HTML

száz vasútat

1847.: Száz vasútat, ezeret! / Csináljatok! Csináljatok! / Hadd fussák be a világot, / Mint a testet az erek. /// Ezek a föld erei, / Bennök árad a müveltség, / Ezek által ömlenek szét / Az életnek nedvei. ///// 2012.: ????????

Friss topikok

  • Seventysix: @f.domino: Ezt lehet okosan, tisztességesen csinálni, meg lehet magyarosan. Sajnos zömmel az utó... (2014.11.02. 10:03) Rendszertelen megszüntetések
  • FrankyLon: Hasonlo rendszerbe gondolkodtam en is; -Keleti palyaudvar; megmaradna, elsosorban a nemzetkozi es... (2014.03.17. 20:14) Főpályaudvar, Budapest: Hol legyen?
  • rickyramirez: Ez az írás egy valós problémát vet fel, és magam is gondoltam már erre. Valóban: ezeket az üléseke... (2013.09.13. 17:45) A zöld műbőrülés titkai
  • nyelv-ész: Gondolom, a Volánnak kisebb kihívást jelent a 40 fokos kánikulában néhány működő légkondis buszt b... (2013.08.13. 13:34) Balatoni burjánzás
  • Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "Ami érdekes, hogy az eddigiekhez (a kelet-magyarországi 160-as pályákhoz) képest viszonylag szeré... (2013.07.29. 23:01) Uborkaszezon, Balaton (a 2013-as verzió)

Tevan harcol

2008.12.05. 19:45 vonat blog

Tevan Imre újságíró, vonatbuzi beindult. Blogjában sorra jelenteti meg a cikkeket a vasúton tapasztalható visszásságokról. Elsősorban a menetrenddel kapcsolatos problémákat írja meg.

A vasút szövevényes, áttekinthetetlen világ. Érdekes változást jelentett mindebben az internet megjelenése. A netes nyilvánosság elé hatalmas mennyiségű belső információ kerül. A pletykák terjedési sebessége megnőtt.

Először vala az index.hu fóruma. Mára már sok száz topikra esett szét, de még mindig nagyon népszerű. Itt rendszeresen megtudhatjuk, milyen pazarló fordulókat alakítottak ki, hogyan végeznek el öten egy egyemberes feladatot. Hogyan alszanak a mozdonyon munkaidőben a masiniszták stb..

Tevan meg szorgalmasan olvas és ír. Sokat merít a fórumból is. Ő az egyetlen olyan újságíró, aki igazán személyes hangvételű cikkekben bírálja, dicsőíti a vasutat, rendszeresen a nyilvánosság elé tár visszásságokat, be tudja juttatni az üzenetet a médiába. Valljuk be őszintén, a hagyományos újságok (beleértve az internetes újságokat is), még mindig nagyon komoly nyilvánosságot biztosítanak. A fórumok, és az enyémhez hasonló blogok nem részei ma még igazából a közbeszédnek. Most még az van, amit megír az újság, bemond a rádió, ami bekerül a híradóba.

Alig akad olyan újságíró, aki komolyabban foglalkozik a vasúttal. Kapitány-Szabó a Népszabadságtól, vagy Putsay Gábor a Magyar Hírlaptól sokat ír a vasútról, de őket a nyomtatott média korlátai miatt kevésbé ismerhetjük meg. Tevan azonban blogol és harcol. Miközben a két fent említett úr kritikus a személyszállítás kínálat bővítésével kapcsolatban, Tevan fáradhatatlanul ontja a cikkeket az ütemes menetrend védelmében.

Fura egy országban élünk. Miközben Hollandiában, Ausztriában, Németországban, Csehországban, Svájcban és még sok helyen a bő menetrendi kínálat, a nagy mobilitás nyújtása, az ütemes közlekedés a divat, addig nálunk még vitatott dolog ez. Tevan és az index.hu lelkesedése az ütemes menetrend iránt ebből a szempontból periferikus jelenség. A Népszabadság is, a Magyar Hírlap is inkább azt sugallja: korszerűbb járművek, nagyobb sebesség kell a jó vasúthoz, és kétkedőek az ütemes menetrenddel kapcsolatban.

Tevan gyakorlatilag egyedül van. Az országos médiumok közül a menetrend trükkjei senki mást nem érdekelnek.

Ami meg a jó vasutat illeti, ahhoz bizony korszerűbb járművek, nagyobb sebesség és kínálati menetrend szükségeltetik. Legalább ez a három dolog; így együtt.

Kíváncsi vagyok, Tevan cikkei meddig jutnak. Kíváncsi vagyok, képesek-e az ütemes menetrend barátainak táborát növelni. Mert erőfeszítése kontraproduktív is lehet: olyan dühvel üti-veri a vaskalapos vasutasokat, hogy azok csak egyre jobban gyűlölik majd ezt az egyébként jó közlekedésszervezési módszert. Arra is kíváncsi vagyok, más médiumok átvesznek-e bármit Tevan blogbejegyzéseiből.

Szólj hozzá!

Címkék: blog index magyar hírlap népszabadság újságíró tevan kapitány szabó putsay

A bejegyzés trackback címe:

https://szazvasutat.blog.hu/api/trackback/id/tr2806423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása