztük veled is, hogy szerencsére nem vagyok informatikus, mégis annak aposztrofálsz. Ergo, saját magad bizonyítod be, hogy amit írsz, az hazugság. Ennyit arról, hogy tudod, mit beszélsz.

" Aki olyan messze lakik az állomástól, hogy autón kívül mással nem is érheti el, az miért is költözött oda?"
Ennek a képlethez semmi köze. Ha ezt vesszük alapul, akkor a hozzád hasonló agyatlan hívek miért harsogták 8 éven keresztül, hogy minden zsákfaluba vonatot, és Gyurcsány monnyon le, mert megszünteti a kihasználatlan járatokat. Miért laknak ott?
Látod milyen egyszerű a buta érveidet megfogni?

"Aki tömegközlekedik az állomásra, az pedig vesz egy jegyet a buszra. Fizet érte, külön. Nem úgy, mint a szép nagy ingyenes, ám őrzött P+R-ért."

Látod, ismét milyen buta vagy? Aki "egyéniközlekedik" az állomásra autóval, az vesz benzint, fenntartja az autóját. Ő is fizet érte, csak a képességeid ezek szerint nem elegek ahhoz, hogy ezt észrevedd, és felfogd.

"A buszmegálló nem foglal annyi területet, mint egy hatszáz autóra méretezett parkoló."

Nem is az a dolga. Megint kevered a közlekedés különböző módozatait, és olyan dolgokat hasonlítasz össze, amiket nem lehet.

"A busz fajlagos károsanyag kibocsátása kevesebb. Egy busz (vagy akár hat is) a teljes termék életciklusán keresztül is kevésbé károsítja a környezetet, mint 600 autó."

Legyen. Látom szükséged van arra, hogy pici orrod a saját szarodba dörgöljék.

Busz
6 db. Járatok száma legyen 3. Járatok ismétlődési ideje legyen fél óra. Járat hossza legyen 20 km.
Egy oda, egy vissza a két végállomásról, fél óránként az 40 km, óránként 80, naponta reggel 5-től, este 11-ig számolva 18 x 80 km, végeredmény 1400 km. Káros anyag kibocsájtás kilométerenként, autóhoz (1 egység) viszonyítva 3 egység (3-4000 köbcentis, ótvar, öreg motoroknál talán még több is), összesen 4200 egység.

Autó
Cirka 500 db. Állomástól számított távolság 2-8 km között. (Kettőnél kevesebbet még érdemes legyalogolni, 8-nál nem több, mert a busz kavirnyászva teszi meg a 10 km-t. Legyen az átlagtávolság 5 km. Oda vissza 10. 500 autó x 10 km = 5000 km. Autó fajlagos szennyezőanyag kibocsájtását tekintve 1 egységnek, az összesen 5000 egység.

Ezt összevetve a busz 4200 egységével, nem akkora a különbség, ahogy azt a buta agyaddal azt hiszed, és kivetíteni próbálod, ergo ezt is bebuktad.

"Ami a lényeg viszont, hogy amit itt fentebb leírtam (több autó=parkoló bővítés) az a hetvenes években (kishazánkban is) már lejátszódott. Nő a kereslet és erre a válasz a kínálat növelése. Ez vezetett az olyan gyönyörű közlekedési megoldásokhoz, mint Budaörsi út, Rákóczi út, BAH-csomópont és sorolhatnám. Konkrétan tehát a városi autópályákhoz."

Konkrétan megint erős képzavar kavarog a fejedben. A 70 évek forgalmához, és úthálózati kialakításához szükség volt a városi "autópályára". Nem volt körgyűrű. Amikor az ország eljutott a körgyűrű megépítésének lehetőségéhez, akkor jöttek a hozzád hasonló agyatlan sötétzöldek, akik minden fejlesztést azonnal megvétóztak. Ezek után nem sírni kell, hanem viselni a buta hőbörgésetek következményeit.

"Nem vagy szakember, nem szégyen, ha valami nem világos, mert ezek komplex folyamatok, ahogy fentebb is írtam."
Bizony, de kitől kérdezzek, ha az állítólagos szakemberek, mint pl. te, és a többi zseni, folyamatosan hülyeségeket beszél. Tőled kérdezzek? Minek? Te sem értesz hozzá, csak max. papírod van róla, és okosnak képzeled magad.

"Ötös lett, javasolták a TDK-zást. Ha menni akarok rá, ne félj, fogom bővíteni."

Ez az "ötös" inkább a mostani oktatás és a követelmények alacsony színvonalát jelzi.

De ugye nincs harag, hogy a fenti apróságokra felhívtam a figyelmed? Próbálj meg józan paraszti ésszel gondolkozni, és azt összevetni az általad tanultakkal, jobb, és szebb lesz az életed, mint ezzel a felsőbbrendű dumával, amit itt az "ötös" diplomádra hivatkozva elővezettél.

ZBR 2011.06.05. 13:40:49

@luciferko:
"Ha ezt vesszük alapul, akkor a hozzád hasonló agyatlan hívek miért harsogták 8 éven keresztül, hogy minden zsákfaluba vonatot, és Gyurcsány monnyon le, mert megszünteti a kihasználatlan járatokat. Miért laknak ott?
Látod milyen egyszerű a buta érveidet megfogni?"

Sajnos nem az én érveimet fogtad meg. Soha nem mondtam, hogy vonatot kell ott járatni, ahol az indokolatlan. Khm... Mondjuk rögtön jó kérdés, hogy a párhuzamos autóbuszos közszolgáltatás megrendelése nem-e elbaszottabb lépés. Persz ezt elgánsan kihagytad.
Nem nagyon tetszik ez a "magadfajtás" sztereotipizálás és az ezen alapuló érvrendszer, de nem baj, majd viszonzom még.

"Aki "egyéniközlekedik" az állomásra autóval, az vesz benzint, fenntartja az autóját. Ő is fizet érte, csak a képességeid ezek szerint nem elegek ahhoz, hogy ezt észrevedd, és felfogd."
Parkolás. Látod. Arról írtam. A parkolót kifizetik neki, miközben a busznál az esőbeállót max.

"Nem is az a dolga. Megint kevered a közlekedés különböző módozatait, és olyan dolgokat hasonlítasz össze, amiket nem lehet."
Ezt jól megaztmondtad. Véletlenül sem lehet az egyéni és közösségi közlekedést szembeállítani. Miért? Mert nem lehet. Azért. Hát persze. Éljenek az autók.

"A 70 évek forgalmához, és úthálózati kialakításához szükség volt a városi "autópályára". Nem volt körgyűrű."
Érdekes, a 2000-res években is pont ez volt a helyzet! Azonnal szükség lett az M0-ásra, mert a 2000-res évek forgalma ugye, indokolta. Majd a 2020-as évek forgalma szerintem a Duna fölötti hosszanti autópálya megépítését fogja indokolni. Azt hiszem, nem érted, de nem is fogod. :S

"Állomástól számított távolság 2-8 km között."
"mert a busz kavirnyászva teszi meg a 10 km-t."
"Járat hossza legyen 20 km."
Nem tűnik túl konzisztensnek. Szabadjon megjegyezni, hogy nem mindenki tud autóval közlekedni (életkor/egészségi állapot/stb.). Így mindenképp kell a buszos ellátás. Ami a 2km távolságon belül is fontos lehet. De, azt sem sikerült kizárnod, hogy kettő km-ért ne ülne valaki kocsiba. Szerintem egyért is lazán képesek, ha esetleg valami dombocska van közben. A busz meg ott megy el, dob egy stoppot, csótányokat kiborít/beborít és tovább. Ez nem igazán kavirnyászás, bár tény, hogy lehet olyan útvonalat is kitalálni.

"Ezt összevetve a busz 4200 egységével, nem akkora a különbség, ahogy azt a buta agyaddal azt hiszed, és kivetíteni próbálod, ergo ezt is bebuktad."
Napi majdnem 20%-os kibocsátás-különbség nem számít. Tényleg. Ezért hülyeség volt a buszt egyáltalán feltalálni is. Mindenkinek autót!

"akkor jöttek a hozzád hasonló agyatlan sötétzöldek, akik minden fejlesztést azonnal megvétóztak."
Megint az agyatlan sztereotípiáid. Nem sötétzöld vagyok, hanem közlekedési szakember. Vagy mi van, te is vindikáltad a jogot magadnak, hogy hazudj?

"Ez az "ötös" inkább a mostani oktatás és a követelmények alacsony színvonalát jelzi."
Hát igen, ez vagy te. A magadfajták, akik szerint minden szar, mindenki hülye, minden gyenge. Egyedül, amit te mondasz, gondolsz, csinálsz, az nem. Így hiábavaló érvelni, értelmes vitát kezdeményezni, abba belemenni.

Don Quixote de la Ferko 2011.06.05. 16:50:32

@ZBR:

"Mondjuk rögtön jó kérdés, hogy a párhuzamos autóbuszos közszolgáltatás megrendelése nem-e elbaszottabb lépés. Persz ezt elgánsan kihagytad."

Talán azért, mert elegánsan szó sem volt róla? Ne csapongj, maradj a témánál. Nem a párhuzamos közlekedésről volt szó.

"Parkolás. Látod. Arról írtam. A parkolót kifizetik neki, miközben a busznál az esőbeállót max. "

Szövegértelmezési problémáiddal keresd fel általános iskolai tanárodat. Azt írtad, hogy a buszjeggyel ellentétben az autós nem fizet. Fizet, csak mást. Segítek, a buszjegy nem a parkolás ellenértéke, hanem az utazásé, mely az autós szituációjában a benzin, és a többi, amit felsoroltam. Megint mellébeszéltél.
Segítségként, mielőtt megint félrebeszélsz: "az pedig vesz egy jegyet a buszra." Ezt írtad. Jegyet a buszra. Kapís? Nem a parkolóba vesz beugrót. Vagy még részletesebben magyarázzam el, hogy megértsd, amit saját gondolataidnak hiszel?

"Nem tűnik túl konzisztensnek. Szabadjon megjegyezni, hogy nem mindenki tud autóval közlekedni (életkor/egészségi állapot/stb.). Így mindenképp kell a buszos ellátás. "

Látod, megint mellébeszélsz. Arról az 5-600 autóról van szó, akik a te adataid szerint használják a parkolót. Azok légszennyezése van összehasonlítva a busszal. Senki nem mondta, hogy miligramm pontossággal számolódott ki, de a nagyságrend (bármennyire is nem tetszik neked, mert bizonyítja a hazugságodat) hasonló. Ez van. Ez sem jött össze, próbálkozz mással.

"Megint az agyatlan sztereotípiáid. Nem sötétzöld vagyok, hanem közlekedési szakember. Vagy mi van, te is vindikáltad a jogot magadnak, hogy hazudj?"

Ez tetszett. Gyönyörű beismerés volt. Mindenesetre kiderült belőle, neked szabad foglalkozást másba belelátni, de ha jelzi, hogy nem talált, akkor kikéred magadnak.

Végtelenül egyszerű az érvrendszered. Tényleg csak ennyit sikerült egy ötös diploma mellett elsajátítani az öt év alatt?

Van egy rossz hírem. Ez már a való világ. Itt senkit nem érdekel a diplomád, itt az a lényeg, amit mondasz, és az sajna egy siralmas összevisszaság.

Don Quixote de la Ferko 2011.06.05. 16:53:12

@ZBR:

"Megint az agyatlan sztereotípiáid. Nem sötétzöld vagyok, hanem közlekedési szakember."

Segítek: "akkor jöttek a hozzád hasonló agyatlan sötétzöldek"

Sehol nem szerepel az, hogy sötétzöld vagy.
"hasonló"
Szövegértelmezésed siralmas.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.06.06. 18:25:21

Egy kis cinizmus:

Nincs már buszsáv, tehát probléma sincs.

luxuszaporozsecslusszkulcsalapanyagsarzsadatlapkar 2011.06.06. 19:54:44

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

Probléma továbbra sincs. Itt egy kétmilliós város, aminek a vezetése a buszsáv ideiglenes eltörlése ellenére krumplibogaraknak tekinti a közlekedőket, akik ellen hatékonyan védekezni kell.

És van egy hatalmas közösség, amelynek tagjai bizonyos négykerekű eszközöket használnak életük, munkájuk, az ország és a város érdekében, és ez a hatalmas közösség nem képes és nem akar összefogni azért, hogy a közutaknak is rendes, korrekt, a város életét segítő üzemeltetése, fejlesztése legyen.

Ha rosszindulatú lennék, azt mondanám, hogy az ilyen tehetetlen és összefogni képtelen társaság azt is megérdemelné, hogy a rendőri felvezetéssel, kék villogós A8-asokkal járó államtitkárok az autósok seggébe is dugót tetessenek. De nem vagok rosszindulatú, és azt mondom, a közutak használóinak számossága nem áll arányban érdekérvényesítő képességükkel.

Az milyen má', hogy egyetlen autós szervezetről hallani a sajtóban, nevezetesen egy arcpirítóan kőbunkó társaságról... Teljesen úgy néz ki, mintha a normális megoldásokra nem is lenne kereslet.

ZBR 2011.06.06. 23:21:52

@luciferko:
"a hozzád hasonló agyatlan sötétzöldek" = én hasonlítok egy sötétzöldre. Nem. Leírtam, hogy nem vagyok az (még akkor sem, ha szerinted hasonlítok rá), helyette, hogy mi vagyok. Csak, hogy tiszta legyen. A te szövegértelmezéseddel vannak bajok.

"Ez tetszett. Gyönyörű beismerés volt. Mindenesetre kiderült belőle, neked szabad foglalkozást másba belelátni, de ha jelzi, hogy nem talált, akkor kikéred magadnak."
Hohóóóóóó, MICSODA LELEPLEZÉS! Ezekszerint beismerem, hogy hazudtam, lódítottam, tódítottam. Nem, nem ismerem be :) Valahol föntebb volt róla szó, hogy te=informatikus. Nem néztem utána, hogy tényleg az vagy-e. (Nem is tudtam volna utánanézni.) Nem is érdekelt különösebben, hogy mi vagy. De láthatóan bepöccentél rajta :D

"Tényleg csak ennyit sikerült egy ötös diploma mellett elsajátítani az öt év alatt?"
Sajnos annak nem sok fogalma lehet a felsőoktatásról, aki azt hiszi, hogy egy diplomához ma feltétlenül öt év kell...

"itt az a lényeg, amit mondasz, és az sajna egy siralmas összevisszaság."
Ezt nem neked kéne mondani, aki odáig ragadtatta magát, hogy még a "Gyurcsány monnyon le" is előkerült egy teljesen más téma kapcsán. Hjaj.

"Ne csapongj, maradj a témánál. Nem a párhuzamos közlekedésről volt szó."
Már megint PONT te beszélsz csapongásról, aki a zsákfalvakba vezető vasútvonalakkal jön a buszsáv és S-Bahn poszt alá. Kérlek alássan, higgadj le egy kicsit.
Miután azonban előjöttél a zsákfalvakba vezet vicinálisokkal, én merészeltem arra válaszul megemlíteni, hogy az állam megrendel és kifizet közszolgáltatásokat párhuzamosan. Nyilván, így lesznek akik elpártolnak a vonattól, aminek a bezárását így könnyű kihasználatlansággal megindokolni. Sőt, miután egy páran továbbra is vonattal merészelnek járni, még a Volán ritkítás is indokolt! De ne folytassuk, látom, hogy te a falu-vicinális-busz háromszögből a Gyurcsánymonnyole-t ismered csak.

"Látod, megint mellébeszélsz."
Te a mestere vagy annak, hogy rámondd valakire azokat a negatív dolgokat, amiket te csinálsz? Ez nálad valami perverzió? Volt három idézet tőled az általam írt rész fölött. Itt egy számoláshoz három kilométer adattal dobálództál. Csapongás, összevisszaság. Nyilvánvalóan nem volt rendben. Most sincs rendben. És azzal, hogy engem mellébeszélőnek próbálsz megbélyegezni, még mindig nem lesz rendben. Bárki erre jön, elolvashatja, hogy milyen hülyeséget hordtál össze. Ugyan nem károsanyag kibocsátás (hú, megkapom, hogy micsoda mellébeszélő vagyok, előre félek), de ezt próbáld megemészteni, hátha vizuális típus vagy:
farm4.static.flickr.com/3578/3399179623_02886c8b55.jpg (Az absztrakt számítások láthatóan nem mennek.)
Már végképp nem bízom benne, hogy felfogod, de hátha más igen. Szóval, az ő kedvükért számolás:
"500 autó x 10 km = 5000 km. Autó fajlagos szennyezőanyag kibocsájtását tekintve 1 egységnek, az összesen 5000 egység."
6 busz x 10 km = 60 km. A busz legyen 4 egység, tehát 60 x 4 = 240 egység. Remélem világos, hogy ugyanannyi embert juttatunk célba, hiszen a lényeg, hogy az autók kihasználtsága átlagban nem éri el a 2,0-t. Csak éppen te 5000 egységből akartad, amit 240-ből is meg lehet oldani. Cöh.

"Fizet, csak mást. Segítek, a buszjegy nem a parkolás ellenértéke, hanem az utazásé, mely az autós szituációjában a benzin, és a többi, amit felsoroltam. Megint mellébeszéltél."
A buszjegy nem a parkolás ellenértéke (ki mondta neked ezt a hülyeséget? Szövegértés?). A buszjegy a buszos utazás ellenértéke. Valóban. Mint a benzin és a többi. Nagyon okos vagy. Csak az autónál JELENTKEZIK a parkolás költségként, a busznál NEM. (Legalábbis annak, akinek a parkolót kell építenie, nem áll ugyanolyan arányban egy buszmegálló és 500 férőhelyes őrzött, kivilágított, burkolt P+R.) Így, aki tehát buszjeggyel utazik az azt kifizette, majd utána megvette a vonatjegyét átszálláskor, minden tiszta. Azonban az autós, aki kifizette az odaútját, majd lerakta egy "ingyenes", őrzött parkolóba a kocsiját... Annál az idézőjelben ingyenes parkolás bizony egy költség.

Tudom, mellébeszélés, csapongás, ennyit ér a diplomám, meg én is. Csak neked van igazad, hiszen neked olyan tiszta jövőképed van, teljesen világos, hogy a következő 30-40 évben mit is kéne csinálni...Tényleg! Fejtsd már ki légy szíves! Kíváncsi vagyok, hogy milyen lázálmaid vannak.

Don Quixote de la Ferko 2011.06.07. 09:38:58

"Nyilvánvalóan nem volt rendben. Most sincs rendben. "
Rendben van, csak nem tudtad agyilag felfogni. Erről nem tehetek, próbáld meg újból elolvasni a magyar nyelven írt mondatokat, ha többször is átfutsz rajta, akkor talán még te is megértheted azt, ami másnak érthető volt.

Segítek, próbálj elmerülni abban a részben, amely a busz teljes napi üzemeltetéséről szól Talán segít, ha fel is fogod, a busz akkor is szennyez, amikor csúcsidőn kívül éppen csak öten ülnek rajta.

"A buszjegy nem a parkolás ellenértéke (ki mondta neked ezt a hülyeséget? Szövegértés?). A buszjegy a buszos utazás ellenértéke. Valóban. "

Valóban.

"Aki tömegközlekedik az állomásra, az pedig vesz egy jegyet a buszra. Fizet érte, külön. Nem úgy, mint a szép nagy ingyenes, ám őrzött P+R-ért."

Emlékszel még? Te írtad. Meg is értetted, vagy csak kimásoltad valaki más diplomamunkájából?
Segítek. Erre kaptad válaszul azt, hogy az autós is fizet. Kezded érteni miért csináltál most is hülyét magadból?

"Tudom, mellébeszélés, csapongás, ennyit ér a diplomám, meg én is. "
Végre egy igaz mondat. Engem tényleg nem zavar, ha folyamatosan hülyét csinálsz magadból, de próbáld meg ezt úgy tenni, hogy ez csak rád vonatkozzon, ne legyen általánosítás, hogy a mai oktatás színvonalán csak hozzád hasonlókat lehet a társadalomra szabadítani.

Don Quixote de la Ferko 2011.06.07. 09:42:14

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
Jaj, ne zrikáld már ezzel, arról még szó sem volt, hogy mi van akkor, ha család utazik, autónként öt fővel, és a 500 autója valójában 2500 embert jelent. Akkor mennyi busz kéne.

Németh András 2011.06.07. 10:42:12

@luciferko: minthogy az eredeti matekpéldában az 500 autóhoz 60 buszt rendelt, így az autók elméleti határát jelentő 2500 fő esetén buszonként 42 fővel kell számolni (és akkor már befért egy öleb is a kerekítés miatt). Ha jól tudom ennyi ember elég kényelmesen elfér egy buszon.
Az a kurva matek néha megvicceli az embert mi?

Németh András 2011.06.07. 10:47:13

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: a képen 60 autó van, ne csak nézz, láss is.
Elsőre tényleg rohadt soknak tűnt, de számold meg, én sem hittem...

Németh András 2011.06.07. 10:49:31

@Németh András: hú b+. Most nézem hogy én meg olvasni nem tudok. Nem 60 hanem 6 buszt számolt a 500 autóhoz MeaCulpa

Németh András 2011.06.07. 10:53:03

@Németh András: de még 60 busznál is jobb az egységbigyó, hisz neki az 5000-et sikerült 240-nel szembeállítani. Így az én én 10x-es tévedésemet figyelembe véve is 5000 áll szemben 2400 egységbigyóval.

És egye kutya én azt mondom hogy minden autó amiben 5-en ülnek az mehet a buszsávon, meg behajthat a zónákba meg minden...

Don Quixote de la Ferko 2011.06.07. 13:46:39

Roppant jól mutat a 60 persons/bus verzió, de vajh mi van akkor, ha az a fránya 60 polgár a francért sem akar megfelelni az elvárásoknak, és 15 km-es körzeten belül lakik, nem ugyanabban a panelban. Vajh meddig tart, míg sikerül összevadászni őket?
Nem kihagyva az egyeneltből, hogy Józsi bá a prosztatája miatt kicsit később ér a megállóba, mint Julcsi, aki futóbajnokként keresi kenyerét. oszt Józsi bá prosztatagyógyszere csak a 10 órás rendelés kezdés után íratható, Julcsit meg megizéli a matek tanár, ha nem ér be 8 órakor a suliba.
Azok a fránya polgárok, nem akarnak megfelelni a közlekedésmérnökök elvárásainak.

Don Quixote de la Ferko 2011.06.07. 13:49:47

@Németh András:

"És egye kutya én azt mondom hogy minden autó amiben 5-en ülnek az mehet a buszsávon, meg behajthat a zónákba meg minden... "

nono. Ebből azért még lesznek gondok. Negatív diszkriminációnak híjjják, oszt Józsi a 40 kilós szerszámos táskájával, és a fél autónyi tartalék alkatrésszel talán jogosan kezd háborogni, ha neki a dugóban kell kivárni a 8 aznapi címet, ahol mosógépet, tévét, akármit kell javítani, míg Béla és 4 haverja a buszsávban hasíthat a közeli kocsmába egy laza lerészegedésre.

Németh András 2011.06.07. 14:29:00

@luciferko: No most van kompromisszum készség vagy nem van? A buszsáv tömegközlekedésre szolgál és kész. És például most is bemehet a taxis ha van utasa, ami valószínűleg háborgásra késztet sok embert (nekem se teccik, de én már nem háborgok minden apróságon), de ennél több jogsértés nem történik vele. Azért nem lehet mindenhol diszkriminációt kiáltani (ráadásul ez nem is negatív hanem pozitív szerintem, hisz nem valakiket büntetünk hanem valakiknek kedvezünk). Pl. a rokkant, a diák, a nyugdíjas kap kedvezményt a tömegközlekedésből és mégse híjjuk diszkriminációnak.

Azonkívül igyekezni kell olyan szabályokat alkotni aminek a betartása következetesen lehetséges. Azt például hogy ül-e 5 homo sapiens a kocsiban azt egy rendőr remélhetőleg minden élethelyzetben el tudja dönteni egy ellenőrzéskor. Viszont azt eldönteni hogy a 40 kiló szerszám azért van a kocsiban mert épp dolgozni megy az illető, vagy csak azért mert este nem dobta ki mielőtt elindult sörözni, vagy lehet hogy csak a hétvégi telekre tart és azért viszi a porceláncsészét mert unja a kerti budit és összkomfortosítja a bodegát a jóember vagy mittomén azt nehezebb eldönteni. Ahol nem egyértelmű a döntés ott ugye susmusra van lehetőség, és a magyar él is vele. Az egyszeri autós vetít hogy miért szegte meg a szabályt, az egyszeri rendőr meg a vetítést javadalmazás ellenében könnyen el is tudja fogadni.

Ami kérdéses számomra az az eleve kettő-négy személyes autók kérdése, de itt jelzi a sofőr hogy csak azért ülünk 4-en a buzukiban mert annyian szabad, a jard elkéri a forgalmit abban meg ez le van írva oszt viszontlátás.

Ráadásul egy ilyen buszsávhasználósdit meg még a visszaterelt rendőrök is tudnának ellenőrizni...

A zónás behajtós javaslatot lehet visszavonom, mert mi van ha behajt valaki oda ahova nem volna szabad neki ingyé és kiteszi a kis családot, akkor kifelé már nem áll hogy 5-en vannak a kocsiban és büntethető, szóval az nem működik.

Németh András 2011.06.07. 14:31:02

A autózós melósnak meg az egyfős urizálóknak meg marad a vigaszdíj az hogy a buszsávban haladnak azok akik otthonhagyták a kocsit meg akiknek sikerült telerakni azt élő hússal. Jó esetben ettől kevesebb lett az autó, tehát csökkent a dugó, tehát végülis ők is jobban jártak mintha mindenki ott szívna a dugóban egy üres buszsáv mellett...

Don Quixote de la Ferko 2011.06.07. 14:43:28

@Németh András:
Pozitív akkor lenne, ha mindenki részesülne belőle. Így marad a negatív, aki munka miatt használja az autóját, az hátrányt szenved a szórakozni indulókkal szemben.

Magyarország, így szeretünk.

Németh András 2011.06.07. 14:45:38

Azér ahol 1km-es körön belül nem indul el 60 autó ott nem hinném hogy dugó keletkezik. Nem a kecskeméti tanyavilág gondjait akarjuk megoldani, hanem a budaörsiét, az meg elég sűrűn lakott.

Az tény hogy ha csak csomókeresére vagy hajlandó akkor mindig fogsz találni, de az meg egy másik tény hogy a reggeli dugóban rohadó emberek jelentős részét nagyon könnyen fel lehetne tenni egy normálisan üzemelő expresszbuszra (illetve hogy visszatérjünk a poszt lényegéhez, egy HÉV-re) ugyanis 3-4 száz métert a többség azért még az elkényelmesedett hátsójának ellenére is el tud sétálni. Ha meg 1-2 km-ről kell a városban összehordani a népet a HÉV megállóig akkor arra lehet üzembe helyezni egy 20 fős mikrobuszt (helyi tömegközlekedés) habár tudom ezt most a budaörsi meg törökbálinti lakóparkok lakosai el nem tudják képzelni.

Németh András 2011.06.07. 14:47:00

@luciferko: ha mindeni részesül belőle akkor az már nem diszkrimináció, szóval ebbe már tényleg ne köss bele, mert amit mindenkinek egyaránt jó azt biztos nem azzal a kifejezéssel szokás emlegetni hogy pozitív diszkrimináció (még a szupervilágokban sem)

Németh András 2011.06.07. 14:49:07

Úgy imádom amikor a totálisan szer helyzet helyett akar valaki jobbat és jönnek az igazi magyar emberek, akik egy gyors fikázással elintézik hogy mivel nem lesz tökéletes ezért maradjon a totális szar

Magyarország/magyarok, én meg így szeretlek

Németh András 2011.06.07. 14:51:51

@luciferko: ha azokat az embereket akiknek nem szükséges az autó a napi rutinhoz (ide tőleg kérek egy %-os arányt hogy szerinted ez a dogóban álló gépkocsik mekkora része) át lehet szoktatni a tömegközlekedésre akkor hiszem hogy a többi ember előtt egyszer csak megnyíliknak a városi utak és 5 helyett mehetnének 50-nel. És ez talán jó lenne nekik is, szerintem.

Don Quixote de la Ferko 2011.06.07. 14:55:35

Úgy érezted, hogy a mostani mellett kampányolok? Hááát...

Próbáld meg belelátni azt, hogy a busz sávot az is használhassa, akinek valóban szükséges a gyors haladás, és ne csak az, aki számszakilag meg tud felelni egy buta követelménynek.

Ugyi milyen buta volt a megoldás, amikor a taxisokat ráengedték, a mentősöket meg nem.
Akkor a mentősök mellett kampányolóknak is ugyanezt írtad? Azok is csak fikáztak és az ósdi rendszert akarták konzerválni, akik a betegszállítást az utasszállítás fölé merték helyezni?

Németh András 2011.06.07. 15:09:04

@luciferko: a mentősők most is mehetnek bárhol ha épp esemény van?
a probléma nem ott van hogy beengedjük-e a betegszállítót, hanem hogy beengedjük-e a villanyszerelőt, hhogy pl beengedjük-e azt aki épp beteg állítot szállít, vagy romlandó zöldséget, esetleg pizzát, hisz az ne üljön ki, vagy épp a polgármestert civilben mert elkésik, vagy az anyukát hisz a csemete elkésik a matekóráról, vagy csak úgy mindenkit..
Te azért ugye itt élsz ebben az országban és gondolom te is eltudod képzelni hogy mi történne ha mindenki mehetne a buszsávban akinek épp sietős/fontos dolga van. Akkor mindenkinek kurva fotnos dolga akadna és a buszsáv mint olyan megszűnne létezni hisz mindenki ott lenne benne.

Németh András 2011.06.07. 15:10:58

Én pölö a taxisokat nem engedtem volna rá, vagy legalább szarrá büntetném a sok taxist akik olyankor is mennek rajta amikor nem visznek senkit. Oldja meg másképp hogy ő legyen az első!

Don Quixote de la Ferko 2011.06.07. 15:13:13

@Németh András:
Ezzel egyetértek, akinek nem muszáj, az ne autózzon.
Ha visszagondolsz a 4-5 évvel ezelőtti forgalmakra, akkor elég jól le lehet követni, akik csak furikáztak, azok mára már meggondolják. Kérésed tehát nagyjából teljesült, és sajnos, amíg nincs az autós közlekedésnek megfelelő alternatívája, addig lesz autó az utakon.

Mai menetem egy vásárlás volt, a cucc, amit vettem cirka 30 kiló volt. Legközelebb kérnék hordárt, és akkor megyek busszal.
Autóval oda vissza volt 1 óra 30 perc, BKV útvonaltervező felajánlott 3 óra utazási időt, és 5-5 járatot.
Szerinted melyik a tuti?

Don Quixote de la Ferko 2011.06.07. 15:15:48

@Németh András:
Most igen, mehetnek. Nem is a mostról volt szó, hanem arról az időszakról, amikor még büntették őket, ha fel mertek hajtani.

Nem kell mindenkit felengedni, de a létszámtól függő megkülönböztetés a legnagyobb baromság, a fentiekben már jeleztem, miért.

Németh András 2011.06.07. 15:15:49

Mégis hogyan ellenőriznéd azt hogy ki az akinek szüksége van a gyors haladásra?
Ha nem sorolod fel hogy ki mehet rá akkor mindenki meg fogja idealizálni. Ott vannak a tudatmódosító szerek, folyamatosan újakat dobnak a piacra amelyeket egyesével kell kábítószernek nyilvánítani. Aztán jön az új és röhögve árulják amíg tiltólistára nem kerül.
Ha csak az lenne a szabály hogy mindent tilos ami befolyásolja a józan paraszti gondolkodást akkor pl betilthatnák a szűk nacit hisz a férfi társadalom józan döntéshozási képessége két, a mozgólépcsőn előtte sétáló formás fenekű szűk nacis hölgy mögött azért eléggé be van folyásolva :D

Németh András 2011.06.07. 15:17:17

De te akkor hogy oldanád meg?

Németh András 2011.06.07. 15:18:01

A hócipőmet hogy egyszer nem látom a bejegyzést akkor sem frissítek, ha meg küldök mégy egyet akkor megjelenik

Don Quixote de la Ferko 2011.06.07. 15:19:29

@Németh András:
Nem lenne egy túl nagy adatbázis a jogosultak nyilvántartása, és ellenőrzése.
Ha azt le tudja kérdezni a zsaru hajnali háromkor, hogy van körözés ellenem, vagy az autó ellen, akkor ez is belefér a munkaidejükbe.
Aki nem jogosult azt meg úgy megbüntetni, hogy belezavarodjon. Lehetne itt rend, ha lenne rá akarat.
Menj ki Hollandiába, és közlekedj egy kicsit a kisebb falvakban. Nagyon jó nyugtató lenne néhány itthoni ámokfutónak egy két hetes beutaló.

Don Quixote de la Ferko 2011.06.07. 15:21:05

@Németh András:
Erről szól az informatika. Nagy arc, de valójában semmi sem úgy működik, ahogy kell.

(No pont ezzel vétóztam meg az adatbázist. Az sem működne)

Németh András 2011.06.07. 15:36:27

Na ezt az adatbázist bedobjuk célként, de a megvalósításig hátralévő 2-3 évtizedben mit teszünk :)

Egyébként jól hangzik. De hogy ellenőrizzük villanyszerelő tényleg dolgozik és nem szabadságon van, vagy csak épp a kocsmába ugrott ki? Hisz ha legálisan vállalkozik akkor még munkaideje sincs, és én nagyon negatív diszkriminációkáént élném meg ha valaki lejöhetne a kocsmába meginni egy bambit csak azért mert ő benne van a rendszerben én meg mondjuk nem mert én nem használom az autót a melóhoz, tehát én nem vagyok kivételezett. Azonkívül van azért határ is, ha abetegszállító a beteget viszi akkor menjen a buszsávban, ha megy haza délután a kocsival akkor ne. Ha a villanyszerelőnek sürgős dolga van akkor mehessen, de ha csak megy anyagbaszerezni akkor ne mehessen a gyorssávban.

Arra azért figyelni kell hogy egy 3 forgalmi sáv plusz egy buszsáv esetén ha már több mint 20% jogosult a gyors közlekedésra akkor bedugul a gyorssáv is és megint ott leszünk hogy a villanyszerelők meg betegszállítók közt áll a nagy kék busz. Ha pedig áll a kék busz akkor leszáll a nép és holnap már inkább a légkondis autóval jön hisz ha dugó van akkor legalább saját bőrfotelban szívjon...
Na most egy kicsit fordítottunk a lovon, most én kötekszem, de nem is teszem tovább.

