HTML

száz vasútat

1847.: Száz vasútat, ezeret! / Csináljatok! Csináljatok! / Hadd fussák be a világot, / Mint a testet az erek. /// Ezek a föld erei, / Bennök árad a müveltség, / Ezek által ömlenek szét / Az életnek nedvei. ///// 2012.: ????????

Friss topikok

  • Seventysix: @f.domino: Ezt lehet okosan, tisztességesen csinálni, meg lehet magyarosan. Sajnos zömmel az utó... (2014.11.02. 10:03) Rendszertelen megszüntetések
  • FrankyLon: Hasonlo rendszerbe gondolkodtam en is; -Keleti palyaudvar; megmaradna, elsosorban a nemzetkozi es... (2014.03.17. 20:14) Főpályaudvar, Budapest: Hol legyen?
  • rickyramirez: Ez az írás egy valós problémát vet fel, és magam is gondoltam már erre. Valóban: ezeket az üléseke... (2013.09.13. 17:45) A zöld műbőrülés titkai
  • nyelv-ész: Gondolom, a Volánnak kisebb kihívást jelent a 40 fokos kánikulában néhány működő légkondis buszt b... (2013.08.13. 13:34) Balatoni burjánzás
  • Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "Ami érdekes, hogy az eddigiekhez (a kelet-magyarországi 160-as pályákhoz) képest viszonylag szeré... (2013.07.29. 23:01) Uborkaszezon, Balaton (a 2013-as verzió)

Így gazdaságos: nincs vonat - van pénz

2008.12.16. 21:00 vonat blog

Magyarországon e percekben gyakorlatilag majdnem 3 napja szünetel egy közszolgáltatás.

A MÁV közlése szerint a vasárnap nulla órától, akkor még csak az ország keleti felére meghirdetett sztrájk első napján a vasúttársaságnak csoportszinten 79 millió forint volt a vesztesége.

A személyszállítást végző MÁV-Start azonban pozitív mérleggel, 36 millió forint nyereséggel zárta a sztrájk első napját. A munkabeszüntetés miatt 65 milliós bevételkiesést szenvedtek el és kétmilliót költöttek a túlórák kifizetésére. A személyi jellegű megtakarítás elérte az 5 milliót, az üzemi költségeken pedig 97 millió forintot takarítottak meg. (MTI, 2008. dec. 16.)
 

A közszolgáltatás szüneteltetése máris pozitívumot jelent a MÁV-START számára. A közvélemény számára valószínűleg most kezd (talán) érthetővé válni a vasút vesztesége. Kiderül, ha nem megy a vonat, nyereség képződik.

Külföldön általában a távolsági személyszállító cégektől várnak el nyereséget, az elővárosi és a regionális forgalom a többi közösségi közlekedési eszközzel közös jegyrendszerrel működik, komoly költségvetési támogatással.

Magyarországon azonban nincs igazi távolsági forgalom, hiszen a fővárostól nincsenek messze nagyvárosaink. Ráadásul olyan sok fővonalunk van, hogy nem koncentrálódik néhányra a forgalom. Hazánkban tehát csak támogatással működhet a személyszállítás, melynek keretében még az IC vonatok sem olyanok, mint az "igazi" távolsági forgalomban (pl. egy München - Berlin vagy Milánó - Velence járat). A kevés számú nyereséges vasútvállalat nagy távolságra, nagy mennyiségű utast szállít. (Sok száz kilométerre, komoly nagyvárosok között.) Ez itthon nem megy. Országunk kicsi, csak egy igazi nagyvárosunk van.

Meg kell tehát barátkozni a gondolattal: Magyarországon akkor lesz nyereséges a személyszállító vasút, ha az állam jókora összeggel támogatja. Ekkor pedig igaz lesz a vicc: Kohn bácsi abból él, hogy vasárnap zárva tart. Minden sztrájknap, azaz vasút nélküli nap megtakarítást jelent a költségvetésnek.

 

Szólj hozzá!

Címkék: sztrájk megtakarítás gazdaságosság közlekedésföldrajzi adottságok

A bejegyzés trackback címe:

https://szazvasutat.blog.hu/api/trackback/id/tr98826936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása