HTML

száz vasútat

1847.: Száz vasútat, ezeret! / Csináljatok! Csináljatok! / Hadd fussák be a világot, / Mint a testet az erek. /// Ezek a föld erei, / Bennök árad a müveltség, / Ezek által ömlenek szét / Az életnek nedvei. ///// 2012.: ????????

Friss topikok

  • Seventysix: @f.domino: Ezt lehet okosan, tisztességesen csinálni, meg lehet magyarosan. Sajnos zömmel az utó... (2014.11.02. 10:03) Rendszertelen megszüntetések
  • FrankyLon: Hasonlo rendszerbe gondolkodtam en is; -Keleti palyaudvar; megmaradna, elsosorban a nemzetkozi es... (2014.03.17. 20:14) Főpályaudvar, Budapest: Hol legyen?
  • rickyramirez: Ez az írás egy valós problémát vet fel, és magam is gondoltam már erre. Valóban: ezeket az üléseke... (2013.09.13. 17:45) A zöld műbőrülés titkai
  • nyelv-ész: Gondolom, a Volánnak kisebb kihívást jelent a 40 fokos kánikulában néhány működő légkondis buszt b... (2013.08.13. 13:34) Balatoni burjánzás
  • Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "Ami érdekes, hogy az eddigiekhez (a kelet-magyarországi 160-as pályákhoz) képest viszonylag szeré... (2013.07.29. 23:01) Uborkaszezon, Balaton (a 2013-as verzió)

Lefokozás: állomásból melegedő

2010.01.28. 20:23 vonat blog

Most végre kijelölte a kormány a vasút helyét: melegedő szerencsétlen sorsúaknak. Nem a fagyoskodóktól irigylem a meleget, csak úgy érzem, ezzel is csak mélyebbre taszítja az állam saját vasútját. Nem az állami múzeumok előcsarnokát, nem a Nemzeti Bank tanácstermeit, nem a közrádió üres stúdióit kell megnyitni, hanem az állami vasút várótermeit. Az úgyis koszos, büdös, de legalább meleg - gondolja az egyszeri kormánytag.

Elképesztő tudatlanságról árulkodik mindez. Tudni kell, hogy a Keleti pályaudvaron a váróterem évek óta zárva, mert be akar szakadni a teteje. Egy szánalmas kis lyuk a szükség-váróterem. A Nyugati váróterme egyben nemzetközi pénztárcsarnok és csomagmegőrző is. A Délinél nincs külön váróterem, a pénztárak, az ügyfélszolgálat egy térben található. Ha ezeket melegedőnek használjuk, a fizető utasok kénytelenek megosztani a közös helyiségeket a rászorulókkal. Olyan feladatot tolnak a vasútra, mely a rendeltetésszerű használókat taszítja. Más, elegánsabb imázsú állami intézményt nem mertek erre kötelezni.

A dolog azért abszurd, mert mondjuk Berlin elegáns főpályaudvarán, ahová a még ma is futurisztikus megjelenésű nagysebességű vonatok érkeznek, elképzelhetetlen, hogy az utasok között hajléktalan melegedőt nyissanak. A reptéri tranzitvárót sem nyitják meg a nincstelenek előtt, mert nem arra szolgáló helyiség. Ezek különböző funkciók. A hajléktalanok súlyos helyzetén az őket ellátó rendszernek kell segíteni, aki ezt a közösségi közlekedésben véli megtalálni, súlyosan eltéveszti a közlekedés szerepét. Hogyan tud így vonzó alternatívát nyújtani az autóval szemben? Az év többi napján (elvben) nem azért küzd (nem túl sok sikerrel) a vasút, hogy elfogadható állapotokat találjunk az állomásokon?

Persze mit várok, amikor a közlekedési miniszter bevallja, nem tudja, miért akarnak vonattal utazni emberek. Azt persze fontosnak tartja, hogy ajándékot vigyen a messzi keletre a népnek. A népnek, amely ott is oly sokat szenvedett, s megérdemli a jót. És a miniszter vitt nekik jót, és ígért is jót. Vitt egy Desirót a népnek.