Németh András 2011.06.07. 15:40:46

De a legjobb az egészben hogy egy olyan poszt alatt akarjuk megoldani az aszfalton való közlekedés problémáját ami a kötött pályáról szól. Csináljunk tényleg 100 vasutat meg ezret és ha a nagyobb távolságok leküzdhetőek egy jó vasúti pályán akkor meg lehet szüntetni a buszsávokat. És mindenki heppy. Van jó tömegközlekedés meg van a maradék aszfalt ahol mindenki ott megy ahol akar (habár a terepjárósok nehogy rákapjanak a síneken való haladás ízére :)

Don Quixote de la Ferko 2011.06.07. 16:36:08

@Németh András:
Van egy diszpécserközpont, ahol a napi munkát kiadják. Már most is létezik, csak központosítani kell a különböző szakmákat. Aki beleesik, az jól jár, aki nem, az sajna továbbra is szopik.
Biztso velem van a gond, de tapasztalat alapján nem igazán tudom sajnálni az egyéni Józsit, ő sajna szopni fog továbbra is a dugóban, de az összefogó, a megfelelő diszpancser központot üzemeltető vállalkozók ezzel jól járhatnának. A pizzás nem érdekel, megadják, mennyi idő alatt ér ki, azt így is tartani tudták eddig. Le lehetne szabályozni, a kétharmad most sok mindenhez elég lenne, ha nem csak a híveknek szóló látszatintézkedésekre használnák.

Ez az egész egy nagy játszma. Ha túl sokan használják már a busz sávot, akkor újabb lépés, újabb előny-hátrány kombinációk, pár évig jó, oszt kezdődik előröl. Soha nem fog mindenkinek megfelelni, csak az optimális közeli állapotra lehet törekedni.

Don Quixote de la Ferko 2011.06.07. 16:40:10

Emlékeim szerint a poszt a busz sávról szól.

Megnéztem, tényleg.

Ettől függetlenül van mit rendezni a kötött pályán is, de ott is hasonló a szitu, kompromisszumok árán lehet egy aránylag elfogadhatót létrehozni, csak akarni kéne.

Mert, mint tudjuk, az akarat megvan, csak a megvalósítás döcög.

Ha jól belegondolunk, milyen frappánsul megoldódott az is, hogy a választás előtti jóval enyhébb télben százszámra leálló buszok a választás utáni jóval keményebb télben minden probléma nélkül tudtak üzemelni.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.06.07. 18:55:31

@luciferko:

Ha 5-en kel a kocsiban ülni, akkor a Corvette, Ferrari, Trabant és kispolák tulajdonosok is diszkriminálva anak.

Don Quixote de la Ferko 2011.06.07. 19:12:49

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

Trabant, Corvette, Ferrai és Fiat Polski bővítését 5 személyesre jutányos áron vállalom. "Irány a buszsáv" jeligére a kiadóba.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.06.07. 19:33:06

@luciferko: :))

Egyébként a telekocsit a buszsávba ötletet nem tartom kivitelezhetőnek, nagyon sok buktatója van.

Németh András 2011.06.07. 19:54:49

@luciferko: Idézet a posztból: "És akkor derült égből jött egy buszsáv. De erről nem akarok írni. Arról sokkal inkább, hogyan kellene az M1 és M7 vidékéről ingázni a fővárosba: vonattal." szóval az elővárosi vonatozásról szól a poszt (milyen érdekes hogy már ezt is másképp látjuk)

Németh András 2011.06.07. 20:00:10

@luciferko: milyen érdekes hogy a telekocsi ötletét meg a buszsáv jelenlegi létét azért utasítod el, és tartod rossz megoldásnak mert negatívan diszkriminál. Majd hozol egy saját megoldást ahol viszont azokat akit rosszul érint a dolog igazán nem sajnálsz.

Most akkor kell a mindenkinek jó megoldás vagy nem kell?

Ezt a diszpécser központot meg egyátalán nem értem, ez hogy jön a rendszámos adatbázishoz?

Don Quixote de la Ferko 2011.06.07. 20:48:48

@Németh András:
Jogos, de a buszsáv generálta a posztot. Oszt utána már lett belőle minden.

Don Quixote de la Ferko 2011.06.07. 20:51:25

@Németh András:

"Biztso velem van a gond, de tapasztalat alapján nem igazán tudom sajnálni az egyéni Józsit, ő sajna szopni fog továbbra is a dugóban, de az összefogó, a megfelelő diszpancser központot üzemeltető vállalkozók ezzel jól járhatnának. A pizzás nem érdekel, megadják, mennyi idő alatt ér ki, azt így is tartani tudták eddig. Le lehetne szabályozni, a kétharmad most sok mindenhez elég lenne, ha nem csak a híveknek szóló látszatintézkedésekre használnák."

Azért ebben egy kicsit több van, nem csak az, hogy van akit nem sajnálok.

Don Quixote de la Ferko 2011.06.07. 20:57:27

@Németh András:

"Ezt a diszpécser központot meg egyátalán nem értem, ez hogy jön a rendszámos adatbázishoz? "

Jelezted, hogy mindenki használni akarja, az is aki nem jogosult.

Nem hiszem, hogy sokáig tartana összeszedni a valóban jogosultak körét, és egy csoportba gyűjteni őket. Ezek adminisztrálása és vezénylése lenne a diszpécserközpont. Ha jól emlékszem írtam, hogy a vállalkozók, szerelők, és a többi, aki illik a képbe közösen összefognak, és üzemeltetik. (Közösen, Magyarországon, tudom, vicces) Ettől kezdve azonnal ellenőrizhető, hogy Ló Elemér gázszerelő valóban javítani megy, hiszen a diszpancsereknél fur be a megrendelés, vagy csak fusizni viszi a telekre az apparátot.
Ne adj isten, még pénzt is lehet tőlük szedni, oszt máris mindenki happy lehet.
Egy ilyen jellegű díszpécserközpont még a népnek is jól jöhet, egy helyen találna meg minden javítási lehetőséget, ellenőrizhető, munka után visszajelezhető módon, oszt pár hónap alatt kibukna az összes "szaki", aki csak a buszsáv miatt lépne be.

ZBR 2011.06.07. 22:06:51

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
1. 4x=60 autó van a képen.
2. Google: HOV-lane. A világ több pontján működik. Az ellenőrzésre több módszer létezik. Van hagyományos rendőri jellegű is, de idehaza szerintem az kevés lenne, én az infra+ANPR-rendszert támogatnám, főleg, ha sikerülne integrálni a jelenlegi buszsávfigyelő rendszerbe.
3. A négy személyre vizsgáztatott autók cseppnek minősülnek az öt személyes autók tengerében. Főleg, hogy a kapacitáshiányukat a hét személyes családi verdák kompenzálják.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.06.07. 23:16:57

@ZBR:
A buszsáv használata azért baromság, mivel a buszsávok nem alkotnak hálózatot. azért bolygatjuk megint a KRESZ-t, hogy egyes helyeken 200 métert nyerjen valaki? Ezeknek a rövid sávoknak még az ismérve, hogy külön lámpájuk van, pl a Mechwart Ligetnél, és abba a fázisba nem fér bele 2-5-8-13-36 telekocsi. Arról nem beszélve, hogy sok helyen az ilyen rövid sávokba van a megálló építve, megint csak Mechwart Liget. Ott a sziget előtt ki engedné vissza a telekocsit a sávba? Vagy az üreskocsik csak 1 sávot kapnak, Akkor már a kanyarodási besorolás is gond. És végeetül a telekocsi mennyire akadályozná a buszt?
megannyi kidolgozásra, elemzésre váró kérdés, melyek megvitatása és körüljárása nélkül Pista bá bedobott egy csontot a népnek, amivel hozott 2 pont népszerűséget.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.06.07. 23:17:50

@ZBR:
4x15=60

Tényleg annyi, de meg kell jegyeznem, elég tré a kép minősége.

ZBR 2011.06.08. 23:46:12

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
Elnézést a kép minősége miatt. Biztosan megvan valahol az interneten nagy felbontásban is, hogy lehessen autókat számolni, meg a csinos nőket nézni a tömegből. A gond az, hogy nem tudom, hogy milyen kulcsszóval kéne keresnem.

Buszsáv:
"A buszsáv használata azért baromság, mivel a buszsávok nem alkotnak hálózatot."
- Nem is ez a céljuk, de ettől még miért baromság?

"azért bolygatjuk megint a KRESZ-t, hogy egyes helyeken 200 métert nyerjen valaki?"
- A KRESZ-en nagyon sok mindent lehetne és kellene változtatni. Miután az autósok panasza az, hogy nem tudnak előrejutni, így a kedvükben járva megoldják, hogy aki az előrejutásra minimálisan racionalizálható indokot tud szolgáltatni (kihasznált a kocsija), előrejuthat. Ha 200 métert, akkor annyit. Megj.: ha dugó van a másik sávban, akkor csak annak mértékétől függ, hogy az a 200 méter időben mennyi nyereség. Ha olyan horror-jelenet adódik, mint amilyenről az autósok a Budaörsi út kapcsán beszélnek, akkor sok időt nyerhetnek. A KRESZ-módosítással megvalósul az elvi lehetősége a telekocsi+busz-sávok mennyiségét növelni, sőt önálló telekocsi-sávok, de akár telekocsi-utak (elsősorban rövid összekötők, egérutak) is létesíthetőek. Pl. a Vágány utcában lehet, hogy szintén bevezethető lenne. A cél az adott útfelületen a maximális számú személyek átbocsátása.
Ha ezt a telekocsi+buszsáv lehetővé teszi, jó, ha a telekocsi akadályozza a buszt, esetlegesen a telekocsik vagy buszok (netán mindkettő) nagy forgalma miatt, akkor kizárólagos buszsáv továbbra is lehet.

"megint csak Mechwart Liget"
- El kéne rugaszkodni az olyan példáktól, amik eleve nem erre épültek. Egyébként a feladat itt sem megoldhatatlan, a megállót hátrébb kell helyezni, vagy a megálló előtt kiterelni a telekocsit a buszsávból. Vannak olyan országok, ahol a kereszteződés előtt megszűnik a buszsáv (és feltöltődik autókkal a buszsáv vége és a kereszteződés közötti rész), hogy két sávon tudjon egy zöldfázis alatt haladni a forgalom. Így biztosítva van a kereszteződés kapacitásának autósokra nézve sem hátrányos kihasználása, bár ez is lassíthatja a buszt (aminek még így is lehet jobb, mint buszsáv nélkül).

"És végeetül a telekocsi mennyire akadályozná a buszt?"
- A magyar KRESZ értelmében lakott területen belül menetrend szerinti autóbuszjárat megállóból történő elindulását akár megállással is segíteni kell. Itt tehát csak úgy akadályozhat, ha szabályellenes. De ezt a DT-rendszámú, vagy taxi, stb. egyéb, a buszsávban joggal járkáló állatfaj is megteheti sajnos. A lámpáknál, kereszteződéseknél a ciklusidőket nyilvánvalóan az új forgalmi helyzetnek megfelelően kell beállítani. Sőt, az sem elképzelhetetlen, hogy az útba telepített induktív hurok változtassa meg a lámpaciklusokat a forgalmi terhelés függvényében. Az érzékelő képes a buszt is felismerni és egyéb jármű híján a rövid zöldnél maradni, így a másik úton sem akadályozza a forgalmat a szükségesnél jobban.

ZBR 2011.06.09. 00:25:40

A fentebbi adatbázisos, diszpécserközpontos ötlet übergáz egyébként. Első körben szeretnék a működőképességre egy példát látni, mivel ezt nyilván nem Bp-n kéne kipróbálni. Ha bárhol kipróbáltad, akkor mondjuk minimum 5-10 év múlva lehet továbbvinni, addig meg kell figyelni a hosszabb távon jelentkező hatásokat is. Másrészt kizárt, hogy rendőrségi, útszéli ellenőrzéssel akár nyomokban is betartatható lenne.

Harmadrészt igazságtalan a rendszer. Mitől sürgősebb egy vízvezeték-szerelő, mint egy bútorbolt házhozszállító furgonja?! Ezt ki dönti el? (Tudom, biztos a szakmákfeletti fődiszpécser, vének tanácsa...) Mindkettő nyilvánvalóan annak függvényében szakít minél nagyobbat, hogy minél kevesebbet áll a dugóban és minél több helyen tud szolgáltatni. (Hehe, tök jó, beruházunk egy nagy diszpécseres adatbázisos lószarba és ők meg termelik a suskát - MAGUKNAK. Micsoda remek rendszer!)
Bár ez is csak részigazság, hiszen nem minden munka, nem minden fuvar azonos értékű! Ha pl. a teljes irodát újrabútoroztatom az egy kiszállás, de a teljesen kisteher rakterében levő eszközököt értékesítettem (=bevétel). Ha csak egy eldugult a WC-hez száguldok, nyilván nem keresek ugyanannyit, mintha egy teljes fürdőszoba felújítást csinálnék... Aztán ugye a teljes irodaberendezés többbe kerül, mint a vízvezeték-szerelő furgonja és annak tartalma együttvéve, Akkor a bútoros termel jobban, övé az elsőbbség. És akkor mi van a mérnök/manager emberrel, aki ül az autóban és háromszor akkora órabére van, mint a melósoknak? Neki akkor már ezen elvek mentén egyenesen rendőrségi felvezetés kellene.

A bútorszállító, vízvezeték-szerelő, manager megfizeti az árát, hogy autóban ül. A forgalom növekedésével arányosan egy beavatkozás nélküli ("do-minimum") forgatókönyv esetén is egyre jobban szívnának. Mivel a munkaidejük nem változik, így akármennyit ülnek a dugóban, azt szabadidejük rovására teszik, a történet ilyen egyszerű.

Akinek tényleg sürgős, azok már ma is kéklámpások...

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.06.09. 08:47:43

@ZBR:

Azért baj, hogy a buszsávok kevés kivételtől eltekintve nem alkotnak hálózatot, mert így igazából telekocsival sem lehet érdemben kihasználni őket. Például egy Rózsadomb Pesterzsébet úton, a Mechwart liget, Fő utca (Itt mondjuk egy hosszabb darabon), Vágóhíd előtt egy kis darab ahol van buszsáv. Ez az össztávnak még a 20%-a sincs, de lehet még 10% se. Egy alternatív útvonalon esetleg simán behozom azt, amit a telekocsi nyer ezeken a sávdarabokon.