(A Desiro volt az első nagyobb mennyiségben vett, korszerű vonat vonat a rendszerváltás után a MÁV-nál. Valaki egyszer a Budapest - Esztergom vonalra állította be őket, de rendszeresen turnáznak a Balatonnál, járnak Bajára, Sátoraljaújhelyre. A jó megjelenésű járművel a mai napig a vasút megújulását képesek sugározni.)

A (finoman szólva is) következetlen vasútpolitikájú közlekedési kormányzat most két szép, tiszta, csendes, vágykeltő (=Desiro) motorvonat keleti végekre vezénylésével óhajt valami pozitívumot felmutatni vasútügyben. Eközben a monumentálisnak és elegánsnak épült, de mára lepusztult, elhanyagolt fővárosi főpályaudvarokat melegedőnek nevezi ki. Kavarodás, ellentmondás, zavar.

A hajléktalanokkal együttérzek, ezért javaslom, nyissák meg a minisztériumi tárgyalókat is, és használják nappali melegedőnek. Lehet, hogy hasznosabb, mint a végső heteit élő kormány tisztviselőinek vergődése.

(Illusztráció: Déli pályaudvar, csarnok, váróterem, archív kép, forrás: www.vasutallomasok.hu)

43 komment · 1 trackback

Címkék: kormány

A bejegyzés trackback címe:

https://szazvasutat.blog.hu/api/trackback/id/tr191707879

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A polgármester kitagadta azokat akik nem Fideszesek 2010.03.03. 00:37:58

Történelmi nap 2010. február 25-e Sátoraljaújhely történetében. A város polgármestere, Szamosvölgyi Péter kitagadta azokat akik nem Fideszesek. A város polgármestere megnyilatkozásával, kirekesztette 2/3-át a város lakóinak, ugyanis a szavazó korúak 2/...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sannya 2010.01.28. 22:16:41

ott a pont...

abszurdisztán,2010...

éshanem 2010.01.28. 22:22:43

Annyira jó nézni amikor már a közszolgák is egymás faszát veregetik a csalánba

Lacibetyár 2010.01.28. 22:23:01

"A kormány felkérte a MÁV vezetését, hogy a nagyobb városokban, így Budapesten is, tegye lehetővé - az elmúlt években már bevált gyakorlat szerint - egy-egy váróterem nappali nyitva tartását a hajléktalanoknak,..."
az elmúlt években hol is volt ez a melegedő váróterem? nem hiszem, hogy pl. a nyugati pu. király várójáról lenne szó.
tényleg csak kérdezem, mint vidéki. ha már korábban is volt rá precedens, inkább azt kellene előkeresni.
bár azt elismerem, munkásabb, mint rögtön fröcsögni, de a blog gazdának hátha van ilyen irányú kapcsolata is.

kis kály (törölt) 2010.01.28. 22:30:06

A vasutasok közt sok a neoliberális. Lásd Gaskó, aki még ölt is a Fidesz kormány idején, a MÁV vezérét. Úgy hogy megérdemlik a vasutasok a szívást, majd legközelebb meggondolják, meddig játsszák a gördülő sztrájkosdit ...

jpmjpm 2010.01.28. 22:36:11

Sztem. ez egy humánus dolog. Senkit nem zavarnak ott ezek a szerencsétlenek. És a vasút sem lesz kevesebb tőle. A kormány úgyis keveset tesz a hajléktalanokért. A vasút megitélésén pedig ez sem ront. Nem értem a problémát.

Egyébként csak nálam van szétesve a blog baloldala? kb. 50 pixel nem látszik belőle. Az első bekezdés olvasható nálam csak teljesen.

Luxusmoszkvicsslusszkulcs 2010.01.28. 22:58:46

@jpmjpm:
De igen, nagyon sok embert zavar. A váróterem nem melegedő. Pontosan azért nem, ami itt le lett írva. A rendeltetésszerű használókat zavarja. És kevesebb lesz tőle a vasút. Ha kocsival megyek ott nincs csöves. Illetve gyorsabb, nem késik, nem redvás, van fűtés, és kb 1,5 teljes áru jegy árát eszi meg benzinből, tehát ha több ember megy még az időnyereséget nem számolva is megéri. Ebből az állapotból nem abba az irányba kéne elindulni, hogy betereljük a csöveseket az állomásra... Lehet jól hangzó barnamezős beruházásokat csinálni, régi gyárépületeket, ha már vasutazunk, régi használaton kívüli állomásépületeket, bakterházat, raktárt, akármit átalakítani. Ha nagyon közgazdásost akarunk játszani mondhatnánk, hogy ezt abból a pénzből lehetne megtenni amit egy gyors, teljesítőképes vasúti rendszer a mostani állapothoz képest nemzetgazdasági szinten hozna. :) De egy ilyen rendszerbe nem tartozik bele az állomási ügyeletes csöves. Nem csak télen, nyáron sem szabadna őket beengedni.

Fricy · http://epitos.blog.hu 2010.01.28. 23:01:57

@jpmjpm:
Te valószínű nem jár naponta a Déliben. Így is hugyszagos az egész...

kispista2 2010.01.28. 23:05:20

@jpmjpm:
A várótelem vagy metróállomás "négyzetméterára" kissé magas ahhoz, hogy hajléktalanszállónak használjuk.
És igenis zavaró a csöves. Takarodjon el a hajléktalanszállóra, ahova azért nem megy, mert ott tilos inni (a vadlibsi jogvédők jönnek ilyenkor azzal a mesével, hogy ott lglopják őket. miért az utcán nem lehet tőlük lopni?)
Fogadja be őket a saját lakásába az aki ezt pártolja! Hiszen ha a váróteremben nem zavar senkit, akkor a saját nappalijában sem fog. De ezek csak addig támogatják a csöveseket (meg a romákat is) amíg nem a közelükben vannak.

kispista2 2010.01.28. 23:06:43

@kis kály:
Éljen, megjött idióta vadlibsi barátunk, aki szerint fasizmus az, ha valaki nem szeretne egy büdös fertőző csövessel egy légtérben lenni 8 óra munka után.
Te hány csövest fogadtál be a lakásodba? HA egyet sem akkor nem vagy te is egy fasiszta?

pakesz (törölt) 2010.01.28. 23:10:13

@jpmjpm: engem szemly szerint minden csoves zavar es bant hogy a recski munkatabor bezartak mert ott lenne a helyuk

Luxusmoszkvicsslusszkulcs 2010.01.28. 23:13:39

@kis kály: Miért is? A MÁV feladata a hajléktalanok ellátása? Egy szóval nem mondtam, hogy hagyni kell őket az utcán megfagyni. Az állam feladata lenne ezeknek az embereknek a megsegítése, társadalomba visszaillesztése, ilyen szélsőséges viszonyok között az életben tartása. Az államé, az emberek által befizetett pénzből. Nem személy szerint a tied, valószínűleg suli, munka, család mellett nem lenne erre annyi időd amennyit fordítani kell rá, illetve nem is értesz hozzá. Nem is a sarki pékség feladata, mert az ő munkája a kenyérsütés, ahhoz ért. Ha csövest ment, nincs ideje kenyeret sütni, plusz bezáratja az ÁNTSZ. Én olyan boltba, étterembe se mennék be, amit melegedőként használnak mellékfunkcióban. Sajnálom őket, de mégis.. Na. Fasiszta vagyok, megmondtad. :) Ugyanígy nem is a MÁV dolga lenne ez. Érdekelne, hogy hány BKV-s végkieleégítésből (csak hogy blikkesre vegyük picit a történetet) lehetne megvenni valami régi gyárcsarnokot és beledobálni néhány régi katonai ágyat valami elfekvő M-zárolt készletből....

orákulum (törölt) 2010.01.28. 23:28:11

és akkor még... nem is a hajléktalanok..de volt valaki már azokban a helységekben? mitől meleg az??? semmivel nemmelegebb, mint kint, max nem esik a hó.. miért nem lehet a sok, még mindig üresen álló laktanya épületet annyira rendbehozni, hogy legalább víz ,villany meg fűtés legyen.. minimális szervezéssel, meg lehetne oldani, akár fizetősre is..mosodával, fürdővel, étkezdével, munkalehetőséggel.. pszichológiai segítségnyújtással, oktatással... etc... persze erre nincs pénz itt kérem.. ész sincs.. ember sincs.. aki megcsinálná.. milliárdokat csak kampányokra lehet elkölteni.. pfujjj...