Egy másik viszonylaton, például egy Kelenföld Zugló viszonylaton, ahol szinte 60-70%-ban van buszsáv, már nyerő a dolog, de itt viszont a sávon belül megálló autóbuszok akadályozzák a telekocsit, tehát kvázi ugyanúgy busszal mennek az utasok, csak kényelmesebben ülnek, intimebb dolgokat is meg tudnak beszélni, illetve olyan zenét hallgatnak, amit ők akarnak.

Következő probléma, hogy a busz mögött meg 3 telekocsi, melyek miatt a MM-ekbe már a hátsó autóbusz nem tud beállni, tehát a telekocsi már akadályozza a buszt. Minden buszmegállónál nem fog (tudni) kisorolni, hogy előzzön, az ideje valamivel jobb lesz a buszénál, de hacsak nincs monstre dugó, akkor az üreskocsihoz képest nem lesz egetrengetően gyorsabb.

Mechwart Liget:
Azért nagyon jó példa, mert jelzi, hazánkban sok helyen mit értenek buszsáv alatt. Az ottani buszsáv egy célt szolgál, a busz előzhesse meg a lámpánál feltorlódott forgalmat. De nem a busz haladásáról szóla dolog.
Anno két évet kellett rá várni, míg a sáv végén létesített megállóból a lámpa a buszokat a fázis előtt engedte. Átadáskor a buszlámpát úgy hangolta egy okos, hogy az autók után engedte ki a buszt, ezért az sokszor nem tudott kikanyarodni, mert nem maradt neki hely.

Az induktív hurkokban azért nem bízok, mert noha szerinted képes a buszt és az autót is felismerni, egy motorkerékpárt mégsem ismernek fel, tehát lehet valami baj van a hazai hurkokkal.

Tételezzük fel továbbá, hogy 3 fő felett minősül az autó telekocsinak.
Ez esetben hozom minden reggel a szomszédcsajt (értsd: várok rá akkor is, ha 6:20-ra még nincs a ház előtt), valamint a gyerek is velem jönne, maximum 40 percet tud még tanulni a suliban.
Figyeld a hatást! Két embert levettem a tömközlekedésről, és plusz szereplőként megjelentem a buszsávban, miáltal a maradék 58 ember eljutása is lassabb lett.
Ez utóbbi gondolatmenet miatt tartom a telekocsit a buszsávba engedését nagy szamárságnak, a többi csak adalék.

Mivel a poszt eredetileg az S-Bahn-ról szól, értekezzünk pár sorban Biatorbágyról:
Bia-Déli táv 15 km, ezt egy jó S-Bahn megteszi 15 perc alatt. Bia vasútállomáson kivitelezhető a ráhordóbuszok peron mellé érkeztetése, melyek Páty, Biatorbágy, és Etyek viszonylatról jöhetnének, a három busz képes lenne megtölteni a budaörsi, törökbálinti és kamaraerdei utasokkal egy Flirt szerelvényt, feltéve, ha lenne onnan is ráhordás.
Ráhordással együtt is nagyjából 30 perc alatt be lehetne érni Biatorbágyról, jelenleg csak Biáról kijutni 5-10 perc (a körforgalom a végén sokat fog)
Jelenlegi tömköz-zel (most nem keresek menetrendi adatokat, lehet tévedek) de emlékeim szerint a busz 45 perc alatt van az ETELÉN? NEM A DÉLIBEN! (Déli helyett írhattam volna előbb bármi más bentebbi célt, azért Déli, mert a vonat oda érkezik) Vonat 30 percenként van jelenleg, de ráhordás csak elméletben létezik.

További szükséges fejlesztések a közös bérlet, a zónabérlet (Jelenleg a MÁV és a Volán is csak szakaszra ad bérletet, míg érdi viaszonylatban esetleg befele Diósd fele járok, hazafele meg az M7-en)

Pár sorban összefoglalva:
Noha autózom, nem bagyok ellensége a tömköznek, lehetőségeimhez mérten segítem. Van az autó és tömköz között viszonyítási alapom, mert van mikor egy-két hétig buszozom.
Jelenleg csak az autók tiltása, kiszorítása zajlik, de megfelelő alternatíva nélkül, ráadásul sok helyen a tömköz-t is megnyesegetik. (Budakeszi 22-es, 10 éve 48 kocsi, ma a 222-vel is csak 42, kihasználtság 110%. Igaz, befele megáll a KingLong is, de emiatt 20 perccel több a KingLong menetideje néha, mert ott megnézik a bérletet, és akinek elő kell keresni a táskájából, azt megvárja a busz míg a néni előveszi a bérletét.)

ÉRDEMI fejlesztések nem történtek, csak a játékmetró, de ha már játékmetró, legqalább azt fejeznénk már be. Ott is megérne egy posztot, hogy a végállomáson már a forgószék és az íróasztal is otrt van, míg azt sem tudjuk fog-e rajta valami járni, vagy kézihajtányolnak a majdani utasok.

Még egy rövid észrevétel:
Fonódó nem a meglevő vágányt fogja majd használni a Török utcában, hanem a Frankelon megy. Ezért az aluljáró megszűnik majd. Jelenleg a később megszűnő aluljárót újítják fel a hídfelujítás részeként.

luxuszaporozsecslusszkulcsalapanyagsarzsadatlapkar 2011.06.09. 15:37:05

Ha már az informatikánál tartunk, technikailag az már nem akadály, hogy egy autó minden mozgását követni lehessen. Kizárólag bizalmi kérdés, hogy ezt a feladatot olyan szervezet végzi-e, amiben TÉNYLEG meg lehet bízni, hogy nem él vissza vele.

Ha a járművek forgalmát ténylegesen mérni lehet, akkor a lakók és a vállalkozások is forgalom-kvótákat kaphatnának, ami felett további kvótákat vásárolhatnak, magasabb áron. Még azt is el tudnám képzelni, hogy minden egyes útra külön ajánlatot kérjenek és kapjanak, dugóba autóval behajtani drágább lenne.

Extrém esetben egyetlen útra is lehetne ajánlatot kérni, és az ajánlatból kijönne, hogy mennyit kell fizetni az autóhasználat után, és mennyit a gondosan, értelmesen (nam mávosan és nem békávésan) megtervezett közösségi közlekedési útért. Így utazásról utazásra dönthetne az ember, hogy éppen mit használ.

Extrém esetben, ha Budapesten teljesen megtiltanánk az utcán parkolást (amitől lehetne kzlekedni, mert nem raktár lenne az utca) ez az ajánlat már konkrét parkolóhelyfoglalást is tartalmazna, így az autós a városirányítási rendszer által javasolt úton a befoglalt parkolóhelyébe érkezne meg.

Ez a közlekedőt és a várost is szolgálná, csak dolgozni kellene érte, és kevesebb lét lehetne ellopni, mert erre költeni kell.