Káposztakukac 2010.01.28. 23:37:08

emberek, most őszintén: ti észreveszitek a különbséget, ha most hivatalosan is beengedik a csöviket a délibe vagy a nyugatiba? már most is egy hajléktalanszálló putri az egész. igazság szerint az összes budapesti főpályaudvart le kéne bontani és újjá kéne építeni vagy nagyon, nagyon, nagyon alaposan felújítani. az egyszerűen nem állapot ami most van. most egy pár csöves már tényleg nem oszt nem szoroz. elég bemenni a nyugatiba. hányingerem lesz, ha meglátom. nyugat-európában így néz ki egy főpályaudvar???

Káposztakukac 2010.01.28. 23:38:16

@orákulum: milyen laktanyákról beszélsz? az üres laktanyák nagy része olyan állapotban van, hogy többe kerülne rendbe hozni, mint újat építeni.

jaegtoer 2010.01.29. 06:17:31

A kormány talán a saját kezelésében levő épületeket, így a minisztériumokat, a MEH-et is megnyithatta volna. Így életközeli élményhez is juthattak volna...
Az osztályvezetők teát szolgálnak fel, a titkárnők zsíros kenyeret kennek, a miniszterek pizzáért szalajtanak.... na és légzőkészülékért...

De bajnai mindig is a más pálcájával kutat a csalánosban.

V.A. 2010.01.29. 06:29:58

Ez az intézkedés azért korántsem külföldi példa nélküli. Emlékeim szerint pl. Párizsban és más nagyvárosokban több metrómegállót nyitottak meg a hajléktalanok számára melegedőként, extra hideg esetén. Nem tudom, ez mennyire irritálta a polgárokat, de nyilván jobb alternatívának tűnt ezrek fagyhalálánál.

Bali01 2010.01.29. 07:07:20

szeretném már látni,hogy-bár nem járok,de azért nem hagynám ki-derék politikusaink is ott töltik a hideg estéket,miután megtörtént a felelőségre vonásuk,és teljes vagyonelkobzásuk...
Jó.Szívem melegségét mutatja,hogy egy -nem retour- jeggyel,valami afrikai országba azért megszánnám őket.
Így búcsuzóul....

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.01.29. 07:08:01

Azért csak fejlődik a MAV, tegnap találtam valami google maps-es, flash -es valós időben vonat követős oldalt :)

ohrana 2010.01.29. 07:25:21

Miért pont a várótermeket? Amit a fizetős utasok használnának?
Mondok két jobb ötletet:
Mindenki hagyja nyitva az autóját, hadd üljön bele egy hajléktalan. Aki meg azt mondja, hogy lop, meg büdös, azt majd jól lefasisztázom.
Meg ott a parlament, nagyobb és fűtöttebb előcsarnokkal, mint bármelyik váróterem. Miért nem azt nyitják meg?

o

albert1 2010.01.29. 07:39:47

Végre már, végre valaki kimondja, és nem fordítva ül a lovon...

A járművek, a közlekedési infrastruktúra valóban arra való, hogy az embereket közlekedését lehetővé tegye, nem másra.

(Bele sem merem keverni, hogy a pad arra való, hogy üljünk rajta, a telefonfülke arra, hogy telefonáljunk stb.)

Javasolom, hogy az ellenvélemények formálói írják le azt is, hogy valóban mennyit is járnak a főpályaudvarok, metróaluljáról környékén. (Hány köhögő csöves van a gyermekorvosi ügyeletük mosdójában, otthon is ilyen-e a WC stb.)

Én az eddigi életem során többszáz órát töltöttem várakozással a Nyugatiban, és tudnék mutatni egy-két dolgot az engedékenyeknek.

Abszurd...

És az, hogy ez hivatalosan is ki van mondva, az a normális ember sokadszori arculcsapása.

Amálka666 2010.01.29. 07:41:50

A sok csövest a parlamentbe kéne beterelni, hogy végre jusson egy kis valóság is a képviselőknek az álomvilág helyett.

2010.01.29. 07:42:44

Az egész MÁV büdös putri tele parolis cigányokkal. Mit számít már az a pár csöves?

pragmatica 2010.01.29. 07:45:57

A várótermekben hideg van.....
Sok helyen, például Szolnokon egyáltalában nincs fűtés a csarnokban, az újságos a saját fűtés mellett is nagykabátban áll a pavilonjában, ami a csarnokon belül van....
Esetleg adókedvezményeket nem kaphatnának a hajléktalanok? Annak is lenne kb. ennyi haszna.

rcfan 2010.01.29. 07:46:29

Rendezzék be a parlament előcsarnokát hajléktalanmelegedőnek. Ekkor szembesülnének a tisztelt képviselő urak is, hogy van hajléktalanprobléma.

A vasútállomást 2002 óta kerülik, hiszen ingyen vasúti utazásról kegyesen lemondva inkább havi százezreket pénzben kérik "utazásra".

citrix 2010.01.29. 08:03:22

Elsőre roppant humánus és racionális ötletnek tűnne,de cseppet sem az.A vasútállomások az utasok kényelmét (ha,ha) kell szolgálják és nem a kosztól-mocsoktól-piától bűzlő hajléktalan csövesekét.A parlament kupolatermét és a Sándor palotát se nyitják meg melegedőnek,sem a szállodák előterét.Miért várják el azok a nagyeszűek akik kormányzati Audikkal,Passátokkal járnak,luxuspalotákban laknak,hajléktalant csak TV-ből látnak hogy aki vonattal utazik az a csövesekkel várakozzon egy teremben.A vasút amúgy is mocskos és igénytelen,mindemellett igen drága (sajnos a 100-ból abba a 18-ba tartozok,aki teljesárú jeggyel utazik vagy utazna).Kedves képviselő urak,nyissák meg a fent említett intézményeket,palotákat a csöviknek,akkor én is szívesen leszek együtt velük a váróban.

záporjózsi 2010.01.29. 08:45:28

Azért egyszer valaki kérdezze meg a hajléktalanokat segítő szervezeteket, fog nagyot csodálkozni. A pályaudvarok, BKV aluljárók a központi fekvésük miatt lényegesek. Ott van pl. a Nyugati melletti kormányzati negyedes terület. Meg lehetett volna rendelni 4 fűthető sátrat oda, többet érne, mint a pályaudvari váróterem. Évek óta szó van egy előre megtervezett krízisellátásól, de valahogy mindig meg kel fagyjon pár ember ahhoz, hogy kerüljön rá pénz - összességében persze több, mintha előre gondolkoznának...

@citrix: Nem, Te akkor sem leszel velük szívesen a váróban.

Jim Raynor 2010.01.29. 09:16:08

köszönje a máv saját magának, ha nem lennének olyan undorítóak a várótermei, akkor jogos lenne a felháborodás.

így viszont nem baszik egy öltést se, ha beengedik a hajlékonyakat, semmivel se le lesz nagyobb mocsok meg bűz.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.01.29. 09:25:03

elnézést a spelling nazi offért, de nem 'vasutat' lenne a helyes?

citrix 2010.01.29. 09:26:48

@záporjózsi: Hidd el,még ha nem is tölt el boldogsággal de zokszó nélkül együtt leszek velük.Ennek esélye 0%,a csöveseket látni se bírják a honatyák és kormánytagok,legfeljebb rálőcsölni őket a társadalom középrétegére.Olyan ez mint a hulladékéget-lerakó-feldolgozó telepek:nagyon kell,nagyon fontos csak ne ITT legyen hanem máshol.

záporjózsi 2010.01.29. 09:42:55

@Rékuc: Idézet valami Petőfi nevű firkásztól.

@citrix: Zokszó nélkül lehet, de nem szívesen. Azt pedig nagyon jól tudod, hogy a kormányzati épületek elvileg védettek és kiemelten védettek, iszonyú költséggel lehetne átalakítani őket. A megoldás már megszületett - papíron. Kb. 10 éve nincs rá pénz, miközben annak a többszörösét szórták ki "krízisellátás" címen.

Don Bolesz 2010.01.29. 09:56:06

vigye a kormány a büdös, szaros, hugyos, csövieit a minisztériumokba! a váróterem nem csöves szállás. így is meg van a véleménye az utasoknak a vasútról, hátmég ha tömegmelegedőt csinálnak a váróteremből. hadd huljon a férgese! bárki bemenne oda ha látja hogy ezek a hulladékok heverésznek a padokon? a rendes ember meg megfagy a peronon mert a csövi urak bennt kvakerkáznak, isszák a kannás borukat és összeköpködnek mindent! a váróteremben csak érvényes menetjeggyel rendelkezők tartózkodhatnának jog szerint, de ezt sem ellenőrzik sosem.

Briandrew 2010.01.29. 10:04:08

mivel eddig is ezek környékén vagy éppen ott voltak, mégis mit hisztizik itt rajta mindenki? ez kerül kevesebb pénzbe nyilván, de ha bejelentenék, hogy mondjuk bizonyos összegeket(uram bocsá milliókat) különítenek el a szerencsétlenek megsegítésére, hogy máshol melegedjenek, akkor meg már a "féktelen pazarlás" és "jaj, ez a mi pénzünk" című oscar-díjas alakítást nyomná az irigy nép. persze sok hajléktalan a saját hibájából került ide, de aki éppen itt írogat a kis laptopjáról a jó meleg lakásból vagy a frissen dizájnolt irodájából, az legalább egy minimális emberséget mutasson már!

Don Bolesz 2010.01.29. 10:11:58

@Briandrew: "Kormányintézkedések a rendkívüli hideg miatt
2010.01.29. , 09:19

A rendkívüli hidegre való tekintettel a kormány több intézkedést is hozott. A Szociális és Munkaügyi
Minisztérium 5 millió forinttal támogatja a Hajléktalanokért Közalapítvány azonnali beavatkozásokat lehetővé
tevő alapját annak érdekében, hogy az utcai szociális munkát segítő eszközöket vásároljanak, illetve, hogy a
nappali melegedőket hétvégén és éjszaka is tartsák nyitva."
már adtak pénzt.
emberség? a csövik 98% saját alkoholizmusából került az utcára. ne sajnáljuk már őket. megmondták régebben "el lehet menni" elvándorolhatnának melegebb vidékre. útlevél nem kell. a legtöbb ember a "aki éppen itt írogat a kis laptopjáról a jó meleg lakásból" éppen csak ki tudja fizetni a számláit ha éppen nem tologatja egyik hónapról a másikra mi a sürgősebb mert éppen átesett a minimumon és nem kap támogatást az csak egy nagy lóf@szt kap a seggébe.

záporjózsi 2010.01.29. 10:27:10

@Rékuc: szerintem egyszer, sőt 0-szor is megbocsátható. :))) (Hogy csakazértisss még egyszer beszóljak! ;))
@bolesz: Közvetlen életveszély elhárításáról van szó.

kisczako 2010.01.29. 16:12:42

Nem a desiro volt a rendszerváltás óta nagyobb számban beszerzett dízelmotorvonat, hanem az "usgyi", a 6341... abból 40 db érkezett.

lizocska 2010.01.30. 00:08:58

nekem már dőlt az ölembe összepisilt ruhás, részeg, hajléktalan nő közlekedési eszközön. Nagyon rossz érzés volt, ráadásul kisbabával voltam.
Viszont amikor mentőt hívtam az utcánkban a földön heverő emberhez, a mentő ügyeletese még le is tolt, a mai napig nem tudom, emberséges voltam-e, hogy segítséget akartam neki hívni, vagy felelőtlen, aki "ilyenekre" pazarolná az adóforintokat...

mestska · http://cities.blog.hu 2010.01.31. 17:08:50

nagyon jó poszt, én is akartam róla írni, különös tekintettel az ahogy az elmúlt években bevált megjegyzésre.
süti beállítások módosítása